.

Κίνδυνος η απουσία φύλαξης για τους ψυχικά ασθενείς-κρατουμένους


Έπειτα από τη δραματική εξέλιξη που είχε η νοσηλεία στο Δαφνί του 35χρονου ασθενή υπαίτιου για την πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο άλλων τριών ασθενών.

Tην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη νοσηλεία-φύλαξη των ακαταλόγιστων ψυχικά ασθενών ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ (ΣΥΝΟΨΥΝΟ- ΕΣΥ ) του νομού Αττικής, με αφορμή τη δραματική εξέλιξη που είχε η νοσηλεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) του 35χρονου ασθενή υπαίτιου για την πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο άλλων τριών ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια, όπως υπογραμμίζουν, το φαινόμενο έχει οξυνθεί ενώ ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί προς το Σύλλογο, περιστατικά επιθέσεων από ασθενείς - κρατούμενους των διατάξεων του 69-70 του ΠΚ (περί ακαταλογίστου).

Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών των ψυχιατρείων καταγγέλλουν την αδράνεια και την αδιαφορία της πολιτείας σε ό,τι αφορά το μείζον αυτό ζήτημα καθώς όπως αναφέρουν από το 1999 εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για τη φύλαξη ειδικού τύπου των κρατουμένων- ασθενών.

«Η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ’ ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα της μη τήρησης της Νομοθεσίας και της έλλειψης φυλακτικού προσωπικού είναι η σοβαρή διακινδύνευση της δημόσιας ασφάλειας και η καθημερινή θέση σε κίνδυνο της υγείας των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων νοσηλευομένων. Επιπροσθέτως, είναι γεγονός ότι οι ίδιοι οι ασθενείς - κρατούμενοι δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά σύμφωνα με τις ανάγκες τους και σύμφωνα με το σωφρονιστικό - θεραπευτικό σκοπό των οικείων διατάξεων» αναφέρουν στην επιστολή τους με αποδέκτη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό που καταγράφουν -και οι ίδιοι βιώνουν ως εργαζόμενοι- ότι γίνεται στην ελληνική πραγματικότητα είναι « το παράδοξο και οξύμωρο φαινόμενο ασθενείς- κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς- γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού!».

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.