Την υδροδότηση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Πρίστινα διέκοψαν προσωρινά οι αρχές του Κοσόβου, αφότου συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι με δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι σχεδίαζαν να δηλητηριάσουν τις δεξαμενές νερού της πόλης. Η υπηρεσία υδροδότησης στην Πρίστινα εξήγησε πως η παροχή νερού διακόπηκε το Σάββατο για λόγους ασφαλείας και πως δείγματα νερού εξετάζονται για να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες ουσίες.
Αστυνομικοί είδαν τρεις από τους υπόπτους να συμπεριφέρονται παράξενα κοντά στη λίμνη Μπάντοβατς, που παρέχει νερό στον μισό σχεδόν πληθυσμό της πρωτεύουσας, μίας πόλης με 200.000 κατοίκους. Οι ύποπτοι οδηγούσαν δύο αυτοκίνητα Volkswagen, τα οποία περιείχαν όπλα και υλικό που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος. Αλλοι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν σε διαφορετικά σημεία του Κοσόβου. Τις τελευταίες εβδομάδες το κρατίδιο βρίσκεται σε συναγερμό, αφότου εθελοντές με καταγωγή από το Κόσοβο εμφανίστηκαν σε προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, απειλώντας με άμεσες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υδροδότησης. Πάντως από τις πρώτες δειγματοληψίες προέκυψε ότι το νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση και η υδροδότηση αποκαταστάθηκε.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε άλλους δεκατέσσερις ιμάμηδες, μεταξύ των οποίων αυτόν του μεγάλου τεμένους της Πρίστινας, ονόματι Σεφτσέτ Κρασνίτσι, καθώς και τον χότζα της πόλης, και τους απέδωσε κατηγορίες για διάδοση θρησκευτικού φανατισμού.
Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου στην Πρίστινα έδειξε ότι, κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Αλβανία και το Κόσοβο είναι οι χώρες που στέλνουν τους περισσότερους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ. Μόνο από το Κόσοβο, πολεμούν στη Μέση Ανατολή πάνω από 800 τζιχαντιστές. Στην έρευνα αποκαλύπτεται η ύπαρξη δικτύου στρατολόγων ιμάμηδων με έδρα το Τέτοβο της FYROM. Οι φανατικοί ιεροδιδάσκαλοι φτάνουν, από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Πακιστάν, το Κατάρ κ.α., εκεί όπου πληθυσμιακά η υπεροχή του αλβανικού στοιχείου είναι συντριπτική, και από εκεί διαχέονται σε Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Βουλγαρία. Αυτοί προχωρούν στη στρατολόγηση νέων για τζιχάντ, φροντίζουν για τη μετάβασή τους στα πολεμικά μέτωπα και αναλαμβάνουν την προστασία των οικογενειών τους που μένουν πίσω.