.

e-αποτύπωμα προστατεύει τα παιδιά


Ηλεκτρονικό «δακτυλικό αποτύπωμα» θα αποκτήσουν οι εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου με παιδιά, εμποδίζοντας έτσι τους παιδεραστές να τις ανταλλάσσουν μέσω Διαδικτύου.

Η πρωτοβουλία αυτή, αποτέλεσμα συνεργασίας του βρετανικού ιδρύματος IWF και των εταιρειών Google, Facebook και Twitter, θα βοηθήσει ώστε το υλικό αυτό να μη διεισδύει στις υπηρεσίες τους.

Το IWF (Ιδρυμα Επιτήρησης του Διαδικτύου), το οποίο ερευνά το Ιντερνετ αναζητώντας και αφαιρώντας φωτογραφίες με βίαιο σεξουαλικό περιεχόμενο, θα αποδίδει σε κάθε φωτογραφία με παιδεραστικό θέμα μοναδική «υπογραφή» που ονομάζεται και «ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα», την οποία θα μοιράζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου στον κόσμο. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια φωτογραφίες στο Ιντερνετ, ενώ δημιουργώντας ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα για κάθε μία, μπορείς να απομονώσεις κάθε μία ξεχωριστά, σαν να τραβάς βελόνα από τα άχυρα με μαγνήτη», αναφέρει η ανακοίνωση του IWF.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα λέει ότι θα δημιουργήσει τρία είδη ψηφιακών αποτυπωμάτων, διευκολύνοντας το έργο των μεγάλων εταιρειών του Ιντερνετ, οι οποίες, αν και θέλουν, αδυνατούν να ελέγξουν αποτελεσματικά το περιεχόμενο των εικόνων που αποθηκεύονται στους διακομιστές τους.

Παρότι το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις μεγάλες εταιρείες, το IWF αναφέρει ότι η εφαρμογή του αυτή θα είναι διαθέσιμη σε κάθε υπηρεσία που ασχολείται με το «ανέβασμα», την αποθήκευση ή την έρευνα φωτογραφιών μέσω Διαδικτύου, όπως οι υπηρεσίες φιλτραρίσματος, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι υπηρεσίες τσατ.

Στόχος είναι η πρόληψη

«Πρόκειται για κάτι που μας απασχολεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη σύνοδο υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με αντικείμενο την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Θα είμαστε σύντομα σε θέση να προσφέρουμε ψηφιακό αποτύπωμα σε κάθε μέλος του IWF σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης θα ταυτοποιούνται άμεσα και θα αφαιρούνται, ενώ μπορούμε να προλαμβάνουμε τη διακίνηση φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του IWF, Σούζι Χάργκριβς.

Οι αναλυτές του IWF αφαιρούν περίπου 500 διευθύνσεις που περιέχουν εικόνες παιδικής πορνογραφίας κάθε ημέρα, με κάθε διεύθυνση URL να περιέχει ορισμένες φορές χιλιάδες εικόνες.

«Η καταγραφή όλων των εικόνων αυτών και η απόδοση ψηφιακού αποτυπώματος σε κάθε μία θα αυξήσουν γεωμετρικά τη βάση δεδομένων μας. Οσο περισσότερα αποτυπώματα προωθήσουμε στις εταιρείες του Διαδικτύου τόσο θα ενισχύσουμε την προστασία των σελίδων τους», σημειώνει η κ. Χάργκριβς.

Οι συγκεκριμένες προσπάθειες, όμως, δεν θα αγγίξουν το «σκοτεινό Ιντερνετ» (dark web), το τμήμα εκείνο του Διαδικτύου όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με ειδικό λογισμικό. Εκεί, χάρη στο λογισμικό αυτό, παιδεραστές, αλλά και έμποροι όπλων ή ναρκωτικών, έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να οργανώνουν τη διακίνηση των παράνομων αγαθών τους. Στο dark web αποθηκεύονται, ανταλλάσσονται και πωλούνται οι περισσότερες εικόνες παιδικής πορνογραφίας.

Το dark web δεν πρέπει να συγχέεται με το «βαθύ Ιντερνετ» (deep web), το οποίο είναι το αχανές μέρος του ανοιχτού Διαδικτύου που δεν καταλογογραφείται από τις μηχανές αναζήτησης.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.