.

Εμφυτεύματα & συσκευές που φοριούνται για έλεγχο, ασφάλεια και προστασία


«Αν με ρωτούσε κανείς πώς αισθάνθηκα, θα έλεγα πως δεν είχε διαφορά από ένα εμβόλιο», εξομολογείται ο Σουηδός Χανς Σζόμπλαντ, περιγράφοντας τη στιγμή που ένας ειδικός στο τρύπημα του δέρματος εμφύτευσε μικροτσίπ κάτω από το δέρμα του. Το μικροτσίπ ονόματι NFC (near- field communication/ επικοινωνία κοντινού πεδίου) δίνει τη δυνατότητα στον νεαρό Σουηδό να εισέλθει στο γραφείο του, να ενεργοποιήσει τον συναγερμό, να εξασφαλίσει πόντους σε κοντινά καταστήματα και να έχει πρόσβαση στο γυμναστήριο. 

Σχεδόν 15%-20% των 250 εργαζομένων στην Epicenter, μια εταιρεία στη Στοκχόλμη που ενοικιάζει χώρους για γραφεία, συναντήσεις και εκθέσεις, διάλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μικροτσίπ. Αφ’ ης στιγμής ανακοινώθηκε η εφαρμογή του, ο Χανς Σζόμπλαντ, ο οποίος είναι ο διευθυντής της εταιρείας, κατακλύστηκε από ερωτήσεις εκ μέρους άλλων επιχειρήσεων, που ήθελαν να διαπιστώσουν το πώς λειτουργεί η τεχνολογία NFC.

Ολα αυτά ανήκουν στην ευρύτερη τάση της αγοράς για χρήση της τεχνολογίας με στόχο την παρακολούθηση των κινήσεων των εργαζομένων και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. Η τεχνολογία αυτή βρίσκεται εγκατεστημένη συνήθως σε συσκευές που φοριούνται (έξυπνα γυαλιά, ηλεκτρονικά περικάρπια, έξυπνα ρολόγια και κονκάρδες), αλλά όχι σε εμφυτευμένα στοιχεία. Πολύ πιθανόν η υπόσχεση της αύξησης της παραγωγικότητας με την παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων να φαίνεται δελεαστική για το Δ.Σ. των εταιρειών, αλλά έχει σημαντικό τίμημα: το δικαίωμα των εργαζομένων στην ιδιωτικότητα. «Η όλη συζήτηση ξεκίνησε από τη συγκέντρωση μεγάλων συνόλων δεδομένων, ώστε να υπάρχει εις βάθος εικόνα της εταιρείας και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας. 

Η τεχνολογία, που φοράμε, καθιστά ορατό το εργατικό δυναμικό», επισημαίνει ο Κρις Μπάουερ, διευθυντής καινοτομίας στο πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθ του Λονδίνου. Βέβαια, οι εν λόγω συσκευές, που φέρουμε στο σώμα μας, πρέπει να υποστηρίζονται από πολύ ισχυρά συστήματα. Οπως σημειώνει ο Γκιγιόμ Ροκέ της Salesforce, που ασχολείται με τεχνολογία λογισμικού νέφους, «οι συσκευές που φοριούνται δεν είναι χρήσιμες από μόνες τους, εφόσον θα πρέπει να αποτελούν τμήμα της μετάβασης σε ένα σύστημα νοημοσύνης, το οποίο συνδυάζει μεγάλα σύνολα δεδομένων, το λογισμικό νέφος και συστήματα λογισμικού για επιχειρηματικές αναλύσεις».

Μία τάση που παρατηρείται στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι να χρησιμοποιούν τις συσκευές που φοριούνται για να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των εργαζομένων τους. Τα δεδομένα μετά πιθανώς να συσχετιστούν με τα ασφάλιστρά τους ή άλλα προγράμματα κινήτρων, ώστε να μειωθεί το κόστος περίθαλψης. Η ΒΡ, παραδείγματος χάριν, έχει εφοδιάσει 24.500 εργαζομένους της στη Β. Αμερική με 24.500 περικάρπια Fitbit για να παρακολουθούν τις αθλητικές επιδόσεις τους. Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται πολύ πιο αξιόπιστα από τα όσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναφέρουν για τη φυσική τους κατάσταση στις ασφαλιστικές. Μια άλλη εφαρμογή αφορά τη βαριά βιομηχανία.

Στις πετρελαϊκές, στις εταιρείες φυσικού αερίου και στους εξορυκτικούς ομίλους η τεχνολογία, που φοριέται, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια. Στα ανθρακωρυχεία της Rio Tinto, στην πεδιάδα Χάντερ της Αυστραλίας, οι οδηγοί των φορτηγών φορούν ειδικό καπέλο με την επωνυμία «εξυπνο καπέλο». Οι αισθητήρες που διαθέτει δίνουν εγκαίρως σήμα όταν βρίσκεται σε κατάσταση υπνηλίας ο οδηγός και κινδυνεύει να κοιμηθεί, οπότε μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων λόγω κόπωσης.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.