.

Με ρομποτικά μηχανήματα & ψηφιοποίηση του αρχείου αναβαθμίζονται τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.


Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και η απόκτηση ρομποτικών μηχανημάτων είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους θα αναβαθμιστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΛ.ΑΣ. 

Το ελληνικό CSI φτιάχνει μία ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων που θα περιέχει στοιχεία 1.000.000 σεσημασμένων ατόμων. Οι αστυνομικοί θα έχουν πρόσβαση μέσω του «Police online» στην τράπεζα αυτή. Ανάλογα με το βαθμό τους θα είναι «απλοί χρήστες» (πρόσβαση σε περιορισμένα στοιχεία), «εξειδικευμένοι χρήστες» (πρόσβαση σε αναλυτικότερα στοιχεία και δυνατότητα εμπλουτισμού του ψηφιοποιημένου αρχείου) ή «master χρήστες» (πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα).

Σχεδόν ταυτόχρονα από τα τέλη του 2015 θα λειτουργήσει και το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, τα οποία θα υπάρχουν καταχωρημένα στο ψηφιακό αρχείο και έτσι θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης δαχτυλοσκοπικής εξακρίβωσης. Αυτό θα γίνεται με τη βοήθεια 100 «ρομπότ» που θα μοιραστούν σε αστυνομικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, στα οποία θα βάζει πάνω το χέρι του ο ύποπτος και αμέσως θα «ξεκλειδώνει» το παρελθόν του. «Αν υπήρχε κάτι τέτοιο στους ελέγχους του Γρηγόρη Τσιρώνη, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε ελεγχθεί κάποιες φορές από αστυνομικούς τα 9 χρόνια διαφυγής του, θα διαπιστωνόταν άμεσα ότι ήταν καταζητούμενος» αναφέρει στέλεχος της Δ.Ε.Ε..

Μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η «Αναζήτηση Λανθανόντων Αποτυπωμάτων». Δηλαδή θα γίνεται ηλεκτρονική και γρήγορη ταυτοποίηση αποτυπωμάτων -ακόμα και «ορφανών»- που έχουν βρεθεί σε χώρους εγκλημάτων με αυτά του υπόπτου που προσάγεται ή συλλαμβάνεται. Ο εκσυγχρονισμός που περιγράφεται κόστισε συνολικά 12.000.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το στάδιο της επεξεργασίας των DNA η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαθέτει στα εργαστήριά της πέντε υπερσύγχρονα ρομπότ που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Τα τρία είναι γερμανικά και επεξεργάζονται το γενετικό υλικό ατόμων προκειμένου να προκύψει ο κατάλληλος γενετικός τύπος και στο επόμενο στάδιο το τελικό DNA. Τη δουλειά των ρομπότ αυτών την έκαναν μέχρι πριν από λίγα χρόνια άνθρωποι καταναλώνοντας χιλιάδες εργατοώρες. Τα άλλα δύο ρομπότ αναλαμβάνουν το τελευταίο στάδιο της εξέτασης και αποδίδουν το τελικό DNA. Μπορούν να «διαβάζουν» 24 DNA σε μόλις 45 λεπτά.

Ψηφιακή τράπεζα δεδομένων με 6.500 DNA ατόμων έχει δημιουργήσει η Δ.Ε.Ε., σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσει τις δυνατότητές της. Πρόκειται για γενετικό υλικό που συλλέχθηκε σε τόπους σοβαρών εγκλημάτων και καταχωρήθηκε στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. με σειριακό κωδικό και όχι με τα ονόματα των ατόμων στα οποία ανήκει για λόγους διασφάλισης προσωπικών δεδομένων. Όταν γίνει ταυτοποίηση DNA που υπάρχει στη ψηφιακή τράπεζα με κάποιο που βρέθηκε σε σκηνή εγκλήματος μόνο τότε με άδεια του διευθυντή της υπηρεσίας δίνεται πρόσβαση στο ονοματεπώνυμο του υπόπτου στην προϊσταμένη της αρμόδιας υποδιεύθυνσης.

Οι αστυνομικοί κρατούν αρχείο και με τα «ορφανά» δακτυλικά αποτυπώματα. Συνολικά υπάρχουν 15.000 «ορφανά» αποτυπώματα που συλλέχθηκαν από το 2005 και μετά, εκ των οποίων τα περίπου 2.500-3.000 αφορούν σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα ανήκουν σε υπόπτους για τρομοκρατία, αν η συλλογή τους ήταν εστιασμένη σε επίμαχα σημεία και έγινε από εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Το αρμόδιο Τμήμα Εθνικού Αρχείου Δεδομένων Γενετικού Τύπου εποπτεύεται από Εισαγγελέα Εφετών.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.