.

Στο στόχαστρο χάκερ γνωστή εταιρία


Επίδοξοι χάκερ εκβίασαν μια διεθνή εταιρία με έδρα το Brisbane για λύτρα που καταβλήθηκαν σε bitcoin, τα αιτήματά τους όμως σύντομα κλιμακώθηκαν και άρχισαν να απειλούν με διαδικτυακές επιθέσεις το παιδί ενός από τα ανώτερα στελέχη της επιχείρησης. 

Η εταιρία, της οποίας το όνομα αρνείται να αποκαλύψει η τοπική αστυνομία, πλήρωσε αρχικά τα λύτρα που ζητούσαν οι εκβιαστές, ποσό το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, ύστερα από εισβολή στο υπολογιστικό σύστημα της επιχείρησης και ύστερα από κλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μελών της εταιρίας. 

Οι δράστες όμως ήταν άπληστοι και ζήτησαν επιπλέον λύτρα.

Όταν η εταιρία αρνήθηκε να καταβάλει το επιπλέον ποσό και ειδοποίησε την αστυνομία, οι χάκερ στοχοποίησαν ένα από τα ανώτερα στελέχη της επιχείρησης, εντόπισαν την οικογένειά του και απείλησαν να δυσφημίσουν μέλη της οικογένειάς του μέσω διαδικτύου, στοχοποιώντας κυρίως ένα από τα παιδιά της οικογένειας.

Η αστυνομία παρέπεμψε την υπόθεση στον Βοηθό Επίτροπο Brian Hay, ο οποίος ανέλαβε να προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποκύπτουν σε εκβιασμούς, ενώ παράλληλα να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς καραδοκεί κίνδυνος να υποπέσουν στην αντίληψη επιτήδειων οι οποίοι θα θελήσουν να επωφεληθούν. 

«Επρόκειτο για μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή και αρκετά τραυματική τόσο για την επιχείρηση όσο και για το θύμα και την οικογένειά του», αναφέρει ο Hay.

«Προτρέπουμε ενεργά όλες τις επιχειρήσεις να ασχολούνται ενεργά με την ασφάλεια των υπολογιστικών τους συστημάτων και να τα κάνουν απροσπέλαστα από τους επίδοξους χάκερ, να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς για λύτρα και να επιλέγουν με μεγάλη προσοχή τις πληροφορίες που δημοσιεύουν στα social media».

«Οι οργανισμοί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης πολιτικής σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης. Το βασικό όμως θέμα που θέλω να υπερτονίσω είναι πως δεν θα πρέπει ποτέ να συμμορφώνεστε με τους εκβιαστές και να αναφέρετε οποιοδήποτε ανάλογο περιστατικό απευθείας στις αρχές».
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.