.

Ραντάρ που ανιχνεύει παγιδευμένα θύματα φυσικών καταστροφών


Ραντάρ της NASA βρήκε τέσσερα παγιδευμένα άτομα κάτω από τα χαλάσματα κτιρίων σε χωριό στο Νεπάλ. Πριν από λίγα χρόνια η NASA και το DHS (US Department of Homeland Security) παρουσίασαν μια φορητή συσκευή ραντάρ. Η συσκευή διαθέτει παρόμοια τεχνολογία με αυτήν που χρησιμοποιεί η NASA για να βρει εξωγήινη ζωή σε μακρινούς πλανήτες. Κάτω στη Γη θα τη χρησιμοποιούσαν, έλεγαν τότε οι δημιουργοί της, για την εύρεση θυμάτων από φυσικές καταστροφές. Στον πρόσφατο σεισμό στο Νεπάλ, που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, έκανε την παρθενική της εφαρμογή, εντοπίζοντας 4 θύματα που είχαν θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα στο χωριό Chautara.

Στους διασώστες που κλήθηκαν στην περιοχή μετά τον σεισμό, δόθηκαν 2 πρωτότυπες συσκευές FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response). Η συσκευή εντοπίζει τους χτύπους της καρδιάς των θυμάτων χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μικροκυμάτων που αναπηδούν σε αντικείμενα του χώρου. Στην περίπτωσή μας, στα χαλάσματα. Καταφέρνει να εντοπίσει ασθενείς χτύπους καρδιάς αλλά και τις αναπνοές τους, ακόμα και όταν είναι θαμμένοι στα χαλάσματα.

Αυτήν τη φορά το ραντάρ της NASA κατάφερε να εντοπίσει τους χτύπους δύο ατόμων σε δύο διαφορετικά γκρεμισμένα κτίρια. Μαζί τους βρέθηκαν και άλλα 2 άτομα σε χειρότερη κατάσταση, καθώς ο σεισμός έγινε στις 25 Απριλίου και οι συσκευές FINDER έφτασαν στις 29 του μήνα. Οι συσκευές βρήκαν τα πρώτα θύματα στις 5 Μαΐου. Πληροφορίες για την υγεία τους καθώς και για την ταυτότητα τους δεν υπάρχουν διαθέσιμες ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχικά μοντέλα σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, είχαν καταφέρει να εντοπίσουν άτομα θαμμένα κάτω από 9 μέτρα και πίσω από τοίχους τσιμέντου πάχους 6 μέτρων και σε απόσταση άνω των 30 μέτρων ανάμεσα σε ανοιχτά μέρη των χαλασμάτων. Οι συσκευές πλέον διαθέτουν άλλη μια ιδιότητα. Πέρα από την επιβεβαίωση χτύπου καρδιάς, θα μπορούν να προσδιορίσουν στο περίπου το σημείο που βρίσκονται τα θύματα.

Ο επόμενος στόχος των δημιουργών της συσκευής FINDER είναι να βγει σε μαζική παραγωγή ώστε να εξοπλιστούν με αυτήν ομάδες διάσωσης ανά τον κόσμο.








Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.