.

Συσκευές παρεμβολών παραβιάζουν τις κλειδαριές Ι.Χ.


Την επόμενη φορά που θα βρείτε την πόρτα του αυτοκινήτου σας ξεκλείδωτη, δεν θα είναι επειδή ξεχάσατε να την κλειδώσετε. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό κάποιος κακοποιός να στάθηκε απέναντί σας αποτρέποντάς σας από το να ασφαλίσετε το όχημά σας χωρίς, φυσικά, να πάρετε είδηση.

Επί πολλά χρόνια, η επιστημονική φαντασία απεικόνιζε τους ληστές, τους κακοποιούς, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις δυνάμεις ασφάλειας ως ικανές να παρεμποδίζουν τα σήματα με ειδικές συσκευές. Σήμερα τα κακοποιά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να αποκτούν τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία και τη χρησιμοποιούν προκειμένου να κλέψουν αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικά μία τέτοια συσκευή παρεμβολής μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να πλημμυρίσει το φάσμα των ραδιοσημάτων που χρησιμοποιούνται από τα κλειδιά και να μην επιτρέψει στο σύστημα της κλειδαριάς να λειτουργήσει χωρίς ο ιδιοκτήτης να πάρει είδηση τι συμβαίνει. Ετσι, τα κακοποιά στοιχεία μπορούν να αφήσουν ανοιχτά όσα αυτοκίνητα επιθυμούν για να τα ληστέψουν με την ησυχία τους.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ δήλωσε στον Guardian ότι η αστυνομία δεν είχε γνώση τέτοιων περιστατικών έως την παρεμβολή στην κεντρική συχνότητα κλειδώματος που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας 25χρονος νεαρός καταδικάστηκε για τη χρήση μιας συσκευής παρεμβολών προκειμένου να παραβιάσει τις κλειδαριές αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ. Ο Μάικλ Φένελ χρησιμοποίησε μια τέτοια συσκευή, την οποία είχε αγοράσει στο εξωτερικό έναντι περίπου 30 ευρώ, για να ληστέψει αυτοκίνητα που βρίσκονταν στους μεγάλους χώρους στάθμευσης της πόλης.

Η συσκευή παρεμβολών χρησιμοποιήθηκε για να αποτρέψει τους ιδιοκτήτες από το να κλειδώσουν τα αυτοκίνητά τους χωρίς, ωστόσο, να το πάρουν είδηση. Στη συνέχεια, ο κακοποιός απλώς άνοιξε τις θύρες των αυτοκινήτων δίχως να αφήσει το παραμικρό αχνάρι παραβίασης και δίχως να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ότι τους είχε βάλει στο στόχαστρο.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Χερνάντεζ καταδίκασε τον Φενέλ σε οκτάμηνη φυλάκιση, ενώ κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας τόνισε ότι «τέτοιου είδους συσκευές διαδίδονται όλο και περισσότερο. Θα πρέπει να αποσταλεί ένα πολύ σαφές και δυνατό μήνυμα προς την κοινή γνώμη. Σε περίπτωση που κάποιος διαπράξει αδίκημα αυτής της κατηγορίας και στοχεύσει εναντίον των περιουσιακών στοιχείων κάποιου άλλου έχοντας αποκτήσει μια συσκευή παρεμβολών, τότε θα τιμωρηθείτε αυτομάτως».

Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερα οχήματα βασίζονται σε τέτοια συστήματα για την ασφάλειά τους, αλλά και τη λειτουργία τους. Ενα δημοφιλές χαρακτηριστικό των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι αυτό που ονομάζεται «είσοδος χωρίς κλειδί», το οποίο απαιτεί την παρουσία ενός κλειδιού δίπλα ή μέσα στο αυτοκίνητο, έτσι ώστε οι κλειδαριές να παραμείνουν ξεκλείδωτες και λειτουργικές.

Λιγότερες κλοπές

Η αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζει το ενδεχόμενο επίθεσης σε αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η κλοπή αυτοκινήτων βρίσκεται αυτή την εποχή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1968 και την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 10%. Ωστόσο, για όσους ανησυχούν μήπως πέσουν θύματα αυτών των τεχνολογικώς εξελιγμένων κακοποιών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι έχουν κλειδώσει το αυτοκίνητο προτού απομακρυνθούν από αυτό και ότι πρέπει να ελέγχουν ότι όλες οι θύρες είναι κλειδωμένες, ενώ δεν πρέπει να αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα σε κοινή θέα.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.