.

49 συλλήψεις στο πλαίσιο της επιχείρησης Triangle της Europol


Μια κοινή διεθνή επιχείρηση με την ονομασία « Triangle » οδήγησε στην εξάρθρωση μιας ομάδας εγκληματιών του κυβερνοχώρου που δραστηριοποιούνταν στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τη Γεωργία, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τη διάπραξη οικονομικών απατών που περιελάμβαναν παράνομη πρόσβαση σε λογαριασμούς email.

Η επιχείρηση Triangle είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 49 ύποπτων μελών της εγκληματικής ομάδας, ενώ πραγματοποιήθηκαν 58 κατ’ οίκον έρευνες. Παράλληλα, οι Αρχές κατέσχεσαν φορητούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, τηλέφωνα, tablets, πιστωτικές κάρτες και μετρητά, κάρτες SIM, memory sticks, πλαστά έγγραφα και έγγραφα τραπεζικών λογαριασμών. Ο συντονισμός της επιχείρησης Triangle πραγματοποιήθηκε από το European Cybercrime Centre της Europol και τη Eurojust, ενώ ενεργά συμμετείχαν η ιταλική Polizia di Stato, η Ισπανική Εθνική Αστυνομία και τοπολωνικό Police Central Bureau of Investigation. Υποστήριξη παρείχαν και οι αστυνομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλες έρευνες αποκάλυψαν διεθνείς απάτες συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο τρόπος δράσης που χρησιμοποιήθηκε από την εγκληματική ομάδα είναι το λεγόμενο «man-in-the-middle» και περιελάμβανε επαναλαμβανόμενες εισβολές σε υπολογιστές μεσαίων και μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, μέσω hacking (malware) και τεχνικές κοινωνικής μηχανικής (social engineering). Αφού εξασφαλιζόταν η πρόσβαση σε εταιρικούς λογαριασμούς email, οι παραβάτες αναζητούσαν τυχόν αναφορές για αιτήσεις πληρωμών. Ζητούσαν έπειτα από τους πελάτες της εταιρίας να στείλουν τις πληρωμές τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονταν από την εγκληματική ομάδα. Οι πληρωμές αυτές αμέσως εξαργυρωνόταν με διάφορα μέσα. Οι ύποπτοι, κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Ισπανία, μετέφεραν τα παράνομα κέρδη σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από ένα εξελιγμένο δίκτυο συναλλαγών ξεπλύματος χρήματος.

Για να καταστεί δυνατός ο ταχύς συντονισμός και η επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων υπαλλήλων που ενεπλάκησαν σε αυτή τη διακρατική επιχείρηση, στην έδρα της Europol στη Χάγη λειτούργησε ένα «κέντρο συντονισμού». Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί της Europol παρείχαν συνδρομή στο έδαφος της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέσω της ανάπτυξης κινητών γραφείων.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση Triangle έπαιξε και η Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), που φιλοξενείται στο European Cybercrime Centre.

Πηγή: Europol – Eurojust
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.