.

Smart Borders για ασφάλεια συνόρων στην Ε.Ε.


Η ψηφιακή καταγραφή προσωπικών δεδομένων όλων όσων εισέρχονται στην Ευρώπη από τρίτες χώρες αποτελεί το αντικείμενο συστήματος ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. που προαναγγέλλει η Κομισιόν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Το εγχείρημα των αποκαλούμενων «έξυπνων συνόρων» προβλέπει μία τράπεζα δεδομένων, στην οποία θα αποθηκεύονται τα στοιχεία εισόδου και εξόδου, αλλά και τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων όσων έρχονται με βίζα στην Ευρώπη. Η καταγραφή θα γίνεται για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να εντοπιστούν οι αποκαλούμενοι «overstayers»: Όσοι παραμένουν εντός της Ε.Ε. ενώ η βίζα τους έχει λήξει.

Δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ έδειξε ότι συνεπάγεται μείωση του χρόνου αναμονής μέσω της αυτοματοποίησης των ελέγχων. Δοκιμές λαμβάνουν χώρα και στα αεροδρόμια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το σχέδιο είχε προταθεί σε πρώτη φάση το 2013, αλλά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων (σημειώνεται ότι πολλοί κάνουν λόγο για δημιουργία ενός «Φρουρίου- Ευρώπη». Το επανέφερε φέτος ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τροποποιήσεις, καθώς το 2014 οι είσοδοι αλλοδαπών από τρίτες χώρες στη «ζώνη Σένγκεν» έφθασαν τα 200 εκ. και την επόμενη δεκαετία αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% . Η Κομισιόν θέλει πιο αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα. Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις υπόσχεται μία «μελέτη επιπτώσεων», την οποία θα παρουσιάσει στις αρχές του 2016.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.