.

Νιγηρία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από βομβίστρια καμικάζι

Φωτογραφία: REUTERS
Μια έφηβη, όχι μεγαλύτερη “από 12 ετών”, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί χθες Σάββατο κοντά στην είσοδο του σταθμού λεωφορείων της Νταματούρου, της πρωτεύουσας της πολιτείας Γιόμπε, στη βόρεια Νιγηρία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 31 να τραυματιστούν, λίγες ώρες αφότου η οργάνωση Μπόκο Χαράμ κατέλαβε εκ νέου μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην περιοχή.

Η έφηβη πυροδότησε τα εκρηκτικά τα οποία είχε κρύψει κάτω απότο χιτζάμπ που φορούσε στις 10:40 (13:40 ώρα Ελλάδας) στον σταθμό, που ήταν γεμάτος επιβάτες και εμπόρους.

Τι είδαν αυτόπτες μάρτυρες

“Μια μικρή κοπέλα, περίπου 12 ετών, πυροδότησε μια βόμβα καθώς πλησίαζε την πύλη του σταθμού λεωφορείων” της Νταματούρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντανμπάμπα Ενγκούρου, ένας έμπορος στην πόλη.

“Ήμουν στον σταθμό των λεωφορείων όταν είδα το νεαρό κορίτσι να φθάνει” εκεί, είπε οδηγός λεωφορείου. “Πιστεύω ότι πρόσεξε τους φρουρούς που έκαναν σωματικό έλεγχο στον κόσμο στην πύλη και αποφάσισε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά μέσα στο πλήθος μπροστά στην πύλη”, πρόσθεσε ο οδηγός.

Στο σταθμό λεωφορείων έχει εγκατασταθεί ένα σημείο ελέγχου, καθώς έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μια βομβίστρια-καμικάζι είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε αυτόν τον σταθμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 32.

“Διακομίστηκαν έξι σοροί και 32 τραυματίες από την έκρηξη”, δήλωσε στον Τύπο ο αρχίατρος του νοσοκομείου Σάνι Αμπάτσα της Νταματούρου. “Ένας άνθρωπος υπέκυψε μετά την εισαγωγή του”, πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει στείλει επανειλημμένα νεαρές γυναίκες να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις.

Ο αντικυβερνήτης της γειτονικής πολιτείας Μπόρνο, ο Μουστάφα Ζάνα, δήλωσε εξάλλου προχθές Παρασκευή σε ΜΜΕ ότι απέκτησε πρόσβαση σε μια αναφορά των υπηρεσιών ασφαλείας η οποία κάνει λόγο για τη στρατολόγηση πολλών καμικάζι από την ισλαμιστική οργάνωση, η οποία χάνει έδαφος μετά την έναρξη μιας πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της τον Φεβρουάριο. Στην επιχείρηση συμμετέχουν, πέραν των ένοπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, στρατεύματα του Καμερούν, του Τσαντ και του Νίγηρα.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Μαϊντουγκούρι, της μεγαλύτερης στην περιοχή, η οποία αποκρούστηκε από τον στρατό. Ήταν η πρώτη απόπειρα επίθεσης εναντίον της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο μετά την έναρξη της διεθνούς επιχείρησης.

Ο αντικυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο δήλωσε εξάλλου ότι η πόλη Μάρτε “βρίσκεται ξανά υπό τον πλήρη έλεγχο” της Μπόκο Χαράμ, εξέλιξη η οποία κατά τον ίδιο αποτελεί μια “μεγάλη ήττα” για τις αρχές της Νιγηρίας. Η πόλη έχει αλλάξει επανειλημμένα χέρια από το 2013.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 55 πολίτες σε δύο χωριά νότια του Μαϊντουγκούρι την περασμένη Τετάρτη κι επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Γκίουα, αλλά απωθήθηκαν από τον νιγηριανό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.