.

Αιματοκύλισε τη Νιγηρία η Μπόκο Χαράμ


Τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ χθες Κυριακή στην πόλη Μαϊντουγκούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε σήμερα η αστυνομία.

«Πενήντα τέσσερις άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι 90 τραυματίστηκαν» στις επιθέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Μπόρνο, ο Βίκτορ Ισούκου, ενώ ο προηγούμενος απολογισμός, τον οποίο είχαν δώσει αυτόπτες μάρτυρες, έκανε λόγο για τουλάχιστον 21 νεκρούς.

«Οι τραυματίες περιθάλπονται στο γενικό νοσοκομείο Ουμάρου Σέχου» και σε ακόμη ένα νοσοκομείο της πολιτείας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ενώ ο νιγηριανός στρατός είχε ανακοινώσει προχθές Σάββατο ότι σημείωσε «επιτυχίες» στον αγώνα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και στρατιωτικούς, σημειώθηκαν τρεις χωριστές εκρήξεις στις συνοικίες Γκομάρι και Ατζιλάρι στο Μαϊντουγκούρι. Ωστόσο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε και μια τέταρτη έκρηξη, ενώ η μία από τις επιθέσεις έγινε σε ένα τέμενος και μια άλλη είχε στόχο φιλάθλους που έβλεπαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση.

«Είδα τα πτώματα με τα ίδια μου τα μάτια. Έγιναν τέσσερις χωριστές εκρήξεις», ανέφερε ο Μπασίρ Ιμπραχίμ, ο οποίος διαμένει στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Γκομάρι, κοντά στο αεροδρόμιο της Μαϊντουγκούρι.

Η πρώτη βόμβα είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, η δεύτερη, μερικά λεπτά αργότερα, τραυμάτισε 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά-μικροπωλητές, περιέγραψε.

Σύμφωνα με έναν έμπορο, τον Φαρούκ Αλί, ένας τρίτος βομβιστικός μηχανισμός εξερράγη στο τέμενος της Μπίντα Σούγκαρ, μιας επίσης ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης συνοικίας.

«Από τύχη μόλις μερικοί άνθρωποι προσεύχονταν» μέσα στο τέμενος αυτό την ώρα που εξερράγη ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μολαταύτα καταμετρήθηκαν «11 νεκροί και 21 τραυματίες», αφηγήθηκε.

Ο Μάρκους Τζον, ο οποίος επισκευάζει ελαστικά, ανέφερε ότι μια τέταρτη επίθεση έγινε πολύ κοντά σε έναν χώρο όπου ποδοσφαιρόφιλοι παρακολουθούσαν έναν αγώνα που μεταδιδόταν τηλεοπτικά.

«Καταμετρήθηκαν τέσσερα πτώματα και πολλοί τραυματίες», ανέφερε.

Ένα νέο κύμα βίας σαρώνει τη βορειοανατολική Νιγηρία, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους, αφότου ανέλαβε πρόεδρος την 29η Μαΐου ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος δηλώνει πως αποτελεί προτεραιότητά του ο αγώνας εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την κατάπνιξή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει πάνω από 2 εκατομμύρια Νιγηριανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το 2009.

Η οργάνωση, που έχει δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχει υποστεί από τον Φεβρουάριο μια σειρά στρατιωτικών ηττών από τους στρατούς των χωρών της περιοχής που έχουν σχηματίσει μια κοινή δύναμη κι έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον τους. Πλέον έχει απολέσει τον έλεγχο πολλών κοινοτήτων που είχε καταλάβει.

Έκτοτε η Μπόκο Χαράμ έχει μεταβάλει τις τακτικές της και καταφεύγει πλέον όλο και περισσότερο σε τεχνικές ανταρτοπολέμου: αστραπιαίες επιδρομές εναντίον χωριών, συχνά για ανεφοδιασμό και επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον διαφόρων στόχων, κυρίως χώρων όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.