.

Οι νέες τεχνολογίες αναγκαίες για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία


'Αρθρο του Αριστείδη Κοκονά, από το σάιτ της Ενωμένης Θεσσαλονίκης.
Ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, ψηφιακές επικοινωνίες, σαρωτές αποτυπωμάτων, υπολογιστές αυτοκινήτων, κλειστά κυκλώματα βιντεοσκόπησης, ηλεκτρονικές κλειδαριές, αυτές και πολλές άλλες νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να κάνουν την δουλειά της Αστυνομίας όχι μόνο ευκολότερη αλλά αποτελεσματικότερη και λιγότερο επικίνδυνη.
αρχειο
Μπαίνοντας σε ένα Αστυνομικό Τμήμα δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει το τεράστιο αρχείο του, και δεν μιλάμε για αρχείο που χρησιμοποιούσε η Αστυνομία πριν 10 χρόνια, αλλά γι αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα. Από το 2007 έχει αναπτυχθεί το σύστημα Police On Line (PoL) το οποίο δημιουργήθηκε για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, ένα λογισμικό που περιλαμβάνει συστήματα αρχειοθέτησης, βάσεις δεδομένων και πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών της Αστυνομίας αλλά και εξωτερικών Υπηρεσιών. Παρόλη όμως την πρόοδο συνεχίζουμε να ασφυκτιούμε στο χαρτί, όλα εκτυπώνονται και η αλληλογραφία, με τους πατροπαράδοτους φακέλους συνεχίζει, διογκώνοντας όλο και περισσότερο τους αναρίθμητους φακέλους που υπάρχουν σε ένα Αστυνομικό Τμήμα, δημιουργώντας χρονοβόρες διαδικασίες και τεράστια σπατάλη σε χαρτί και γραφική ύλη.
ασυρματος
Συνεχίζοντας βλέπουμε τους ασυρμάτους που χρησιμοποιούμε, όμοιους με αυτούς που έχουν τα ταξί, τα φορτηγά μέχρι και οι κυνηγοί τους χρησιμοποιούν. Δεν χρειάζεται πολύ εμπειρία ή επιδεξιότητα για να μπορέσει κάποιος να «διεισδύσει» στα κανάλια της Αστυνομίας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που έχουμε βρει και συλλάβει άτομα που το έκαναν.
αποτυπωματα πλακα
Εκεί που όλη οι Ευρώπη χρησιμοποιεί σαρωτές αποτυπωμάτων, εμείς επιμένουμε στην «κλασσική» μέθοδο. Χαρτί και μελάνι για να τα πάρουμε και ερευνητές για να τα ταυτοποιήσουν. Πράγματα που ένας υπολογιστής θα έκανε σε δευτερόλεπτα και θα γλιτώναμε πολύτιμο χρόνο αλλά και αστυνομικό προσωπικό. Αυτό βέβαια βρίσκει πολλούς αντίθετους.., αυτούς που θα «ξεβόλευε» από τις καλές τους θέσεις.
σκοπια 2
Με κλειστά κυκλώματα βιντεοσκοπήσεις και ηλεκτρονικές κλειδαριές θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρόλα αυτά, άνευ σημαντικού λόγου κατά την προσωπική μου άποψη, επιμένουμε σε σκοπιές έξω από τα τμήματα, που πολλές φορές μόνο αλεξίσφαιρες δεν είναι. Βάζοντας ένα άτομο σε μία σκοπιά έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, γίνεται αυτόματα στόχος. Πολλές φορές δεν υπάρχει οπτική επαφή με άλλους συναδέλφους ή με χώρους που χρειάζονται επίσης επιτήρηση π.χ. κρατητήρια, έξοδοι γκαράζ κτλ. Έχοντας ένα κλειστό κύκλωμα με κάμερες στα προβληματικά σημεία και ηλεκτρονικό έλεγχο των κλειδαριών θα γίνονταν και τα κτίρια πιο ασφαλείς αλλά και θα μειωνόταν ο κίνδυνος που διατρέχουν οι συνάδελφοι από την φύλαξη τους.
υπολογιστης περιπολικο
Οι υπολογιστές αυτοκινήτων έκαναν την εμφάνιση τους πριν μερικά χρόνια στα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. πλην όμως τον τελευταίο καιρό δεν χρησιμοποιούνται. Αφενός υπάρχει τρομερή έλλειψη οχημάτων αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού σε αυτούς ήταν ανεπαρκής. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να προσαρμοστεί ένας σαρωτής αποτυπώματος, όπως αυτούς που έχουμε στην έκδοση διαβατηρίων, που σε συνδυασμό με μία σωστή βάση δεδομένων θα έκανε τους ελέγχους πολύ πιο αποτελεσματικούς. Πρώτα φυσικά πρέπει να βρούμε αυτοκίνητα για να τους τοποθετήσουμε.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα μέτρα που μπορώ να σκεφτώ και που θα αναβάθμιζαν το έργο της Αστυνομίας, ως προς την χρήση της τεχνολογίας πάντα. Η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών που έχει στην διάθεση της. Καιρός να μπουν και στο οπλοστάσιο της Αστυνομίας ώστε να την αντιμετώπιση. 


* Κοκονάς Αριστείδης, Αντιπρόσωπος της Ε.Υ.Α.Θ. στη Π.Ο.ΑΣ.Υ
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.