.

Παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη της παιδικής πορνογραφίας


Σε μία παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση συμμετείχε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις Αρχές της Εuropol. Η κωδική ονομασία της επιχείρησης ήταν «Pacifier» και στόχος της ήταν η πάταξη της πορνογραφίας ανηλίκων.

Μέσω αυτής, η Δίωξη σχημάτισε σχετική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 21χρονου Έλληνα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, διεξήχθη έρευνα στο δίκτυο TOR για τον εντοπισμό χρηστών, οι οποίοι εμπλέκονται σε κατοχή και διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, σε ειδική πλατφόρμα «hidden service» του εν λόγω δικτύου, η οποία κατασχέθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ, εντοπίστηκε αποκλειστικά περιεχόμενο με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Το υλικό που κατασχέθηκε, αναλύθηκε από τις Υπηρεσίες του FBI και την Europol, με σκοπό να προκύψουν, τόσο οι διαχειριστές των Υπηρεσιών αυτών, όσο και οι χρήστες-μέλη.

Από τις έρευνες προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και εντός της Ελληνικής επικράτειας και στη συνέχεια τα στοιχεία τέθηκαν στη διάθεση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε άμεσα ενδελεχή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ταυτοποίησε ηλεκτρονικό ίχνος σε σύνδεση διαδικτύου του 21χρονου.

Κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη χθες στην οικία του 21χρονου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, διεξήγαγε επιτόπια έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή που ανήκε στον 21χρονο.

Σημειώνεται ότι ο 21χρονος, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, διέμενε και εργαζόταν προσωρινά σε ξενοδοχείο σε περιοχή του Νομού Ηλείας, όπου μετέβη άλλο κλιμάκιο αστυνομικών, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προκειμένου να διεξάγει εκ νέου έρευνα. Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του 21χρονου, εντοπίστηκε ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής του, που περιείχε πλήθος αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, πράξη για την οποία ο 21χρονος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop) και φορητό μέσο αποθήκευσης, τύπου USB. Όλα τα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, καθώς το ψηφιακό υλικό θα διερευνηθεί από εξειδικευμένους αξιωματικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τόπος προέλευσης και η ταυτότητα των θυμάτων.

Ο 21χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.