.

Προς θεσμοθέτηση ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων


Ένα βήμα εγγύτερα στη θεσμοθέτηση νέων κανόνων, περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, φέρνει την Ευρώπη η τριμερής συμφωνία Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ε.Ε. Σημαντική θεωρείται η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε., με την οποία εγκρίθηκε μια σφαιρική προσέγγιση, όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό περί προστασίας δεδομένων. 

Με τη χθεσινή του απόφαση, το Συμβούλιο των Υπουργών τάχθηκε υπέρ ενός πιο αυστηρού και συνεκτικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων, που θα ενισχύσει τη νομική και πρακτική ασφάλεια για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές. Ήδη, το Μάρτιο του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε την πρόταση της Επιτροπής για μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας δεδομένων, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ζητήσει να εγκριθεί η μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας δεδομένων εντός του 2015.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, στις 24 Ιουνίου θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Τα τρία όργανα προτίθενται να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης εντός τους 2015.

Στόχος της μεταρρύθμισης των κανόνων περί προστασίας δεδομένων, που ξεκίνησε η Επιτροπή το 2012, είναι να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να ελέγχουν καλύτερα τα προσωπικά τους δεδομένα. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός των κανόνων θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες, που προσφέρει η ψηφιακή ενιαία αγορά με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την αξιοποίηση της αυξημένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου χαιρέτησαν με ιδιαίτερα θερμό τρόπο, τόσο η διεθνής Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Groupe Speciale Mobile Association-GSMA), όσο και το European Telecommunications Network Operators Association-ΕΤΝΟ.

Εξοικονόμηση €2,3 δις ετησίως

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να θεσπίσει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για την προστασία δεδομένων, που θα ισχύει σε όλη την Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να έχουν να κάνουν με μια νομοθεσία και όχι με 28. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση περίπου €2,3 δις ετησίως. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χάρη στη μείωση της σχετικής γραφειοκρατίας. Οι περιττές διοικητικές απαιτήσεις, π.χ. οι υποχρεώσεις κοινοποίησης για τις επιχειρήσεις, θα καταργηθούν, με το όφελος μόνο αυτό το μέτρο να μεταφράζεται σε εξοικονόμηση €130 εκατ. ετησίως.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες αναμένεται να ενισχύσουν το “δικαίωμα στη λήθη”: όταν οι πολίτες δεν επιθυμούν, πλέον, την επεξεργασία των δεδομένων τους και εφόσον δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για τη φύλαξη τους, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να διαγράψει τα δεδομένα, εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι αυτά εξακολουθούν να είναι αναγκαία ή χρήσιμα.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα σε περίπτωση παραβίασης των στοιχείων τους. Το δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων θα διευκολύνει τους χρήστες να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα από έναν πάροχο υπηρεσιών σε άλλον.

Τι προβλέπεται για τις πολυεθνικές

Στη βάση της μεταρρύθμισης, εταιρείες με έδρα εκτός Ευρώπης θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες, όταν προσφέρουν υπηρεσίες στην Ε.Ε.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες προσφέρουν περισσότερες εξουσίες για ανεξάρτητες εθνικές Αρχές προστασίας δεδομένων, καθώς θα τους δοθεί η εξουσία επιβολής προστίμων σε επιχειρήσεις, που παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. περί προστασίας δεδομένων. Τα πρόστιμα θα μπορούν να φθάνουν μέχρι το €1 εκατ. ή το 2% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Οι κανόνες θα προβλέπουν, επίσης, τη σύσταση “υπηρεσίας μιας στάσης” για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες: οι επιχειρήσεις θα συναλλάσσονται με μία μόνο εποπτική αρχή και όχι με 28, ώστε η επιχειρηματική τους δραστηριοποίηση σε ολόκληρη την Ε.Ε. να είναι απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται μόνο στην αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας τους, στη γλώσσα τους, ακόμη κι αν τα προσωπικά δεδομένα τους υποβάλλονται σε επεξεργασία εκτός της χώρας αυτής.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.