.

Η NSA θα κλείσει τα προγράμματα μαζικής επιτήρησης


Μετά από μια πρόσφατη ψηφοφορία της Γερουσίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η NSA έχει αρχίσει να ετοιμάζεται να κλείσει τα προγράμματα μαζικής εποπτείας.

Η νομική βάση των προγραμμάτων αυτών, αναφέρει ότι ο Patriot Act, λήγει στο τέλος του μήνα. Έτσι οι νομοθέτες εκλήθησαν να αποφασίσουν αν τελικά τα συστήματα μαζικής επιτήρησης της υπηρεσίας θα παραμείνουν και μέχρι που θα μπορούν να επεμβαίνουν.

Η Γερουσία απέτυχε να περάσει κάποιο νομοσχέδιο αντικατάστασης, του νόμου περί Ελευθερίας των ΗΠΑ, αλλά και κάποιο άλλο που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Γερουσίας της Πλειοψηφίας κος McConnell (R-KY) που ήθελε την παράταση του προγράμματος ως έχει.

«Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει.»

Σαν απάντηση στα τελευταία γεγονότα, οι αξιωματούχοι ανάφεραν ότι η NSA θα πρέπει να αρχίσει τη λήψη μέτρων για το κλείσιμο των προγραμμάτων μαζικής επιτήρησης, όπως την αμφιλεγόμενη συλλογή «μεταδεδομένων» από εκατομμύρια τηλεφωνήματα.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας αναφέρει ότι «η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει.»

Αφού το Κογκρέσο δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για τον περιορισμό ή την ανανέωση το νόμου Patriot, η NSA αναγκάζεται να τερματίσει τα προγράμματα που βασίζονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε αρχικά στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πολλοί βλέπουν τον νόμο Freedom Act σαν την πιο βιώσιμη λύση. Εκτείνεται σε μεγάλο βαθμό σε βασικά τμήματα του Patriot Act, αλλά με μερικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα, θα τροποποιήσει το τμήμα 215, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε ευρείες ερμηνείες (πρόσφατα κρίθηκε παράνομο από το Εφετείο) για να δικαιολογήσει τα προγράμματα μαζικής επιτήρησης της NSA.

Η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα, αλλά υπολείπονταν τρεις ψήφους στη Γερουσία.

Μια έκτακτη συνεδρίαση της τελευταίας στιγμής έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 31 του Μάη, για να προσπαθήσουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έρχεται την πρώτη Ιουνίου.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.