.

Η κρυπτογράφηση των εταιρειών τεχνολογίας βοηθά τους τρομοκράτες;


Η τεχνολογία κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν διάφορες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Facebook, δημιουργεί «σκοτεινούς χώρους» που εκμεταλλεύονται διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αυτή είναι η δήλωση-προειδοποίηση που έκανε ο βοηθός διευθυντής του FBI Steinbach, ειδικός για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κατά τη διάρκεια ειδικής ακρόασης σε επιτροπή του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Steinbach προειδοποίησε ότι η ισχυρή τεχνολογία κρυπτογράφησης επιτρέπει στους τρομοκράτες να αποκτήσουν «μία ελεύθερη ζώνη δράσης, εντός της οποίας μπορούν να στρατολογήσουν νέα μέλη, να διαδώσουν τις ριζοσπαστικές τους απόψεις, να συνωμοτήσουν και φυσικά να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος του FBI ζήτησε τη δημιουργία «ένδικων μέσων» τα οποία θα επιτρέπουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αποκτούν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

Η «ισχυρή κρυπτογράφηση» αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα στη δημόσια συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο όρος αναφέρεται στη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων ή δεδομένων με τρόπο που να είναι αδύνατο να υπάρξει κατανόησή του στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο το κατάλληλο «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση.

Έτσι ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένταλμα για άρση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενός ατόμου, οι αρχές δεν μπορούν να κατανοήσουν το περιεχόμενο χωρίς το κατάλληλο κλειδί αποκρυπτογράφησης. Δηλαδή, από τη μία η κρυπτογράφηση επιτρέπει την ασφαλή επικοινωνία των πολιτών χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, αλλά από την άλλη απομακρύνει άτομα με παραβατική συμπεριφορά από την τσιμπίδα του νόμου.

Μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις Snowden για τις παρακολουθήσεις της NSA, οι εταιρείες τεχνολογίας προέβησαν σε ενίσχυση των δυνατοτήτων κρυπτογράφησης που συνόδευαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει το Venture Beat, η υπηρεσία Whats App προσφέρει κρυπτογράφηση end-to-end, κάτι που απλά μεταφράζεται στο γεγονός ότι η ίδια η εταιρεία δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της επικοινωνίας που ανταλλάσσεται μέσω της υπηρεσίας.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.