Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ασφαλής μπορεί να είναι ο κωδικός πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε για τη σύνδεση σας στις διάφορες ιστοσελίδες που επισκέπτεστε; Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται κατά καιρούς, η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι αρνητική.
Καθημερινά, χρησιμοποιούμε έναν ή και περισσότερους κωδικούς πρόσβασης για τη σύνδεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Facebook, το web-banking και σε άλλους προσωπικούς λογαριασμούς, και όπως είναι λογικό, κανείς μας δε θα επιθυμούσε την πρόσβαση τρίτων σε αυτούς τους λογαριασμούς. Η ανάγκη για πιο ασφαλή passwords μεγαλώνει συνεχώς, αφού χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, κωδικοί που πριν μερικά χρόνια θα τους χαρακτηρίζαμε ως «απαραβίαστους», σήμερα ο χρόνος που θα χρειαστεί για να «σπάσει» είναι μόνο λίγες ώρες ή ακόμα και δευτερόλεπτα.
Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, σε θέματα ασφαλείας είμαστε αρκετά πίσω και η ενημέρωσή μας δεν είναι επαρκής. Αυτό είναι που δίνει «τροφή» στους επίδοξους χάκερ να εισβάλλουν στη ζωή μας και να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τα προσωπικά μας στοιχεία.
Ανά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλοί τρόποι να «σπάσει» κανείς τους κωδικούς μας. Οι ερευνητές του Brit Lab κατέληξαν στους τρεις βασικότερους κι εμείς σας τους παρουσιάζουμε:
Αρχικά, η γνωστότερη και πιο εύκολη τακτική είναι γνωστή ως «ψάρεμα». Πρόκειται για ένα ψεύτικο email, (που συνήθως αφορά κάποιο δώρο ή κάποιο διαγωνισμό που υπόσχεται ένα εξαιρετικά υψηλό χρηματικό έπαθλο) το οποίο σας μεταφέρει σε μια εκ πρώτης όψεως γνήσια ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα θα σας ζητήσει τον κωδικό σας για να «κλειδώσει» τη συμμετοχή σας, κι έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σας χωρίς να το καταλάβετε.
Η δεύτερη μέθοδος αφορά «έξυπνες εικασίες». Οι χάκερ δηλαδή πρέπει να μαντέψουν τον κωδικό σας για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η λέξη «κωδικός» εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος κωδικός πρόσβασης, ακολουθούμενος από το «123456». Αλλά ακόμα κι αν νομίζετε πως θα είστε ασφαλείς επιλέγοντας έναν πιο προσωπικό κωδικό όπως για παράδειγμα το όνομα του κατοικιδιού σας ή το πατρικό σας όνομα, πλανάστε πλάνην οικτρά. Οι χάκερ δεν ψάχνουν τυχαία το ποιον θα θέσουν ως στόχο. Κάνουν έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συλλέγουν πληροφορίες. Οπότε θα τους είναι εξαιρετικά εύκολο να μάθουν προσωπικές σας πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον σας.
Ακόμα όμως κι αν καταφέρετε και «κρυφτείτε» και οι χάκερ δεν καταφέρουν να μαντέψουν με αυτόν τον τρόπο τους κωδικούς σας, χρησιμοποιούν το «βαρύ πυροβολικό». Υπάρχουν συγκεκριμένοι αλγόριθμοι οι οποίοι μπορούν να επεξεργαστούν μέχρι και 8 δις. διαφορετικούς συνδυασμούς κωδικών το δευτερόλεπτο! Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να «σπάσει» έναν εξαψήφιο κωδικό εν ριπή οφθαλμού, ενώ μεγαλύτεροι κωδικοί θα χρειαστούν μερικά λεπτά.
Αξίζει να δώσετε μεγάλη προσοχή στον τρόπο που επιλέγετε τους κωδικούς σας για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε κάποια πιθανή προσβολή σας. Να θυμάστε, οι μεγάλοι και πολύπλοκοι κωδικοί είναι πολύ δυσκολότερο να παραβιαστούν, ενώ μην παραλείπετε να αλλάζετε τους κωδικούς σας ανά διαστήματα.
Παρακολουθήστε το βίντεο του Brit Lab και μάθετε μερικές τεχνικές που θα δυσκολέψουν ακόμα και τον πιο αποφασισμένο χάκερ: