.

Tο Internet of Things (ΙοT) αλλάζει την βιομηχανία ασφάλειας

Η εξέλιξη του Internet of Things και η αυξημένη δυνατότητα διασύνδεσης όλων των συσκευών, αναμένεται να αλλάξει την βιομηχανία ασφάλειας.


Η αλλαγή στην βιομηχανία ασφάλειας αναμένεται να γίνει με την ΙΡ, όχι μόνο σε σχέση με το CCTV, αλλά και σε σχέση με το access control και το intruder alarm. Η βιομηχανία προχωρά γρήγορα σε αλλαγές με την ΙΡ, η οποία βελτίωσε κατά πολύ τις προσφερόμενες υπηρεσίες για τους χρήστες. 

Οι εταιρείες ασφάλειας που άδραξαν την ευκαιρία και επιδεικνύουν πόσο βελτιωμένη μπορεί να είναι η απόδοση με την πιο αποτελεσματική λειτουργία τους, αναπτύσσονται γρήγορα και κερδοφόρα. Το IoT είναι πλέον στην κορυφή και θα χρειαστούν περίπου 5 έτη προτού φτάσει στο απόγειό του, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όταν αυτό επιτευχθεί, τα αναλογικά συστήματα θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα.

Το μήνυμα αυτό έχει ληφθεί από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όσες εταιρείες επέλεξαν την λύση της ΙΡ, ανήκουν πλέον στις πιο ηγετικές και αξιόπιστες της βιομηχανίας. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι παρέδωσαν το μήνυμα σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, τόσο σε σχέση με τον πελάτη, όσο και σε σχέση με την αλυσίδα διανομής. Ανέπτυξαν μοντέλα ανάπτυξης που λειτουργούν σωστά, και συνεχώς κερδίζουν έδαφος στην βιομηχανία ασφάλειας. 

Οι παράγοντες που συνυπολογίζονται κατά την εγκαθίδρυση επαγγελματικών μοντέλων από τους κατασκευαστές, είναι πολλοί. Αυτοί, περιλαμβάνουν: 

Οι κατασκευαστές πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες οδούς διανομής
Οι οδοί διανομής αλλάζουν και οι κατασκευαστές δικτύων ΙΡ πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την εμπορική διεύρυνση στις αγορές και το πως δημιουργούν συνεργασίες με προγραμματιστές συστημάτων και ειδικούς διανομείς που σχεδιάζουν και παρέχουν τα κατάλληλα πακέτα. 
Τα προϊόντα δικτύου IP δεν πωλούνται σαν “κουτιά”, κάτι που γινόταν με τα αναλογικά προϊόντα. Ένα σημαντικό εύρημα πρόσφατης έρευνας δείχνει ότι το 80% των ειδικών στην εγκατάσταση συστημάτων, απαιτούσαν περισσότερη εκπαίδευση από τους προμηθευτές τους αναφορικά με τα προϊόντα βίντεο - επιτήρησης ΙΡ, αλλά και πιο απλά εργαλεία για την ένωση των προϊόντων αυτών. 

Focus στο προϊόν – Λύσεις για πακέτα – ONVIF
Το παραδοσιακό μοντέλο στην αγορά της ασφάλειας ήταν επικεντρωμένο σε εξειδικευμένους κατασκευαστές συγκεκριμένων ειδών, όπως πχ καμερών, VMS, DVR και NVR. Αυτά τα είδη θα έπρεπε να συνδυαστούν για να φτιάξουν ένα σύστημα με σκοπό να δημιουργηθεί μια άτυπη συμμαχία μεταξύ πολλών κατασκευαστών και προμηθευτών. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό ήταν επιτυχές. 

Παρόλα αυτά, αυτό ήταν κάτι χρονοβόρο και δύσκολο για τους integrators & εγκαταστάτες. Τα τελευταία 6 χρόνια πολλοί κατασκευαστές αύξησαν το εύρος των προϊόντων τους και συνέδεσαν τα διαφορετικά οριζόντια επίπεδα της βιομηχανίας. Το μοντέλο αυτό πέτυχε για εκείνους και είναι πλέον κοινή πρακτική για τους κυριότερους κατασκευαστές.

Το μοντέλο ONVIF θα αντικαταστήσει με τον καιρό και το προαναφερθέν μοντέλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα επιστρέψουν πάλι στην αποκλειστική παραγωγή ενός μόνο είδους. Σταδιακά θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν υγιή ανταγωνισμό από νέους κατασκευαστές, που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα προϊόντα με σκοπό την καινοτόμα και οικονομικά συμφέρουσα παραγωγή τους. 

Οι ηγετικές εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας και επιτήρησης δεν θα επιθυμούν να πέσουν στην παγίδα των ετερογενών δραστηριοτήτων και να μετατραπούν σε αυριανούς προμηθευτές. 

Όσοι ασχολούνται με ετερογενείς δραστηριότητες, έχουν δεχθεί κριτική, πιθανότατα γιατί χάνουν μερίδιο της αγοράς, ενώ δεν θεωρούνται ιδιαίτερα καινοτόμοι. Με την προϋπόθεση ότι το μοντέλο που περιγράφουμε θα λειτουργήσει και θα συνεχίσει να βελτιώνεται, η στρατηγική επικέντρωσης στο προϊόν θα απαλλαγεί από τα σημερινά εμπόδια. 

H επίδραση του ΙοΤ στην βιομηχανία της ασφάλειας 
Ο ορισμός του Internet of Things (IoT) είναι η διασύνδεση μοναδικών, αναγνωρίσιμων συσκευών εντός του υπάρχοντος διαδικτυακού οικοδομήματος, δίχως να θεωρείται απαράιτητη η επαφή ατόμου με άτομο, ή ατόμου με υπολογιστή. 

Τυπικά το IoT αναμένεται να προσφέρει προηγμένη συνδεσιμότητα σε συσκευές, συστήματα ή υπηρεσίες, σε βαθμό που ξεπερνά την απλή επικοινωνία μεταξύ μηχανημάτων, ενώ καλύπτει μια ποικιλία πρωτοκόλλων, domains και εφαρμογών. Η διασύνδεση αυτών των συσκευών (συμπεριλαμβανομένων και των μικρών αντικειμένων), αναμένεται να επισπεύσει την αυτοματοποίηση των διαδικασιών σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, δίχως την ανθρώπινη παρέμβαση. 

Και οι τρεις τομείς της βιομηχανίας ασφάλειας χρησιμοποιούν πλέον δίκτυο ΙΡ, με την βίντεο- επιτήρηση να αποτελεί το 50% της αγοράς. Από αυτό αποδεικνύεται ότι παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο ΙοΤ. 

΄Ηδη λαμβάνει ενεργό μέρος στο Building Internet of Things (BIoT) όπου το βίντεο είναι συνήθως συνδεδεμένο με άλλες υπηρεσίες και έναν αριθμό έξυπνων projects ανά την υφήλιο. Αλλά η σύνδεση όλων των αισθητήρων και των συσκευών σε μια και μοναδική πλατφόρμα θα πάρει αρκετό καιρό, καθώς απαιτείται βελτίωση της τεχνολογίας δικτύων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πληροφοριών από και προς τα εκατομμύρια των αισθητήρων και των συσκευών. 

Οι αισθητήρες IP βρίσκονται εντός του IoT, καθώς επικοινωνούν τα απαιτούμενα δεδομένα, προκειμένου να επιτρέψουν σε άλλες συσκευές να αξιολογήσουν αυτόματα μια κατάσταση και να αναλάβουν δράση. Οι διαδυκτιακές κάμερες είναι το σημαντικότερο κομμάτι, καθώς τα δεδομένα τους είναι απαραίτητα σε πολλούς αισθητήρες και συσκευές. 

Αυτό είναι γεγονός σε μη οικιακά κτήρια, όπου υπάρχουν πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες , καθεμία από τις οποίες χρησιμοποιεί τη δική της μέθοδο. Οι αισθητήρες τους έχουν έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να μειώσουν το κόστος λογισμικού και hardware, εάν συνδεθούν με μηχανήματα και αισθητήρες άλλων κτηρίων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ανάλυση και όχι τα περισσότερα δεδομένα. Έτσι, η λειτουργία του κτηρίου θα είναι πιο αποτελεσματική. 

Στην πρόσφατη παρουσίαση, “Το Internet των Πάντων” στην ISC West 2014, ο Bill Gerhardt, διευθυντής του τμήματος μηχανολογίας της Cisco στην μονάδα IoT (Internet of Things), Υποστήριξε ότι υπάρχουν 5 απαραίτητοι παράγοντες για να επωφεληθουν τα δίκτυα από το ΙοΤ. Αυτοί είναι: σύγκλιση κατά την λειτουργία, ελαστικότητα, ασφάλεια, νοημοσύνη και διαχείριση cloud.

Ανέφερε επίσης την ασφάλεια σαν το ένα και μοναδικό σημαντικό στοιχείο μεταξύ αυτών των 5. Ανέφερε επιπλέον έξι χαρακτηριστικά: διαχείριση μεταξύ ξεχωριστών συστημάτων, μοίρασμα δεδομένων μεταξύ τμημάτων, επένδυση σε κοινές δομές, στάθμιση διεπαφών όπου είναι δυνατόν, προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και ραγδαία ανάπτυξη πηγών. 

Η βιομηχανία ασφάλειας παίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των IoT/BIoT και θα συνεχίσει να αυξάνει αυτόν τον παράγοντα ανάλογα, δίχως να προκαλείται καμία διατάραξη για κάποια χρόνια. Το τι επιρροή θα έχει μακροπρόθεσμα, όταν όλα θα είναι συνδεδεμένα με μια πλατφόρμα, θα δείξει σε λίγα χρόνια. Το μήνυμα είναι δυνατό και ξεκάθαρο: Τα προιόντα ασφάλειας που δεν μπορούν να συνδεθούν σε δίκτυο ΙΡ, θα εξαφανισθούν. 

Η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας αυξάνεται και θα έχει επίδραση στις συμβατικές πρακτικές 
Οι περισσότερες εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν για την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία των δικών τους προϊόντων ασφάλειας, αντί να τα πωλούν απλώς και έτσι παρέχουν στους πελάτες τους αυτό που καλείται “Security-as-a-Service,” απαραίτητο για ένα RMR επαγγελματικό μοντέλο. 

Η Security-as-a-Service ή όπως είναι επίσης γνωστή, “SaaS” προσελκύει πολλούς πελάτες. Το κόστος της συνεχούς αναβάθμισης των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, βαρύνει αποκλειστικά τους πωλητές κι όχι τους πελάτες, για αυτό είναι καλύτερα και η λειτουργία αυτών των συστημάτων να γίνεται από τις μεγάλες εταιρείες που τα σχεδίασαν και τα ανέπτυξαν. Αν και δεν έχει γίνει αντίστοιχη μέτρηση, η SaaS δείχνει να αυξάνεται συνεχώς. .

Η VSaaS και το Software-as-a-Service δίνει νέες ευκαιρίες στους κατασκευαστές, αλλά θα μπορούσε και να επηρεάσει την αγορά. Εάν στην αγορά επικρατήσει η λογική της VSaaS, οι εταιρείες θα αποφασίζουν για την αγορά λογισμικού και hardware, ενώ θα προωθούν μόνο τα δικά τους προϊόντα, γεγονός που θα επηρεάσει γενικότερα την διανομή.

Τμήμα σύνταξης Securnet.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.