Τους τελευταίους πέντε μήνες το κοινό του «ρωσικού WhatsApp», του messenger Telegram, αυξήθηκε κατά 12 εκατομμύρια και έφτασε τους 62 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Μπορεί άραγε η υπηρεσία αυτή να ανταγωνιστεί τους γίγαντες του συγκεκριμένου χώρου;
Στα μέσα Ιουλίου το messenger Telegram, το οποίο δημιούργησε ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ρωσικού κοινωνικού δικτύου VKontakte, Πάβελ Ντούροφ, δέχθηκε μεγάλης κλίμακας DDOS επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν διαταραχές στη λειτουργία της εφαρμογής σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγο πριν απ’ αυτό, η εφαρμογή αφαιρέθηκε για μερικές ώρες από τις υπηρεσίες Google Play εξαιτίας των παραπόνων του ανταγωνιστή από την Κορέα, Line. Σύμφωνα με τον Ντούροφ, οι επιθέσεις προκλήθηκαν από την αυξανόμενη προτίμηση στην εφαρμογή. Μόνο τους δυο τελευταίους μήνες η δραστηριότητα των χρηστών του Telegram τριπλασιάστηκε και καθημερινά μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποστέλλονται περίπου 2 δισ. μηνύματα.
Πέντε λόγοι που καθιστούν το Telegram καλύτερο από το WhatsAppΗ νούμερο ένα παγκοσμίως πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια του αφεντικού του facebook, με το αστρονομικό ποσό των 16 δις δολλαρίων, αρχίζει να νιώθει έντονη την απειλή του Telegram των Ρώσων αδελφών Ντούρωφ. Facebook
Το Telegram δημιουργήθηκε το 2013 και είχε αμέσως ως προσανατολισμό τη διεθνή αγορά, διαθέτοντας και interface στα αγγλικά. Σε συνέντευξή του στους The New York Times ο Ντούροφ ανέφερε ότι η ιδέα της δημιουργίας της υπηρεσίας του ήρθε από τότε που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας απαίτησε να αφαιρεθούν οι κοινότητες της αντιπολίτευσης από το κοινωνικό δίκτυο VKontakte, το οποίο ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών εισέπραξαν άρνηση και προσπάθησαν ν’ ασκήσουν πίεση στον προγραμματιστή, πραγματοποιώντας έρευνα στο διαμέρισμα του Ντούροφ και των γονιών του. Ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι δεν έχει ασφαλές κανάλι επικοινωνίας με τα κοντινά του πρόσωπα κι έτσι εμφανίστηκε η ιδέα ενός προστατευμένου messenger.
Για την προστασία των δεδομένων που ανταλλάσουν οι χρήστες, δημιουργήθηκε το πρωτόκολλο MTProto. Αυτό διαθέτει αρκετά συστήματα κρυπτογράφησης. Επίσης, στην εφαρμογή υπάρχει η επιλογή secure chat, χάρη στην οποία δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα των χρηστών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ξένη αλληλογραφία, ούτε και οι ίδιοι οι δημιουργοί του προγράμματος.
Οι δημιουργοί της εφαρμογής υπόσχονται ότι αυτή θα είναι πάντα δωρεάν και ελεύθερη. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wired ο Ντούροφ τόνισε πως το Telegram δεν θα γίνει ποτέ εμπορικό προϊόν που θα αποσκοπεί στο κέρδος, και ότι η αποστολή του είναι η προστατευμένη επικοινωνία.
Λουκασένκο, «Gadkiy Υa» και ομαδικά chat
Το Telegram έχει και άλλα πλεονεκτήματα, τα οποία τυγχάνουν της εκτίμησης των χρηστών. Μπορούν σ’ αυτό να συνδεθούν ταυτόχρονα από πολλές φορητές συσκευές, να στέλνουν αρχεία απεριόριστου μεγέθους, να βάζουν timer για αφαίρεση μηνυμάτων. Επίσης, στο πρόγραμμα υπάρχει ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και λειτουργία αναζήτησης τοποθετήσεων στο διαδίκτυο. Υπάρχει και το multi chat, η προβολή ταυτόχρονης επικοινωνίας μέχρι 200 ατόμων.
Όπως και οι άλλες εφαρμογές, το ρωσικό messenger διαθέτει εικόνες-stickers. Ωστόσο, η ξεχωριστή ιδιαιτερότητα του Telegram βρίσκεται στο ότι τα stickers είναι δωρεάν και μπορεί να τα προσθέσει οποιοσδήποτε χρήστης. Αμέσως μετά την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας άρχισαν να εμφανίζονται εικόνες με δημοφιλή memes, κόμιξ, γνωστούς πολιτικούς και πρόσωπα από το χώρο του πολιτισμού. Οι χρήστες χάρηκαν ιδιαίτερα τα διασκεδαστικά stickers, στα οποία εικονίζονται ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο, το βατραχάκι Πέπε και οι χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων «Gadkiy Υa» («Εγώ ο αχρείος»).
Το κοινό δεν εμπιστεύεται το Facebook;
Η «μεγάλη ώρα» της εφαρμογής έφτασε το Φεβρουάριο του 2014. Τότε το Facebook αγόρασε το δημοφιλές messenger, Whatsapp. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Telegram, ύστερα απ’ αυτή τη συναλλαγή, στη ρωσική εφαρμογή προστέθηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια χρήστες, γεγονός που το ανέβασε μεταξύ των κορυφαίων σε προτιμητέες εφαρμογές για iPhone σε 48 χώρες. Ο λόγος είναι ότι μέρος του κοινού έχασε την εμπιστοσύνη του στο WhatsApp, θεωρεί ο γενικός αναλυτής της Ρωσικής Ακαδημίας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Κάρεν Καζαριάν, ενώ το Telegram, αποτελεί μια ανεξάρτητη υπηρεσία. «Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μετά την αγορά του WhatsApp σημειώθηκε μια μαζική εκροή των χρηστών, συγκεκριμένα στο Telegram», εκτιμά ο Καζαριάν. Σύμφωνα με τον ειδικό, το messenger κατάφερε να γίνει δημοφιλές στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ινδία, ΝΑ Ασία και στις αραβικές χώρες.
Ωστόσο η εφαρμογή έχει και μειονεκτήματα, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την προώθησή της στις διεθνείς αγορές. Όπως υπογραμμίζει ο Καζαριάν, «το να χαρακτηρίσεις το Telegram αληθινό ανταγωνιστή τέτοιων γιγάντων όπως το WhatsApp και το WeChat, η χρήση των οποίων ξεπερνά κατά δεκάδες φορές τους συντελεστές του Telegram, είναι πολύ δύσκολο». Ο ίδιος, αμφιβάλλει και για το ότι η εφαρμογή θα μπορέσει να αναπτυχθεί και άλλο, δεδομένων των οικονομικών της δυνατοτήτων.
Ωστόσο, οι δημιουργοί του Telegram θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα δεν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση. Στο μέλλον, υπολογίζουν να εργαστούν βάσει του επιχειρηματικού μοντέλου των δωρεών.
Πηγή: TechCrunch