.

Η χρήση καμερών θερμικής απεικόνισης στην ασφάλεια λιμένων


Η ασφάλεια των λιμένων, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, ωστόσο οι υπεύθυνοι ασφάλειας καλούνται να ικανοποιήσουν περισσότερες απαιτήσεις με τους ίδιους, αν όχι μειωμένους προϋπολογισμούς. Καθώς πρόκειται για οδηγούς της παγκόσμιας οικονομίας, οι απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας των λιμένων αυξάνονται διαρκώς και μαζί με αυτές, αυξάνονται αναλογικά οι προκλήσεις αλλά και η περιπλοκότητα. 

Διαχείριση Υπoδομών

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στο παραδοσιακό εμπόριο, στις πωλήσεις και στη βιομηχανία, τα λιμάνια παρουσιάζουν τεράστια θέματα ασφάλειας που θα πρέπει να προσεχθούν και να αντιμετωπιστούν. Τυπικά, οι εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας βασίζονται σε μια ποικιλία λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των καμερών video surveillance. Στην ασφάλεια συμβάλλει ένας συνδυασμός αναλογικών και ΙΡ καμερών, συστήματα καταγραφής και διαχείρισης, PSIM, analytics κλπ.

Η ασφάλεια των λιμένων παρόλα αυτά δεν είναι απλή. Υπάρχουν χιλιόμετρα αφύλακτης και σκοτεινής περιμέτρου, αλλά και συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθεια παροχής των κατάλληλων υπηρεσιών ασφάλειας που απαιτούνται σε μια τέτοια εγκατάσταση. 



Τα πλεονεκτήματα της θερμικής απεικόνισης

Αφού περιορίστηκε η στρατιωτική χρήση της λόγω του απαγορευτικού κόστους, η θερμική απεικόνιση μετατρέπεται σε αξιόπιστη τεχνολογία εκλογής σε διάφορους, συνεχώς πολλαπλασιαζόμενους τομείς ασφάλειας, βρίσκοντας πολλές εφαρμογές. Με την μείωση των τιμών, επιτρέπεται εισχώρηση της τεχνολογίας θερμικής απεικόνισης στα σύγχρονα συστήματα ελέγχου, παρέχοντας πολλές πληροφορίες αλλά και λειτουργικές λύσεις που πριν δεν ήταν διαθέσιμες. 

Όπως είπε ο David Dorn, υπεύθυνος τεχνολόγος μηχανικός στην Pelco™ από την Schneider Electric™ , “Οι σημαντικές βελτιώσεις στις τεχνολογίες κατασκευής, έφεραν σημαντική μείωση στις τιμές των τμημάτων (αισθητήρες και φακούς) που είναι απαραίτητα για μια θερμική κάμερα. Στους τελευταίους 18 μήνες για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί υποδιπλασιασμός του κόστους κατασκευής των αισθητήρων. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης δεν είναι πλέον απόλυτα συνυφασμένη με στρατιωτικές ή κυβερνητικές επιχειρήσεις.”

Πολλές από τις εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνολογία Video Surveillance, επηρεάζονται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν, όπως ο χαμηλός φωτισμός και ο άστατος καιρός, για αυτό η θερμική απεικόνιση έχει εδραιώσει την θέση της σαν απαραίτητη τεχνολογία για την παρατήρηση και την ανίχνευση ατόμων και οχημάτων κοντά και μέσα στα λιμάνια - απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να παρθούν γρήγορες και ξεκάθαρες αποφάσεις. 

Πως λειτουργεί

Ενώ μια τυπική κάμερα χρησιμοποιεί το φως που αντανακλάται από ένα αντικείμενο για να καταγράψει μια εικόνα, οι κάμερες θερμικής απεικόνισης καταγράφουν την θερμότητα που εκπέμπει το αντικείμενο για να παράγουν εικόνες υψηλού contrast — περιορίζοντας την ανάγκη για ύπαρξη φωτός. Με την χρήση ειδικών υλικών όπως το Γερμάνιο που είναι αγωγός θερμικής ενέργειας, οι φακοί επικεντρώνουν το θερμικό αποτύπωμα σε έναν αισθητήρα θερμικής απεικόνισης. Τα microbolometers, ή αλλιώς οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία θερμικών εικόνων, επικαλύπτονται συνήθως από οξείδιο του βαναδίου ή άμορφη σιλικόνη. Όπως γίνεται και με τα CCD ή CMOS στις τυπικές κάμερες, το microbolometer έχει σειρές από pixels με το κάθε ένα από αυτά να καταγράφει θερμική ενέργεια ανάλογη με αυτήν που υπάρχει στην σκηνή εκείνη την στιγμή.

Η εξέλιξη των θερμικών καμερών σήμερα κάνει δυνατή την ανίχνευση ακόμα και την ελάχιστης διαφοράς στην θερμοκρασία μέσα σε λίγα λεπτά, πληροφορία που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, ενώ τώρα είναι στη διάθεση του υπεύθυνου ασφάλειας.

