Ο διακριτικός κλοιός ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., το σχέδιο «Τάλως» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το δημοψήφισμα και οι ληστείες του δρόμου.
Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης Μετρητών (Α.Τ.Μ.), τράπεζες και σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε διακριτικό κλοιό ασφαλείας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ «εν υπνώσει» βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο «Τάλως» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αν και βρίσκεται στο τραπέζι των συσκέψεων σε ενδεχόμενο εκδήλωσης κοινωνικών ταραχών, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα.
Σε ρυθμούς εκλογών η ΕΛ.ΑΣ.
Στο μεταξύ, το Φ.Ε.Κ. του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, έφθασε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και αναμενόταν η έκδοση της αστυνομικής διαταγής, που θέτει από σήμερα, σε εκλογική ετοιμότητα το αστυνομικό προσωπικό αντίστοιχη με αυτή των βουλευτικών εκλογών.
Η σχετική διαταγή θα θέτει το αστυνομικό προσωπικό σε εκλογική επιφυλακή με ανάκληση αδειών, επιστροφή όσων βρίσκονταν σε άδειες, και σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και φύλαξης των εκλογικών κέντρων. Σε συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., έχει αποφασισθεί η «χαλαρή» εφαρμογή του σχεδιασμού επιτήρησης των συναλλαγών σε ΑΤΜ, η ασφαλής τροφοδοσία τους μέσω των χρηματαποστολών, η εμπορική κίνηση σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, χωρίς προς το παρόν να έχει παρουσιασθεί κάποιο βίαιο περιστατικό ή αντιπαραθέσεις που να σχετίζονται με αυτές τις συναλλαγές.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το διήμερο από την εξαγγελία διεξαγωγή δημοψηφίσματος έως σήμερα, που παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στα ΑΤΜ τραπεζών και σε καταστήματα τροφίμων, ο αριθμός ληστειών του δρόμου, κλοπών και διαρρήξεων κινήθηκε σε καθημερινά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις και χαμηλότερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόρρητη διαταγή, με την επισήμανση των «κόκκινων» στόχων, που σήμαινε συναγερμό σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, για τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, εξαιτίας των έκτακτων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, φαίνεται να έχει επικαιροποιηθεί. Θυμίζουμε ότι το υπηρεσιακό έγγραφο που είχε σταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες στις 17 Ιουνίου 2015, καλούσε σε αυξημένη εγρήγορση των αστυνομικών δυνάμεων για την αποτροπή τυχόν κοινωνικών ταραχών.
Η διαταγή αφορούσε τη γενικότερη επαγρύπνηση που σχετίζεται με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και προέβλεπε την 24ωρη επιτήρηση των παρακάτω «κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων»: Βουλή των Ελλήνων, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος – IMF, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Γραφεία Πολιτικών Κομμάτων, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, γνωστά ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, όπως και πρεσβείες χωρών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ιταλίας.
Οι εντολές που είχαν δοθεί προς τους αστυνομικούς είναι εκτός από την επιτήρηση να διενεργούν ελέγχους όλο το 24ωρο σε όσα άτομα θεωρούν ύποπτα είτε αυτά είναι πεζά είτε σε οχήματα. Οι διοικητές των τοπικών Τμημάτων είναι υπεύθυνοι για την τροποποίηση των μέτρων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Το τελευταίο διάστημα οι άνδρες με πολιτικά που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη δημόσιων κτιρίων έχουν αυξηθεί, ενώ σχεδόν όλες οι δυνάμεις της ομάδας ΔΕΛΤΑ έχουν διατεθεί για την επιτήρηση στόχων (γραφεία κομμάτων, τηλεοπτικοί σταθμοί, υπουργεία).
«Οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν τις κοινωνικές συνθήκες και να είμαστε έτοιμοι για εκδήλωση επιθέσεων. Άλλωστε μεταβάλλονται όλα γύρω μας τόσο γρήγορα. Ευθύνη του κατασταλτικού μηχανισμού είναι αν γίνει το απευκταίο, να μη γίνει η χώρα Αργεντινή. Φυσικά και οι πιθανότητες εξέγερσης είναι ελάχιστες αλλά το κράτος πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν ξέρουμε πως μπορεί να αντιδράσει ο λαός αν ξαφνικά βρεθούμε μπροστά σε ένα πιστωτικό γεγονός», επεσήμανε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια τους μελέτεςπου σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στις οποίες έχει γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση των οικονομικών στόχων ανά αστυνομική διεύθυνση στην Αττική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον «χάρτη» υπάρχουν περίπου 600 σούπερ μάρκετ και 480 υποκαταστήματα τραπεζών, τα οποία θεωρούνται περισσότερο πιθανοί στόχοι οργανωμένων συμμοριών και μεμονωμένων ληστών. Η χαρτογράφηση αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που το κράτος θα ήθελε να εφαρμόσει ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κοινωνικών ταραχών. Και αυτό γιατί τα σημεία αυτά θεωρούνται «ευάλωτα» σε περίπτωση αιφνίδιας εξέγερσης, που φυσικά κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει να γίνει, ωστόσο πρέπει να είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει.
Συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση αναφέρουν ότι ο υπουργός έχει τακτικές συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας για να ενημερωθεί για τυχόν ύπαρξη τέτοιας φύσεως πληροφοριών. Προσθέτουν, όμως, ότι τα ειδικά σχέδια αντιμετώπισης κοινωνικών εξεγέρσεων είναι δουλειά του Στρατού και όχι της ΕΛ.ΑΣ., της οποίας η δύναμη ούτως ή άλλως είναι σίγουρο ότι δεν επαρκεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι στα «Δεκεμβριανά» που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μέσα σε τρεις εβδομάδες στα όριά τους με αποτέλεσμα να γίνει σύσκεψη για το κατά πόσο πρέπει να επέμβει ο Στρατός και να τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο «Τάλως», το οποίο έχει εκπονηθεί για τέτοιου είδους καταστάσεις και επικαιροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες.