.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στο στόχαστρο κυβερνοαπατεώνων


Το θέμα της κυβερνοασφάλειας/ ασφάλειας Διαδικτύου απασχολεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, καθώς η εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο – με χάκερ και πάσης φύσεως κακοποιούς «ψηφιακού» προσανατολισμού- αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας όλο και περισσότερες εταιρείες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, τα κρούσματα ψηφιακής απάτης με θύματα ελληνικές επιχειρήσεις και αντικείμενο την υφαρπαγή οικονομικών δεδομένων και κατ'επέκταση μεγάλα χρηματικά ποσά σημειώνουν αύξηση. Η ασφάλεια των επιχειρήσεων και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, καθώς και μέτρα αντιμετώπισης και σημεία υψηλού ρίσκου βρέθηκαν στο επίκεντρο του ρώτου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξαπατηθεί από επιτήδειους. Όπως είπε, οι τελευταίοι μπαίνουν στα λογιστικά συστήματα, μαθαίνουν την πιστωτική τους ικανότητα και μπορούν να παραπλανήσουν τον επιχειρηματία με διάφορους τρόπους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στην Κρήτη, όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν περίπου 12 τέτοια περιστατικά, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση επιχειρηματία που έχασε 400.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυστυχώς, οι επιχειρήσεις δεν δαπανούν χρήματα για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αν ένας επιχειρηματίας που θέλει να έχει παρουσία στο Διαδίκτυο, δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται ελεύθερα προγράμματα, αλλά να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν την αντίστοιχη γνώση, ώστε να θωρακίσει την επιχείρηση του με τα κατάλληλα εργαλεία. 

Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις εθνικές ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κεντρικών οργάνων χάραξης πολιτικής, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του χώρου.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.