.

Ευάλωτα τα έξυπνα αυτοκίνητα σε διαρρήξεις


Το πρωί η κ. Λόρα Κέιπχορν βγήκε από το σπίτι της μητέρας της σε μια γειτονιά του Λονδίνου και ανακάλυψε ότι έλειπε το αυτοκίνητό της.

Οταν έφτασαν οι αστυνομικοί, ζήτησαν να δουν το κλειδί του αυτοκινήτου, ενός Saab 9-3, και δεν αισθάνθηκαν κατάπληξη όταν είδαν ότι το κλειδί ήταν ηλεκτρονικό. Γνώριζαν ότι είχε αυξηθεί η δράση εγκληματιών που ξέρουν από τεχνολογία και οι οποίοι κλέβουν αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αντιγραφής των ηλεκτρονικών κλειδιών των αυτοκινήτων. Μόλις ανοίξουν το αυτοκίνητο, μπορούν να φύγουν σε δευτερόλεπτα. «Είναι σοκαριστικό πόσο εύκολο είναι να κλέψει κανείς αυτοκίνητο σήμερα. Ιδίως αν σκεφτείς ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα έχουν τέτοιου είδους κλειδιά», λέει η κ. Κέιπχορν.

Η αλήθεια είναι ότι ανθεί η κλοπή αυτοκινήτων με ηλεκτρονικά μέσα. Μόνο πέρυσι, περίπου 6.000 αυτοκίνητα κλάπηκαν με αυτό τον τρόπο στο Λονδίνο, το 42% των συνολικών κλοπών αυτοκινήτων. Καθώς τα αυτοκίνητα διαθέτουν όλο και περισσότερη τεχνολογία και είναι συνδεδεμένα στο ίντερνετ, γίνονται όλο και πιο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις (σ.σ. επιθέσεις όπου χρησιμοποιείται ως μέσο το ίντερνετ) είτε από ανθρώπους που θέλουν να τα κλέψουν, είτε από άλλους που θέλουν να προκαλέσουν βλάβη στον ιδιοκτήτη τους, είτε από ακτιβιστές. Πρόσφατα, χάκερ (σ.σ. άτομα που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να παραβιάσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές) κατάφεραν να αποκτήσουν, εξ αποστάσεως, τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee και να ελέγξουν το τιμόνι και τα φρένα του. Το περιστατικό έκανε το θέμα της κυβερνοασφάλειας προτεραιότητα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στην πραγματικότητα, η επίθεση ήταν ελεγχόμενο πείραμα που διεξήχθη από δύο «λευκούς χάκερ» και δεν ήταν κακόβουλη επίθεση. Σε κάθε περίπτωση, οι πάντες αντιλήφθηκαν την απειλή, και η Fiat Chrysler, στην οποία ανήκει η Jeep, αναγκάστηκε να ανακαλέσει 1,4 εκατ. οχήματα, ώστε να επιδιορθώσει το πρόβλημα στην ασφάλεια. «Οτιδήποτε συνδέεται στο ίντερνετ μπορεί να παραβιαστεί, περιλαμβανομένων των αυτοκινήτων. Τι μπορούν να κάνουν οι χάκερ εξαρτάται από το σε ποιον βαθμό αλληλεπιδρά η σύνδεση στο ίντερνετ με διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου», λέει ο Στιούαρτ Χάιντ, πρώην αστυνομικός στην Κούμπρια της Βρετανίας. Για λιγότερα από 25 ευρώ οι εγκληματίες μπορούν να αγοράσουν στο ίντερνετ μια συσκευή που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν αντικλείδι από αυτοκίνητα μάρκας, μεταξύ άλλων, Mercedes, BMW, Audi, Land Rover και Saab. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να σπάσουν το τζάμι και να συνδέσουν το ψεύτικο κλειδί σε μια διαγνωστική θύρα του αυτοκινήτου.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.