Με στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των ατυχημάτων στο νερό, ξεκίνησε το Εθνικό πρόγραμμα Ασφάλειας στο νερό από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περισσότερα από 400 άτομα χάνουν τη ζωής λόγω πνιγμού.
Επίσης, λόγω ατυχημάτων στο νερό, όπως αυτά που συμβαίνουν με μηχανοκίνητα σκάφη ή κακή στάση του σώματος κατά την βουτιά, εκατοντάδες άτομα καταλήγουν με μόνιμες αναπηρίες.
Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό, σκοπός του οποίου είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία από ατυχήματα στο νερό μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών στους κινδύνους γύρω από το νερό και της δια βίου ετοιμότητας μέσω άσκησης με προγράμματα αθλητικής ναυαγοσωστικής (βλέπε sportlifesaving.blogspot.gr).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ εκπαιδευτικές ενότητες (που οδηγούν στη λήψη αντίστοιχου αριθμού βεβαιώσεων κατανόησης), οπτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία σε κατασκηνώσεις και άλλους φορείς, αφίσα, φυλλάδιο και ένα τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα για τον πνιγμό.
Το πρόγραμμα, που θα εμπλουτιστεί στο μέλλον, διατίθεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Δημιουργός του προγράμματος είναι ο Στάθης Αβραμίδης, PhD, Σύμβουλος Ατυχημάτων της ΓΓΔΥ στο υπουργείο Υγείας, υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ.
Ο Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας εξηγεί ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα οργανώνει ένα εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης των ατυχημάτων στο νερό με μηδενικό κόστος για το κράτος, διεθνείς συνεργασίες και διαχρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Η ΓΓΔΥ επιδιώκει να αποτελέσει τον εγγυητή της ασφάλειας και της πρόληψης των ατυχημάτων αυτό το καλοκαίρι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό έχε την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων και φορεών, όπως ο Γκρεγκ Μπονανν, δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Baywatch και συνιδρυτής του A Chance for Children Foundation, η Δρ Βίκυ Μπαφατάκη, γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, το Ίδρυμα Πριγκίπισσα Σαρλιν του Μονακό, ο Μπρους Βιγκο, πρόεδρος του Διεθνούς Κολυμβητικού Hall of Fame, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Βαγγέλης Ρακαντάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας - Αθλητικής Αλιείας, ο Δρ Νίκος Τριπόδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής και η Μαρίνα Τουτουντζή, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών.