.

IT Security as a Service: Κερδίζει συνεχώς έδαφος!


Με τα budgets να συρρικνώνονται συνεχώς, την έλλειψη ικανών στελεχών στο χώρο του Information Security να εντείνεται και την πίεση στους CISOs να αυξάνεται, οι οργανισμοί καταφεύγουν στη χρήση του outsourcing για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασφάλεια, με το Security-as-a-Service να κερδίζει συνεχώς έδαφος στις επιλογές τους.

Το εξελισσόμενο τοπίο των απειλών έχει δημιουργήσει την ανάγκη για «εξυπνότερες» λύσεις ασφαλείας και οι οργανισμοί αυτό το αντιλαμβάνονται. Έτσι, παρά τη συνεχή συρρίκνωση των IT budgets, που έχει προκληθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Gartner αναμένει ότι μέχρι το 2017 οι δαπάνες στην ασφάλεια θα αγγίξει τα 93 δισ. δολ. Το ολοένα και πιο επίμονο τοπίο των απειλών ενέχει κινδύνους για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και η ποσότητα των δομημένων και αδόμητων δεδομένων από τα δίκτυα, οι mobile πλατφόρμες και τα cloud-based περιβάλλοντα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαχείριση των δεδομένων που βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλές τοποθεσίες. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι οι βιομηχανίες που έχουν δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις περιλαμβάνουν αυτές που διαχειρίζονται τα πιο ευαίσθητα δεδομένα πελατών, όπως οι τομείς της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Σήμερα, οι υπεύθυνοι ασφαλείας χρειάζεται να μπορούν να διαχειρίζονται τα αναπόφευκτα συμβάντα. Αυτό σημαίνει να βελτιστοποιούν τον εντοπισμό των συμβάντων ασφαλείας και τις δυνατότητες αντίδρασής τους. Πολλές επιχειρήσεις έχουν έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων που απαιτούνται για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση των απειλών. Οι πάροχοι υπηρεσιών outsourcing security διαθέτουν ομάδες που εστιάζουν αποκλειστικά στην αναγνώριση πιθανού κακόβουλου λογισμικού και την παρακολούθηση χιλιάδων δικτύων πελατών για επιθέσεις. Τέτοια περιστατικά δεν συμβαίνουν ξαφνικά και γι’ αυτό οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών παρακολουθούν τα κανάλια και τα δίκτυα και μπορούν επομένως να αυξήσουν τις πιθανότητες των πελατών τους να προειδοποιηθούν και να προετοιμαστούν για επικείμενες επιθέσεις.

SECaaS, μια τάση που εξαπλώνεται 

Οι επιχειρήσεις θα ωθούνται όλο και περισσότερο στο να υιοθετούν βασισμένες στο cloud υπηρεσίες ασφάλειας για τις εργασίες ρουτίνας, ώστε να μπορούν να επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση πιο πολύπλοκων απειλών, όπως καταγράφει η Gartner. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες SECaaS (Security as a Service) θα εντείνεται στο μέλλον, καθώς οι απειλές και η πολυπλοκότητά τους θα αυξάνεται. Η θωράκιση των ψηφιακών πληροφοριών και υποδομών είναι must για κάθε οργανισμό σήμερα, με την προστασία των χρηστών και την παροχή ασφαλών υπηρεσιών να αποτελούν μέρος των νομικών υποχρεώσεων κάθε επιχείρησης.

Οι επαγγελματίες ασφάλειας χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να αποσπάσουν στην εργασία τους για να νικήσουν τους κυβερνοεγκληματίες και οι υπηρεσίες SECaaS τους την προσφέρουν. Όπως, ωστόσο, γίνεται και με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται από το cloud, η επιτυχία των υπηρεσιών SECaaS είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη ενός καλά δομημένου πλάνου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη ότι οι υπηρεσίες SECaaS δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τις υποδομές ασφαλείας ενός οργανισμού. Μπορούν, ωστόσο, να αντικαταστήσουν βασικές υποδομές, απελευθερώνοντας το δυναμικό ασφαλείας του οργανισμού, ώστε αυτό να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση περισσότερο πολύπλοκων απειλών.

Το παν είναι η οργάνωση 

Πριν προχωρήσει μια εταιρεία στην υλοποίηση ενός project SECaaS θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα του τύπου: Ποιος είναι ο κύριος στόχος του SECaaS; Να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ταλέντων στο χώρο της ασφάλειας, να απελευθερωθεί χρόνος και χρήμα, να απλοποιηθούν οι λειτουργίες ή να χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής όσον αφορά το χώρο της ασφάλειας; Ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας; Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία κατά τη μετάβαση στο SECaaS; Θα αποτελεί θέμα καθαρά του ΙΤ ή όχι; Πόσο θα εμπλέκεται η διοίκηση σε αυτό; Πώς η προσέγγιση στο SECaaS θα ταιριάζει με την υπόλοιπη στρατηγική cloud της εταιρείας; Αν χρησιμοποιείται, ήδη, ένας πάροχος υπηρεσιών MSS, πώς θα «ταιριάξει» αυτός στη νέα προσέγγιση; To SECaaS μπορεί να βρίσκεται ακόμα στην αρχή του, ωστόσο όλο και περισσότεροι οργανισμοί αρχίζουν να αισθάνονται όλο και πιο οικείοι με αυτό. Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, δεν έχει να κάνει με το αν πρέπει να επιλέγει ένα μοντέλο SECaaS, αλλά το πότε ένας οργανισμός θα είναι αρκετά ώριμος, ώστε να το αφομοιώσει. Σε αυτό μπορεί να συμβάλουν τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν μετά από την υιοθέτηση μιας λύσης SECaaS.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.