Την Τρίτη 26-5-2015 πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Σούπερ Λίγκας, με θετικές προεκτάσεις για το μέλλον.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΠΣΑΠ, τον ΠΣΑΠ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, διήρκησε πάνω από 8 ώρες (09:00-15:00) και κατά τη διάρκεια της ημέρας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των αθλητικών φορέων, της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος της ημερίδας Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Αλεξόπουλος (Τάκης) ο οποίος τόνισε ότι το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, είναι έτοιμο να συνδράμει στην υλοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών επιχειρησιακών σχεδίων που αφορούν στην αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος όπως επίσης στην υλοποίηση της διαχείρισης της διάθεσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticketing).
Το μέλλον, διευκρίνισε, ανήκει σε εκείνους που πρωτοπορούν ή σε όσους παρακολουθούν και αξιοποιούν δημιουργικά τις εξελίξεις, στο χώρο του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αναπτυχθεί τεχνογνωσία, να εκπαιδευτούν διοικητικά και αθλητικά στελέχη, να καλλιεργηθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αντιμετωπιστεί η πολυμορφικότητα της διαφθοράς και της βίας.
Επί της ουσίας άνοιξε ο διάλογος, μέσα από την σημερινή επιστημονική ημερίδα, για προβληματισμό και συγκεκριμένες επιχειρηματικές και επιχειρησιακές προτάσεις. Την ημερίδα καταρχήν, χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής Κώστας Μασσέλος ενώ απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Λευτέρης Γκρέτσος.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Αθλητικών Δημοσιογράφων, κ. Ιωάννη Δάρα όπως επίσης από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Παγκύπριων Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, κ. Λοϊζο Χρυσοστόμου.
Με την παρουσία του τίμησε την επιστημονική ημερίδα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα επιβληθεί το πρώτο διοικητικό πρόστιμο για επεισόδια που έλαβαν χώρα σε πρόσφατο αγώνα μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στον νέο αθλητικό νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού ανέκτησε το δικαίωμα να επιβάλει χρηματικές ποινές για παραβάσεις των Ανωνύμων Εταιρειών σε θέματα που αφορούν στη βία των γηπέδων, δικαίωμα το οποίο είχαν προ δεκαετιών οι υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού για τους δικούς τους τομείς.
Όπως τόνισε, με τη νέα διατύπωση του άρθρου 15 επανέρχεται το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών σε μία κανονικότητα, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί στην πράξη το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Παράλληλα κάλεσε την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα να ανασυγκροτήσουν τα Πειθαρχικά Όργανα, μέχρι την έναρξη των πρωταθλημάτων, με την επιλογή τακτικών δικαστών.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Ευάγγελος Τοπολιάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι αιτίες της ποδοσφαιρικής βίας βρίσκονται εκτός γηπέδων και ζήτησε μεγαλύτερη συμβολή της αστυνομίας στη σύλληψη και τιμωρία των φυσικών αυτουργών.
Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι από την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 θα μειωθούν περαιτέρω οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, ώστε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας να συμμετέχουν πλέον 14 ομάδες και στο αντίστοιχο της Β΄ Εθνικής 16.
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Γιώργος Μποροβήλος τόνισε ότι η επαγγελματική λίγκα θα στηρίξει και θα εφαρμόσει τον νέο αθλητικό νόμο. Ειδικότερα τόνισε ότι «Τώρα που βλέπουμε μία κυβέρνηση να προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, οφείλουμε να βοηθήσουμε και να φτιάξουμε ένα όμορφο ποδόσφαιρο».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή βία των γηπέδων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τη βία που γνώρισαν τα ελληνικά γήπεδα στη δεκαετία του 1970 και 1980. Όπως ανέφερε, στις εξέδρες δρα σήμερα το οργανωμένο έγκλημα το οποίο ενδεχομένως έχει σχέση με ακραίες πολιτικές δυνάμεις αλλά και με την τρομοκρατία.
