.

Τίτλοι τέλους για την πειρατεία στην Σομαλία


Η μάστιγα της πειρατείας που μαινόταν στο κέρας της Αφρικής, φαίνεται πως αποτελεί πλέον παρελθόν σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του διεθνούς ναυτιλιακού γραφείου (IMB).
Ειδικότερα, ο αριθμός των περιστατικών έχει παρουσιάσει σταθερή μείωση το τελευταίο έτος, με αποκορύφωμα το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όπου δεν πραγματοποιήθηκε κανένα περιστατικό πειρατείας.

Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την θέση των Ηνωμένων Εθνών και ορισμένων οργανισμών που είχαν υπολογίσει πως η παράνομη αλιεία στην Σομαλία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο στην πειρατεία, και είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για ένα νέο κύμα πειρατείας στον κόλπο του Άντεν και στα κέρας της Αφρικής.

Εν τέλει, φαίνεται πως τα εκατομμύρια δολάρια ενάντια της πειρατείας και παρέχοντας αρωγή στην Σομαλία λειτούργησαν αποτελεσματικά, παρόλα αυτά όμως το IMB συνεχίζει να διατηρεί μια επιφύλαξη και συμβουλεύει τους πλοιοκτήτες να διατηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας καθώς η κατάσταση στην Σομαλία είναι ακόμα έκρυθμη.

Το πρόβλημα όμως της πειρατείας παραμένει επίκαιρο παρά την σημαντική βελτίωση στην Σομαλία, με την Νοτιοανατολική Ασία να κατέχει πλέον τα πρωτεία της διεθνούς πειρατείας. Μέχρι στιγμής, 13 πλοία έχουν καταληφθεί βιαίως από πειρατές για το 2015 ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε αύξηση 22% σε επιθέσεις, σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαίτερα στο στενό της Σιγκαπούρης, παρατηρήθηκε αύξηση 118% στο πρώτο εξάμηνο του 2015, αριθμώντας 48 πειρατικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία! “Η ελλιπής περιπολία του στενού από τα 3 όμορα κράτη, δίνουν το δικαίωμα σε συμμορίες να επιτεθούν με περίσσιο θράσος, ακόμα και σε 3 πλοία τα βράδυ. Χωρίς την απαραίτητη αστυνόμευση, η κατάσταση σίγουρα θα συνεχιστεί” αναφέρει ο εκπρόσωπος της Dryad Maritime, εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή: naftikachronika.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.