.

Tο Eyewitness υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα


Σε επικίνδυνα μέρη του κόσμου, όπου στρατιώτες ή αστυνομικοί ενδέχεται να διαπράττουν παραβιάσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει βασικό «όπλο», αφού στα χέρια ακτιβιστών ή θυμάτων κακοποίησης, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία γύρω από τα εγκλήματα που διαπράττονται.

Για τον λόγο αυτό, αναπτύχθηκε μία νέα εφαρμογή, με την ονομασία Eyewitness, η οποία είναι σχεδιασμένη να καταγράφει φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα με έναν απλό και ασφαλή τρόπο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αρχικά φαίνεται σαν μια συνηθισμένη εφαρμογή για φωτογραφίες, ωστόσο όταν ο χρήστης την ανοίξει, ενεργοποιείται η ασφαλής λειτουργία, που σημαίνει ότι εάν η συσκευή κινητής τηλεφωνίας πέσει στα χέρια κάποιου αξιωματικού ασφαλείας, αυτός δεν θα είναι σε θέση να δει το υλικό που έχει καταγραφεί.

Η εφαρμογή προσδιορίζει μέσω συντεταγμένων GPS τον χρόνο, τον τόπο καθώς και άλλα στοιχεία της εκάστοτε εγγραφής, όπως εάν έχει υποστεί επεξεργασία. Στη συνέχεια, όταν ο χρήστης βρίσκεται σε κάποια ασφαλή τοποθεσία, μπορεί να ανεβάσει το υλικό σε μια ασφαλή βάση δεδομένων του Eyewitness. 

Νομικοί εμπειρογνώμονες μπορούν έπειτα να εξετάσουν το υλικό και να αποφασίσουν εάν είναι κατάλληλο για χρήση σε δικαστήρια ως αποδεικτικό στοιχείο.

Η Γουέντι Μπετς, η οποία διευθύνει το εγχείρημα αυτό, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι δεν προσδοκά η εφαρμογή αυτή να ενδιαφέρει το ευρύ κοινό, ωστόσο σίγουρα ενδέχεται να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ακτιβιστών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ερευνητών, καθώς και δημοσιογράφων.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, το Eyewitness έχει σχεδιαστεί ειδικά για εμπόλεμες ζώνες και περιοχές όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. 

Ωστόσο, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καταστάσεις όπου έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αστυνομικής βίας, όπως τα σχετικά πρόσφατα περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη σειρά φόνων που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μόνο για φορητές συσκευές που τρέχουν στο λειτουργικό σύστημα Android της Google.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.