.

Συναγερμός & επαγρύπνηση για τζιχαντιστές

Στην Τυνησία, δεκάδες πολίτες άφησαν λουλούδια στην παραλία όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες τουρίστες από την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι τζιχαντιστές
'Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ίδρυση του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) και μεγάλο μέρος της υφηλίου βρίσκεται ήδη σε αυξημένο συναγερμό υπό τον φόβο
πιθανών τρομοκρατικών χτυπημάτων από τζιχαντιστές.

Οι τρεις πολύνεκρες επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ ήρθαν να δυναμιτίσουν το παγκόσμιο κλίμα, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να διακηρύσσει χαρακτηριστικά ότι «ζούμε σε έναν κόσμο όπου αυτή η απειλή (σ.σ. της ισλαμικής τρομοκρατίας) θα είναι αδιάκοπη». «Δεν υπάρχει πια αυτό που λέμε μηδενικός κίνδυνος», σημείωσε χθες ο Βαλς, δύο 24ωρα αφότου ένας 35χρονος ισλαμιστής ονόματι Γιασίν Σαλχί αποκεφάλισε το αφεντικό του και εν συνεχεία επιχείρησε να ανατινάξει βιομηχανία με χημικά στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή, ένας 23χρονος φοιτητής άνοιξε πυρ με Καλάσνικοφ εναντίον Ευρωπαίων τουριστών σε παραλία της πόλης Σους στην Τυνησία σκοτώνοντας 38 άτομα, ενώ περίπου την ίδια ένας Σαουδάραβας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ παρασύροντας μαζί του στον θάνατο άλλους 27 ανθρώπους.

Ανάληψη ευθύνης

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τυνησία και Κουβέιτ. 

Γάλλοι αστυνομικοί μεταφέρουν τον 35χρονο Γιασίν Σαλχί που αποκεφάλισε έναν 54χρονο άνδρα στη Λυών και επιχείρησε να ανατινάξει μια βιομηχανία με χημικά

Να σημειωθεί ότι από τα 38 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην Τυνησία, τα περίπου 25 ήταν Βρετανοί τουρίστες, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τρομοκρατικό πλήγμα να ξεχωρίζει ως «το πιο βαρύ» για τη Βρετανία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο (που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους).

Το μακελειό της Παρασκευής στην Τυνησία με θύματα Βρετανούς, Ιρλανδούς, Γερμανούς, Βέλγους, Ουκρανούς κ.ά. προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον πανικό. Πρόκειται άλλωστε για το πιο πολύνεκρο χτύπημα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Ευρωπαίους. Πάνω από 4.500 τουρίστες (στην πλειονότητά τους Βρετανοί) υπολογίζεται ότι εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Τυνησία μέσα στο Σαββατοκύριακο υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές σε τουριστικά θέρετρα.


Ο 23χρονος Τυνήσιος, Σεϊφεντίν Ρεζγκουί, που αιματοκύλισε την παραλία της πόλης Σους

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι ίσως πραγματοποιηθούν νέες επιθέσεις, με τις Αρχές της Τυνησίας να έχουν εν τω μεταξύ σπεύσει να πολλαπλασιάσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποιούσαν χθες ένοπλες περιπολίες στους δρόμους των παραθαλάσσιων τουριστικών θερέτρων της Τυνησίας, ενώ εκατοντάδες άλλοι ετοιμάζονταν να πάρουν θέσεις εντός των ξενοδοχείων. Το υπουργείο των Εσωτερικών ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι κινητοποιεί μια δύναμη περίπου 1.000 ανδρών με στόχο την προστασία των ξενοδοχειακών-τουριστικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Παράλληλα, σε «πολύ υψηλά» επίπεδα τρομοκρατικού συναγερμού βρίσκονται πλέον τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή και ως «Scotland Yard», ανακοίνωσε ότι ενισχύει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας καθώς θεωρεί «πολύ πιθανό» ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Η ανησυχία είναι μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη καθώς σήμερα ξεκινάει στη βρετανική πρωτεύουσα το εξαιρετικά δημοφιλές τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον.

Ανησυχία

Αλλά και νοτιότερα, στη Γαλλία, επικρατεί πλέον κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Ενδεικτικές και οι «κάθε άλλο παρά ψύχραιμες» δηλώσεις που έκανε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ υψηλή» την τρομοκρατική απειλή και ανακοίνωσε σημαντικές ενισχύσεις στα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό. Ο Βαλς έφτασε μάλιστα στο σημείο να τονίσει ότι η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο ενός «πολέμου των πολιτισμών», που απειλεί τις ίδιες τις βασικές αξίες του γαλλικού τρόπου ζωής.