Η θερμική αντίθεση μεταξύ αντικειμένων που βρίσκονται σε χαμηλό φωτισμό και σε καθόλου φωτισμό, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να παρθούν αποφάσεις - πληροφορίες που δεν μπορούν να παρέχουν οι κοινές κάμερες. Εξ αιτίας αυτής της τεχνολογίας η θερμική απεικόνιση είναι ένα αξιόλογο εργαλείο και για εφαρμογές πέραν της ασφάλειας. Δίνει την δυνατότητα να εντοπιστούν διαρροές, καταστροφές ή επικίνδυνα σημεία σε γέφυρες, φράγματα, διυλιστήρια ή εργοστάσια. Σε πολλές περιπτώσεις και για λόγους ασφάλειας, είναι βασικής σημασίας ο έγκαιρος εντοπισμός ατόμων ή οχημάτων. Η θερμική απεικόνιση υπερέχει σε αυτόν τον τομέα, καθώς η θερμοκρασία ενός ατόμου ή ενός οχήματος διαφέρει συνήθως αρκετά από αυτήν του περιβάλλοντος. Αυτό κάνει ευκολότερο τον εντοπισμό τους, ακόμη και από μεγαλύτερη απόσταση. Η δυνατότητα του αξιόπιστου και ακριβούς εντοπισμού ατόμων - οχημάτων είναι επίσης πολύ χρήσιμη σε επίπεδο video analytics.

Ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι ή σε περιοχές στις οποίες η ορατότητα περιορίζεται από ομίχλη, πυκνή βλάστηση ή άλλα εμπόδια, οι θερμικές κάμερες ειδοποιούν το προσωπικό ασφάλειας για πιθανές απειλές που μπορεί να μην καταγραφούν από κοινές κάμερες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εφαρμογή του στα λιμάνια, όπου το προσωπικό ασφάλειας έρχεται αντιμέτωπο με ποικιλία προκλήσεων (μεγάλη περίμετρο δίχως φωτισμό ή ανεξέλεγκτη πρόσβαση από την θάλασσα κλπ). Η θερμική απεικόνιση μετατρέπεται γρήγορα σε κοινή, δοκιμασμένη και αξιόπιστη τεχνολογία, ανεξάρτητη ή συμπληρωματικά με κοινές κάμερες, για να διασφαλίσουν 24ωρη προστασία.

Χαμηλότερα κόστη εγκατάστασης και χρήσης.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ενώ οι θερμικές κάμερες κοστίζουν περισσότερο ανά μονάδα, η χρήση τους στην προστασία λιμένων, μπορεί να συμφέρει οικονομικά σε σχέση με τις παραδοσιακές κάμερες. Οι θερμικές κάμερες έχουν μεγαλύτερο εύρος ανίχνευσης, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερες στο σύνολο. Επίσης, μπορεί να περιοριστεί η εγκατάσταση προβολέων, επειδή οι συγκεκριμένες κάμερες δεν χρειάζονται φως. Τέλος, σε μια εποχή που τα κόστη πρέπει να μειώνονται συνεχώς, οι θερμικές κάμερες συμφέρουν επειδή περιορίζουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται για προβολείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Video Analytics

Μεγάλο πλεονέκτημα των θερμικών καμερών είναι η δυνατότητα τους να καταγράφουν εικόνες υψηλής αντίθεσης στις πιο δύσκολες συνθήκες. Καθώς χρησιμοποιείται η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα για να δημιουργηθεί η εικόνα του, δεν είναι απαραίτητος ο επιπλέον φωτισμός. Αυτό σημαίνει, ότι η τεχνολογία λειτουργεί εξίσου καλά σε όλες τις συνθήκες φωτισμού - μέρα ή νύχτα, με κανονικό ή ελάχιστο φως, ακόμα και με την απουσία φωτός. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι θερμικές κάμερες παρέχουν μια ιδανική πλατφόρμα για την χρήση video analytics. Αφού οι κοινές κάμερες βασίζονται στις συνθήκες φωτισμού, η ακρίβεια και η ποιότητα της εικόνας μπορεί να ποικίλουν κατά την διάρκεια ενός 24ωρου, λόγω σκιών, ελλειπούς φωτισμού, ομίχλης και άλλων παραγόντων που δεν είναι ελέγξιμοι από τους χειριστές των καμερών ή από την τεχνολογία. Από την στιγμή που οι θερμικές κάμερες καταγράφουν την εκπομπή θερμότητας ενός αντικειμένου, αγνοούν τις συνθήκες φωτισμού. Η εικόνα υψηλής αντίθεσης επιτρέπει την χρήση analytics με πολύ χαμηλά επίπεδα λανθασμένων συναγερμών καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Οι θερμικές κάμερες, ειδικά αυτές με ενσωματωμένα analytics, ενισχύουν την ευελιξία και την απόδοση κάθε συστήματος ασφάλειας. Η ικανότητά τους να ανιχνεύουν άμεσα οποιαδήποτε απειλή - πριν να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι - μαζί με την αυτόματη ενημέρωση σε περίπτωση ύποπτης δραστηριότητας, τις καθιστά από τις πλέον αξιόπιστες λύσεις για επιτήρηση.

Ένα γνωστό παράδειγμα, είναι οι εικονικοί φράκτες και η αυτοματοποιημένη εξασφάλιση της περιμέτρου. Μια θερμική κάμερα που “βλέπει” σε έναν φράκτη, σε συνδυασμό με ένα εικονικό καλώδιο-trip και analytics ανίχνευσης ατόμων, θα δώσει έναν πολύ ακριβή συναγερμό εάν κάποιος περάσει τον φράκτη, μέρα ή νύχτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Αυτή είναι μια ακριβέστερη και οικονομικά συμφέρουσα λύση από ότι οι κοινές κάμερες, οι ανιχνευτές μικροκυμάτων, ακόμα και οι ανιχνευτές κίνησης.

Η ικανότητα συνδυασμού της θερμικής τεχνολογίας με τα analytics, με τόσο οικονομικό τρόπο, ανοίγει δρόμο για νέες εφαρμογές. Είναι καταπληκτικό το να μεταφέρεται μια αυστηρώς περιορισμένη στρατιωτική τεχνολογία στον τομέα ασφάλειας και ειδικώς στο Video Surveillance.

Τμήμα Σύνταξης Securnet.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.