.

Μίνι drone «κατάσκοποι» από το Πεντάγωνο

Είναι αθόρυβο και από απόσταση μοιάζει με πουλί

Ένα «μίνι» drone σαΐτα, που χωρά στην παλάμη και μπορεί να λειτουργεί σαν ένα smartphone με φτερά κατασκεύασαν αμερικανοί στρατιωτικοί επιστήμονες, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του AFP. Το όνομα αυτού του «micro air vehicle» είναι «Cicada» (τζιτζίκι), εμπνευσμένο από το έντομο που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία του ενώ η βασική ιδέα χρήσης του είναι η ρίψη μεγάλου αριθμού cicada σε μια εχθρική περιοχή, ούτως ώστε να μην μπορούν να καταστραφούν από τον αντίπαλο.

Το Cicada (το οποίο αποτελεί παρεμπιπτόντως ακρωνύμιο- Covert Autonomous Disposable Aircraft) σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι μικρότερο, οικονομικότερο και απλούστερο από άλλα παρεμφερή ρομποτικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα βέβαια είναι και ικανό να φέρει σε πέρας τις αποστολές του, όσον αφορά στην παρακολούθηση περιοχών και στόχων.

Το πρωτότυπο κόστισε μόλις 1.000 δολάρια, με την τιμή να εκτιμάται πως μπορεί να πέσει στα 250 δολάρια το κομμάτι, σύμφωνα με τον Άαρον Καν, του Naval Research Laboratory. Δεν διαθέτει κινητήρα και είναι κατασκευασμένο από μόλις 10 κομμάτια- στην ουσία πρόκειται για μια σαΐτα που φέρει πάνω της ένα κύκλωμα. Είναι σχεδιασμένο να ίπταται στις προγραμματισμένες συντεταγμένες GPS, αφού έχει πρώτα ριχθεί από κάποιο μεγαλύτερο αεροπλάνο, αερόστατο ή και μεγαλύτερο drone. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει περίπου τα 74 χιλιόμετρα την ώρα και κατά βάση είναι αθόρυβο την ώρα που οπτικά δεν διαφέρει από ένα πουλί, αν το κοιτάξει κανείς από απόσταση. 


Διαθέτει αισθητήρες που μπορούν να πραγματοποιήσουν μετεωρολογικές μετρήσεις, αλλά προσφέρεται και για πολλές άλλες αποστολές, καθώς μπορεί να φέρει διάφορους άλλους αισθητήρες και μικρόφωνα.

«Τους βάζεις ένα μικρόφωνο ή αισθητήρα δονήσεων, τα ρίχνεις σε έναν δρόμο και σου λένε πότε “ακούνε” ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό που κινείται στον δρόμο» αναφέρει ο Καν. «Ξέρεις πόσο γρήγορα και προς ποια κατεύθυνση κινείται το όχημα. Επίσης, θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με μαγνητικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό εχθρικών ναυτικών σκαφών ή με ειδικά μέσα για υποκλοπές. Ωστόσο, είναι δύσκολος ο εξοπλισμός τους με κάμερες, καθώς η μετάδοση του βίντεο θα απαιτούσε πολύ μεγάλο bandwidth» συμπληρώνει ο επικεφαλής του Naval Research Laboratory.

Η πρώτη χρήση τους αναμένεται να έχει μετεωρολογικό χαρακτήρα, για την συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τυφώνες, καθώς, όπως αναφέρεται, το Cicada είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.