.

Πώς το ISIS κερδίζει εκατομμύρια από λαθρεμπόριο, εκβιασμούς και πετρέλαιο


Είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στην ιστορία. Χωρίς να εκπροσωπούν κανένα κράτος, παρά μόνο το «χαλιφάτο» που θέλουν να δημιουργήσουν σε εδάφη που θα αποσπάσουν από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες, πολεμούν και πετυχαίνουν σημαντικές νίκες. Νίκες που θα ήταν αδύνατες χωρίς την προσεκτική και μεθοδική προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν και να διαχειριστούν τα έσοδά τους.

Δεν μιλάμε μόνο για την «εξωτερική» βοήθεια που λαμβάνουν, αυτή είναι και σκοτεινή και αδύνατον να αποδειχθεί. Μιλάμε για την καθημερινή συλλογή «φόρων» και εσόδων που κρατά την οργάνωση στη ζωή, τους πολεμιστές χορτάτους, τα όπλα γεμάτα σφαίρες, τα άρματα γεμάτα καύσιμα και τις τσέπες των αρχηγών γεμάτες δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών, το ISIS είχε έσοδα 500 εκατ. δολαρίων το 2014 μόνο από τα ταμεία των τραπεζών που βρίσκονταν στις πόλεις που κυρίευσε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ληστεύουν σπίτια και παίρνουν οτιδήποτε πολύτιμο (κοσμήματα, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα κ.λπ), εμπορεύονται όπλα, εμπορεύονται ακόμα και ανθρώπους. Εμπόριο που μεγαλώνει και ευημερεί όσο περισσότερη είναι η έκταση που ελέγχουν.

Οι αρχηγοί του ISIS γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχει κανένα νόημα να ελέγχουν εκατομμύρια εκτάρια ερήμου, για αυτό και επικεντρώνουν στις σημαντικές πόλεις, και μάλιστα εκείνες που θα μπορέσουν να τους αποφέρουν το μεγαλύτερο χρηματικό κέρδος.

Χρυσές δουλειές για τα αμερικανικά όπλα

Στις πόλεις που καταλαμβάνει ζητά φόρο «προστασίας» από τους κατοίκους. Κάθε κατάστημα και κάθε σπίτι πρέπει να πληρώσει τους νέους αφέντες. Στις τράπεζες οι ένοπλοι παρακρατούν ποσοστό από κάθε ανάληψη. Στους δρόμους που ελέγχει το ISIS ζητά «διόδια» από τον οποιονδήποτε περνάει· ακόμα και οι επιβάτες των ΙΧ πρέπει να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους. Αν θες να μεταφέρεις αγαθά με φορτηγό, το αντίτιμο είναι πολύ μεγαλύτερο. Ακόμα και στους φτωχούς κτηνοτρόφους και βοσκούς επιβάλλουν «φόρο» παίρνοντας πολλά από τα ζώα του για να τραφούν οι στρατιώτες.

Σύμφωνα με μαρτυρία καταστηματάρχη στη Μοσούλη, οι ένοπλοι τον υποχρέωσαν με την απειλή βόμβας να τους δίνει 100 δολάρια κάθε μήνα. Μάλιστα του έδωσαν και απόδειξη που έγραφε «Λάβαμε από τον κ. Τάδε το ποσό αυτό ως συνεισφορά στον αγώνα των Μουτζαχεντίν».

Εκατομμύρια δολάρια κερδίζουν, επίσης, από απαγωγές και εκβιασμούς. Μόλις αντιληφθούν ότι κάποιο άτομο που αιχμαλώτισαν, ή βρισκόταν στην πόλη που κατέλαβαν, κατάγεται από κάποια πλούσια χώρα -αραβική ή ευρωπαϊκή- ζητούν λύτρα. Αν και οι κυβερνήσεις επισήμως δεν διαπραγματεύονται ποτέ την τύχη των ομήρων, ανεπισήμως το κάνουν και πληρώνουν, όπως κάνουν και πολλές οικογένειες για να χαριστεί η ζωή στους δικούς τους. Υπολογίζεται ότι οι τζιχαντιστές εισέπραξαν 20 εκατ. το 2014 μόνο από απαγωγές.

Και φυσικά, είναι και το πετρέλαιο. Υπολογίζεται ότι το ISIS παράγει και εκμεταλλεύεται περίπου 25.000 βαρέλια την ημέρα.

Η καπνοβιομηχανία στη μάχη της …συσκευασίας

Περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια το 2014 ήρθαν μόνο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Το ISIS ελέγχει πετρελαιοπηγές σε Ιράκ και Συρία, στις οποίες υποχρεώνει το προσωπικό να εργάζεται πλέον για εκείνους. Ακόμα και μετά τον βομβαρδισμό των διυλιστηρίων, το ISIS πουλάει αργό πετρέλαιο, όπως βγαίνει από το έδαφος, το οποίο έχει επίσης σημαντική αξία. Μέσα από ένα δίκτυο έμπιστων μεσαζόντων, το μεταφέρουν με φορτηγά στις γειτονικές χώρες όπου βρίσκουν πελάτες στη μαύρη αγορά.

Τα αρχαία αντικείμενα είναι επίσης πηγή εσόδων. Μπορεί στις κάμερες να σπάνε και να καταστρέφουν εκθέματα μουσείων, όμως τα πολυτιμότερα από αυτά (αρχαία νομίσματα, χρυσά αντικείμενα, οτιδήποτε θα μπορούσε να πουληθεί) βρίσκουν το δρόμο τους στη μαύρη αγορά όπου πρόθυμοι πελάτες και συλλέκτες πληρώνουν ευχαρίστως για σπάνια ιστορικά κειμήλια, ακόμα και όταν ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα επιδείξουν δημοσίως.

Με όλα αυτά, αναλυτές αναμένουν πως το 2015 θα «κλείσει» για το ISIS με πλεόνασμα 100-200 εκατ. δολαρίων. Όσο στρατιωτικά παραμένουν ισχυροί και όσο εκμεταλλεύονται με όλους τους τρόπους τις πόλεις και τις πετρελαιοπηγές που καταλαμβάνουν, το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επόμενό τους βήμα. Γιατί όσο πλουσιότεροι γίνονται, τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνουν.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.