.

Η Περιφέρεια Αττικής στην Ευρωπαϊκή συνάντηση Πολιτικής Προστασίας


Το παρών έδωσε η Περιφέρεια Αττικής στο 5ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας 2015 που διοργανώθηκε στις 6 και 7 Μαΐου 2015 στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: "Εταιρική σχέση και Καινοτομία" (Partnership and Innovation).

Τις εργασίες του Φόρουμ εγκαινίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής ήταν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα. Η Περιφέρεια Αττικής ήταν η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που συμμετείχε στο συγκεκριμένο Φόρουμ.

Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε στην Εταιρική Σχέση και την Καινοτομία, στη διαχείριση καταστροφών σε σχέση με την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Έγιναν αναφορές στις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει από μεγάλες φυσικές καταστροφές Διεθνείς Οργανισμοί (π.χ. Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιαπωνίας) και τις αλλαγές και προσθήκες έχουν γίνει στους σχεδιασμούς τους για την αντιμετώπιση νέων. Διερευνήθηκε ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων σε σχέση με τις τοπικές καταστροφές και τις κλιματικές αλλαγές και πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι ενημέρωσης του πληθυσμού για ζητήματα που σχετίζονται με στρατηγικές σχετικά με την αύξηση της συνειδητοποίησης των κινδύνων σε συνδυασμό με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών (π.χ. συστήματα επικοινωνίας με δορυφόρο, εφαρμογές).

Τη δεύτερη ημέρα το συνέδριο ασχολήθηκε με τις νέες συνεργασίες στον τομέα της διαχείρισης των καταστροφών στην Ευρώπη καθώς και σε Διεθνές Επίπεδο. Καίρια ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν την αρμοδιότητα εμπλοκής φορέων σε φυσικές καταστροφές σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τον τρόπο εμπλοκής και τον συντονισμό των μέσων και των ενεργειών τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τη δημιουργία σχετικών δικτύων ενημέρωσης των πολιτών και την ύπαρξη σχεδίων ετοιμότητας και αντιμετώπισης πιθανόν καταστροφών.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στη συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ατζέντα Διαχείρισης Καταστροφών, καθώς και στα μοντέλα οργάνωσης και διαχείρισης κρίσεων που χρησιμοποιούνται από ΜΚΟ (π.χ Ερυθρός Σταυρός) και από Εθνικούς Οργανισμούς σε σχέση με την εμπλοκή των δημοσίων αρχών και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης έγιναν αναφορές σε νέες τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται ανά τον κόσμο (π.χ. μη επανδρωμένα συστήματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ασφάλεια, έξυπνες πόλεις) και στις διασυνδέσεις αυτών με την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τέλος, διερευνήθηκε ο τρόπος διαχείρισης νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την πρόληψη των καταστροφών, την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των πολιτών σε σχέση με συμβάντα καταστροφών.


Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.