.

Έτοιμη η ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσει χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές


Μετά τη σημειολογική άσκηση της ΕΚΑΜ, που και αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει Χ.Β.Ρ.Π. απειλές, έρχεται η επιστημονική διημερίδα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για να αναδείξει την ετοιμότητα και προετοιμασία των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων να ανταπεξέρθουν σε αναπάντεχες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον.

Ήταν άλλη μία συγκυριακή εκδήλωση, που στοχεύει στην ανάδειξη της απόλυτης εγρήγορσης στην οποία βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ικανές να αντιμετωπίσουν τα «πάντα» σε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. 

Από τη διημερίδα προέκυψε ο ρόλος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στο συγκεκριμένο κομμάτι, με επίδειξη του τεχνολογικού εξοπλισμού, που τέθηκε σε λειτουργία για την πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων σε δείγματα.

Επιπλέον, αναπτύχθηκαν οι μέθοδοι χημικής ανάλυσης, που εφαρμόζονται και είναι από τις πλέον σύγχρονες, καθώς έχουν τη δυνατότητα, μέσω και του νέου εξοπλισμού, να είναι συμβατές και αξιόπιστες, τόσο σε περιστατικά Χ.Β.Ρ.Π., όσο και σε άλλα περιστατικά εγκληματολογικού ενδιαφέροντος (πυροτεχνήματα, εκρηκτικά, γυαλιά κ.α).

Από τη διημερίδα αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας και της διαρκούς εκπαίδευσης των εμπλεκομένων υπηρεσιών, σε ανάλογα περιστατικά, καθώς και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και γενικότερα των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προμήθεια εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Επισημαίνεται ότι για χημικούς παράγοντες η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνεργάζεται με το Γενικό Χημείο του Κράτους, για βιολογικούς παράγοντες με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και για ραδιολογικούς - πυρηνικούς παράγοντες με την Ελληνική Επιτροπή Ενέργειας.

Η διημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών με τη συνδρομή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α), και συμμετείχαν ανώτατοι Αξιωματικοί και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Εθνικών Αρχών και Υπηρεσιών, καθώς και εκπρόσωποι εγκληματολογικών εργαστηρίων από άλλα Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πάνω από 140 εκπρόσωποι).

Αφορμή για την υλοποίηση της διημερίδας αποτέλεσε η παραλαβή και η εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού στο Τμήμα Εξερευνήσεων, στο Τμήμα Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων και στο Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων της Δ.Ε.Ε., στο πλαίσιο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ISEC - CBRN .

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.