.

Επιστολή από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες στον πρόεδρο των ΗΠΑ & το FBI


Το ενδεχόμενο να ελαττωθούν οι μηχανισμοί ασφαλείας των κινητών, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε αυτά, προβλημάτισε έντονα τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του πλανήτη.

Για αυτό το λόγο, αποφάσισαν να συσπειρωθούν και να στείλουν μια... προειδοποιητική επιστολή στον πρόεδρο των Η.Π.Α, Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν εξηγούν ακριβώς τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να αποδυναμωθούν οι κρυπτογραφικοί μηχανισμοί των κινητών, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στις αρχές να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους.

«Σας καλούμε να απορρίψετε κάθε πρόταση που θα επιβάλει στις αμερικανικές εταιρίες να αποδυναμώσουν την ασφάλεια των προϊόντων τους. Ζητούμε από τον Λευκό Οίκο να εστιάσει στην ανάπτυξη πολιτικών που θα προωθήσουν την ευρεία αποδοχή και ενίσχυση της τεχνολογίας κρυπτογράφησης, αντί να την υπονομεύουν. Οι πολιτικές αυτές με την σειρά τους θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την προστασία της ασφάλισης του κυβερνοχώρου, θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και θα σέβονται τα δικαιώματα του πολίτη, τόσο στις Η.Π.Α όσο και στις υπόλοιπες χώρες» ανέφερε το κεντρικό τμήμα της επιστολής, το οποίο ήταν γραμμένο με έντονους χαρακτήρες.

Για να συντεθεί αυτή η επιστολή συνεργάστηκαν 48 εταιρίες «γίγαντες» της τεχνολογίας, με την στήριξη 37 οργανισμών πολιτικών δικαιωμάτων και 41 διακεκριμένων πολιτικών αναλυτών. Ανάμεσα τους, έχοντας ηγετικό ρόλο, βρίσκονταν εταιρίες όπως η Apple, η Google, το Facebook και η Microsoft. 

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίδραση της για τις πολιτικές κρυπτογράφησης των συσκευών υποστηρίζοντας πως στέκονται εμπόδιο για τον εντοπισμό εγκληματιών και τρομοκρατών. Η «μάχη» εντάθηκε όταν η Apple, λίγους μήνες πριν, ανακοίνωσε πως το καινούργιο της λογισμικό θα περιέχει τόσο δυνατούς μηχανισμούς ασφαλείας ώστε να είναι «τεχνικά αδύνατο» να αποσπαστούν πληροφορίες από τις συσκευές της.

«Αυτό που με ανησυχεί στις εταιρίες τεχνολογίας, είναι πως επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρανομούν με ασφάλεια» είχε τονίσει ο διευθυντής του FBI, James Comey, σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook δεν άφησε αναπάντητες αυτές τις δηλώσεις, τονίζοντας πως: «Αν δεν κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, δεν ρισκάρουμε μόνο να χάσουμε κάποια χρήματα. Θέτουμε σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής μας».

Οι τεχνολογικές εταιρίες τονίζουν πως πέραν της παραβίασης των δικαιωμάτων, μια «κερκόπορτα» που θα επέτρεπε στις υπηρεσίες ασφαλείας να ελέγχουν τις πληροφορίες των συσκευών, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αν οι αμυντικοί μηχανισμοί αποδυναμωθούν, τότε θα ξεκινήσει ένας... πόλεμος υποκλοπών, υποστηρίζουν. 

«Δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα. Κλίνω προς την ισχυροποίηση των μηχανισμών κρυπτογράφησης, όμως κάτι πρέπει να συμβεί με την επιβολή του νόμου. Οι υπηρεσίες ασφαλείας δέχονται τεράστιες πιέσεις ώστε να μας κρατούν ασφαλείς, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει να τις συμπαθούμε» είχε δηλώσει διπλωματικά ο πρόεδρος των Η.Π.Α.

Οπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση το πλάνο της κυβέρνησης να εισχωρήσει στις πληροφορίες των κινητών και των email δεν θα εφαρμοστεί. Η πιθανή λύση που ήδη έχει αρχίσει να εξετάζεται, είναι η δημιουργία μιας «εισόδου» στο σύστημα των τηλεφώνων, αποκλειστικά για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η ιδέα αυτή όμως παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, αλλά βρίσκεται και σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο.

Για να δείτε την επιστολή που έστειλαν οι 48 εταιρίες «γίγαντες» στον Μπαράκ Ομπάμα, πατήστε εδώ.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.