Τα φαινόμενα βίας στις εξέδρες γίνονται επ΄ ευκαιρία των αθλητικών γεγονότων και τα ίδια πρόσωπα, που οργανώνουν επεισόδια στα γήπεδα, αύριο τα συναντάμε να σπάνε στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των τιμωρητικών νόμων και κάλεσε τους φορείς του ποδοσφαίρου να βάλουν τάξη στα του οίκου τους και να εργαστούν από κοινού με την κοινωνία για τη δημιουργία ενός ανώτερου ποδοσφαιρικού πολιτισμού ο οποίος θα χειροκροτεί νικητή και ηττημένο και δεν θα επικροτεί τη νίκη με κάθε μέσο.
Το σύνολο των ομιλητών της ημερίδας υπογράμμισε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε καθοδική πορεία.
Οι υπερχρεωμένες εταιρείες, η σημαντική μείωση των εσόδων, η απόσυρση ομάδων από τα πρωταθλήματα, η απομάκρυνση των φιλάθλων από τα γήπεδα, η αδυναμία και απροθυμία των ΠΑΕ να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς, η αποκοπή των σωματείων από τις τοπικές κοινωνίες, η χωρίς κανόνες εισαγωγή ξένων ποδοσφαιριστών, η ανισοκατανομή των εσόδων προς όφελος των ξένων παικτών και προπονητών, η μέτρια κατάρτιση των επαγγελματικών στελεχών, το χαμηλής ποιότητας προσφερόμενο θέαμα, η εμμονή ορισμένων ότι το φρόνημα του αντιπάλου μπορεί να καμφθεί με πυροτεχνήματα, βρισιές, ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και η επέκταση της βίας σε αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Προτάθηκε:
1. Η αναδιοργάνωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με ποιοτικά και όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά. Μία ερασιτεχνική κατηγορία με 3 πρωταθλήματα ηλικιών, 64 ενώσεις και πανελλήνιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων κάθε ένωσης με σύστημα κυπέλλου και final four.
Το προτεινόμενο πρωτάθλημα που μπορεί να εξασφαλίσει την παραγωγική διαδικασία, θα έκοβε εν μέρει τον ομφάλιο λώρο που ενώνει την άνοδο και τον υποβιβασμό με την βία και τη χειραγώγηση των αγώνων, θα δημιουργούσε καλύτερες προϋποθέσεις για διαπαιδαγώγηση των νέων με κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι και θα βοηθούσε στην αποδοτικότερη συνεργασία των ενώσεων με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές.
2. Η εβδομαδιαία αξιολόγηση, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στα γήπεδα, η αναστολή της άδειας λειτουργίας τους, αν δεν ανταποκρίνονται στις προκαθορισμένες απαιτήσεις, και η θεσμοθέτηση ποινικών ευθυνών για τους υπεύθυνους ασφαλείας των γηπέδων, στα οποία λαμβάνουν χώρα επεισόδια χωρίς την τιμωρία των φυσικών αυτουργών.
3. Να τεθούν ποιοτικά κριτήρια για την αγορά ξένων παικτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε παίκτες που αποκτούνται με μεταγραφή η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιό τους να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Για ελεύθερους ποδοσφαιριστές οι ετήσιες αποδοχές τους να μην είναι μικρότερες των 200.000 ευρώ. Με τον ποιοτικό έλεγχο των εισερχόμενων παικτών θα βελτιωθεί το παραγόμενο θέαμα και η αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Παίκτες μικρότερης αξίας υπάρχουν και στην Ελλάδα.
4. Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης στο οποίο θα καταλήγει το 10% των πάσης φύσεως εσόδων των επαγγελματικών ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA και της FIFA και θα προορίζεται για χρηματοδότηση προγραμμάτων δημιουργίας αθλητικών ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, κυρίως στην περιφέρεια, και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.
5. Κατάρτιση επαγγελματικών στελεχών, ετήσιος διάλογος και απολογισμός για την πορεία του ποδοσφαίρου και προσλήψεις σε όλους τους τομείς με κριτήρια επιστημονικά και όχι οπαδικά.
Οι διαδικασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΣΑΠ, κ. Διονύση Δημόπουλου με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του αθλήματος καθώς και του Προέδρου του ΠΣΑΤ, κ. Σωτήρη Τριανταφύλλου.
Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εγκαινίασε, με τη χθεσινή επιστημονική ημερίδα, σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην παραγωγή και ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας από ακαδημαϊκούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες και προσδοκούν στην βελτίωση του αθλητικού προϊόντος και θεάματος.