.

Δασικές πυρκαγιές απειλούν την επαρχία Αλμπέρτα στον Καναδά


Περίπου 7.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εταιρίες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους από την επαρχία Αλμπέρτα στον Καναδά, εξαιτίας της αύξησης των δασικών πυρκαγιών.

Οι φωτιές πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αρκετές από τις οποίες προκλήθηκαν από κεραυνούς, πάνω σε ξερά χόρτα και ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ τελειώνει ο χειμώνας.

Περισσότεροι από 1.600 πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων προσπαθούσαν μέχρι αργά χθες να θέσουν υπό έλεγχο 70 διαφορετικές εστίες στην Αλμπέρτα, 55 από τις οποίες φέρεται να προκλήθηκαν από κεραυνό.

Στη Αλμπέρτα έχουν σταλεί πυροσβέστες και υλικοτεχνική βοήθεια από την κεντρική επαρχία Οντάριο και την ανατολική του Κεμπέκ. Η κυβέρνηση της επαρχίας, ωστόσο, σκοπεύει να απευθύνει έκκληση για ενισχύσεις στις ΗΠΑ και το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις φωτιές αυτές, 20 από τις οποίες είναι εκτός ελέγχου και μαίνονται σε απόσταση λιγότερη από 20 χλμ. από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σπίτια, εξήγησε ο Ονίλ Κάρλιερ, υπουργός Δασών της επαρχίας.

Τη Δευτέρα, οι πετρελαϊκές εταιρίες Canadian Natural Resources καιCenovus έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους εκμετάλλευσης ασφαλτούχου άμμου στην περιοχή Κολντ Λέικ, περίπου 300 χλμ. βορειοανατολικά του 'Εντμοντον.

Οι δύο επιχειρήσεις απομάκρυναν το προσωπικό τους, κυρίως αεροπορικώς, καθώς οι φωτιές απειλούν να αποκλείσουν τον δρόμο που οδηγεί στις πετρελαιοπηγές.

Παρότι καμιά από τις δύο εγκαταστάσεις δεν απειλείται άμεσα από την πύρινη λαίλαπα, η επαναλειτουργία τους ή η επιστροφή των εργαζομένων δεν εξετάζεται επί του παρόντος. "Θα πάρει χρόνο για τους πυροσβέστες να φθάσουν μέχρι εκεί και να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Συνολικά η διακοπή της εκμετάλλευσης προκαλεί μείωση της παραγωγής κατά 233.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή 10% της παραγωγής ασφαλτούχου άμμου της Αλμπέρτας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή Γουαμπάσκα, 300 χλμ. βόρεια του 'Εντμοντον και, μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας.

Η επαρχία παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για πρόκληση πυρκαγιών, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία αυτή την εβδομάδα, ενώ οι αναμενόμενες θυελλώδεις καταιγίδες δεν θα είναι αρκετές για την κατάσβεσή τους, σύμφωνα με τις αρχές.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.