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ
Στο επίκεντρο η απειλή των μοναχικών λύκων

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής σε Γαλλία και Τυνησία επαναφέρουν στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας τη δράση των επονομαζόμενων μοναχικών λύκων. Ο 23χρονος φοιτητής που αιματοκύλισε την Τυνησία ήταν άγνωστος στις Αρχές της χώρας. Θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί υπεράνω υποψίας λόγω των «φιλοδυτικών» του ενδιαφερόντων (της «αγάπης» του για τη Ρεάλ Μαδρίτης, για τη μουσική ραπ και για το breakdancing). Ο 35χρονος που πραγματοποίησε την επίθεση στη νοτιοανατολική Γαλλία από την άλλη, μπορεί να ήταν γνωστός στις Αρχές λόγω παλαιοτέρων σχέσεών του με φανατικούς ισλαμιστές, αλλά είχε καθαρό ποινικό μητρώο, σταθερή δουλειά και... τρία παιδιά. Οι υποθέσεις φανερώνουν πόσο δύσκολο είναι στην πράξη να εντοπιστούν έγκαιρα οι επίδοξοι μοναχικοί λύκοι.

Σε ανακοίνωσή του, με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέες επιθέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας υποστηρίζει ότι οι δράστες μπορεί να είναι «μεμονωμένα άτομα που είναι άγνωστα στις Αρχές και των οποίων οι πράξεις εμπνέονται από τρομοκρατικές ομάδες μέσω των social media».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποστήριξε χθες ότι από τους 5 εκατ. μουσουλμάνους της Γαλλίας, οι περίπου 10.000 με 15.000 εκτιμάται ότι είναι φανατικοί οπαδοί της τζιχάντ, ενώ είναι περίπου 500 οι Γάλλοι που υπολογίζεται ότι πολεμούν επί του παρόντος στις τάξεις των δυνάμεων του ISIS σε Ιράκ και Συρία.


ΓΑΛΛΙΑ. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ 35ΧΡΟΝΟΥ ΔΡΑΣΤΗ
Με οικογένεια και σταθερή δουλειά ο χασάπης της Λυών

Μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, κανείς δεν πίστευε ότι ο 35χρονος Γιασίν Σαλχί υπήρχε πιθανότητα να μεταμορφωθεί ξαφνικά σε τζιχαντιστή-τρομοκράτη.

Κι όμως, πριν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο εν λόγω άνθρωπος είχε αποκεφαλίσει έναν 54χρονο άνδρα (που αποδείχθηκε ότι ήταν το αφεντικό του στην επιχείρηση μεταφορών όπου εργαζόταν) και είχε επιχειρήσει να ανατινάξει μια βιομηχανία με χημικά κοντά στη Λυών στη Γαλλία.

Ανακρίνεται

Ο Σαλχί, ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια των γαλλικών Αρχών και ανακρίνεται, είχε καθαρό ποινικό μητρώο και σταθερή δουλειά, ενώ ζούσε σε ένα φιλήσυχο προάστιο της Λυών μαζί με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του.

Είχε βρεθεί παλαιότερα (προ δεκαετίας) στο στόχαστρο των Αρχών λόγω των σχέσεών του με φανατικούς μουσουλμάνους, χωρίς ωστόσο ποτέ να κατηγορηθεί για κάτι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και μετά την επίθεση της Παρασκευής, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του, αλλά δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με τζιχαντιστικούς κύκλους.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο δράστης (που ομολόγησε το έγκλημά του) ίσως να είναι... τρελός.

Η μόνη κίνηση που γέννησε υποψίες και διερευνάται είναι το γεγονός ότι ο 35χρονος, αφού πρώτα αποκεφάλισε το αφεντικό του σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων, εν συνεχεία έβγαλε μια φωτογραφία τύπου selfie με το κομμένο κεφάλι την οποία έστειλε με μήνυμα σε κάποιο κινητό τηλέφωνο... στον Καναδά.


Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ
Λάτρης της μουσικής rap και οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης

Οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης και λάτρης της μουσικής rap με χόμπι το breakdancing, o 23χρονος Τυνήσιος, ονόματι Σεϊφεντίν Ρεζγκουί, που έβγαλε το καλάσνικοφ μέσα από μια ομπρέλα θαλάσσης την περασμένη Παρασκευή και αιματοκύλισε την παραλία της πόλης Σους σκοτώνοντας 38 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, ήταν μέχρι προχθές άγνωστος στις Αρχές της χώρας. Η οικογένειά του τον περιγράφει ως άνθρωπο χαμηλών τόνων και «όχι ιδιαιτέρως θρησκευόμενο».


Υπεράνω υποψίας

Ο Σεϊφεντίν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών την Παρασκευή, σπούδαζε ηλεκτρολόγος μηχανικός σε πανεπιστήμιο νότια της Σους και δεν είχε δημιουργήσει ποτέ στο παρελθόν υποψίες, πράγμα ωστόσο που, όπως φαίνεται, δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει δεσμούς με το ISIS.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τυνησία, αναρτώντας στο Διαδίκτυο φωτογραφία με τον 23χρονο δράστη, τον οποίο ονομάζει «στρατιώτη του χαλιφάτου», να κάθεται στο πάτωμα χαμογελώντας δίπλα σε όπλα καλάσνικοφ. «Ενας άνθρωπος διέπραξε μόνος του την επίθεση, ωστόσο αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχουν άλλοι που τον βοήθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, ενώ οι Αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκηνυγητό για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών.

Σημαντικό στοιχείο, που ίσως δώσει «απαντήσεις», αποτελεί το κινητό τηλέφωνο του 23χρονου δράστη, τον οποίο οι Αρχές εντόπισαν μέσα στη θάλασσα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.