.

Νέες τάσεις & δυνατότητες CCTV & VIDEO SURVEILLANCE


Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα CCTV έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο: Σε χώρους καταστημάτων, σε μεγάλους οργανισμούς, σε χώρους επιβολής του νόμου, στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας στους δρόμους μέχρι και σε σπίτια, λειτουργώντας ως άγρυπνος φρουρός 24/7. 

Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξής τους οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και στην ανακάλυψη καινούργιων τρόπων αξιοποίησής τους. Ίσως σήμερα, η πιο ενδιαφέρουσα τάση είναι η χρήση τους για λόγους πέρα από τους παραδοσιακούς, δηλαδή την ασφάλεια, με πολλές εταιρείες και οργανισμούς να αξιοποιούν τα συστήματα CCTV για τη συγκέντρωση πολύτιμων λειτουργικών δεδομένων. 

Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στους οργανισμούς την εύκολη ανάπτυξη νέων λειτουργικοτήτων και δυνατοτήτων με σχετικά χαμηλό κόστος. Σήμερα, οι οικονομικά αποδοτικές λύσεις που προσφέρονται έχουν την ικανότητα να αξιοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές –συμπεριλαμβανομένων των ήδη εγκατεστημένων αναλογικών καμερών- και να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, επιτρέποντας στους οργανισμούς να μεγιστοποιούν τις παλιότερες επενδύσεις τους.

Νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες

Όλη η αγορά μιλάει, τα τελευταία χρόνια, για τη μετάβαση από τα αναλογικά συστήματα στα IP. Και ενώ η πλειονότητα των υπαρχουσών εγκαταστάσεων χρησιμοποιεί αναλογικές κάμερες, πλέον σχεδόν όλες οι καινούργιες υλοποιήσεις αναμένεται να είναι IP. 

Τα καλά νέα είναι ότι παλιά και νέα τεχνολογία μπορούν να συνεργαστούν και να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη IP λύση μέσω χρήσης κωδικοποιητών ή/ και υβριδικών, έξυπνων video recorders. Αυτό δίνει στους πελάτες την ικανότητα να μεταβούν σε μία πλήρως IP λύση σταδιακά, καθώς βελτιστοποιούν την αξιοποίηση των αναλογικών τους συστημάτων και ταυτόχρονα απολαμβάνουν τα οφέλη του IP. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες τέτοιες υβριδικές εγκαταστάσεις, καθώς επιτρέπουν στις εταιρείες να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους σταδιακά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επαγγελματίες της αγοράς (integrators & εγκαταστάτες) καλούνται να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες αλλά και να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες.

Οι κάμερες ασφαλείας σήμερα είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής. Όμως, κανείς δεν θέλει πραγματικά μία βιντεοκάμερα. Αυτό που θέλουν οι πελάτες είναι μία αποτελεσματική και αποδοτική λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Η συνεχιζόμενη μετάβαση από τις αναλογικές λύσεις στο IP Surveillance επιτρέπει την ενσωμάτωση περισσότερων λειτουργειών στις κάμερες και τις λύσεις ασφάλειας – όπως για παράδειγμα analytics, έξυπνο έλεγχο πρόσβασης κ.λπ. Τα προηγούμενα χρόνια το ζητούμενο ήταν η απόκτηση περισσότερων pixels, αλλά πλέον αναμένεται οι κατασκευαστές καμερών να εστιάσουν περισσότερο σε συσκευές πλούσιες σε λειτουργικότητες, όπως onboard storage και video analytics.

Παρόλο που το onboard storage μπορεί να μην είναι μια επαρκής λύση αποθήκευσης για τα εταιρικά περιβάλλοντα, όπου απαιτείται υψηλή ποιότητα εικόνας και μεγάλοι χρόνοι διατήρησης του καταγεγραμμένου υλικού, ωστόσο παρέχει ορισμένα πολύτιμα οφέλη, όπως μία επιπλέον επιλογή διατήρησης του υλικού σε περιπτώσεις προσωρινής αποσύνδεσης του δικτύου ή άλλων απρόβλεπτων διακοπών. Επίσης, παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία και εξοικονόμηση για τους πελάτες αυτούς που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας video για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ενσωματώνουν λειτουργικότητες video analytics στις κάμερες, γεγονός που αποδεικνύει την δυναμική επανεμφάνιση του video analytics στην αγορά. Επιπλέον, αναπτύσσονται κάμερες με περισσότερα megapixels, προκειμένου να παρέχονται καθαρότερες εικόνες των σκηνών που καταγράφονται, γεγονός που, με τη σειρά του, επίσης επιφέρει λειτουργικά οφέλη. Κατά συνέπεια, ενθαρρύνεται η μετάβαση σε περισσότερο έξυπνα συστήματα CCTV, τα οποία δεν βελτιώνουν απλώς την ασφάλεια, αλλά προσδίδουν πραγματικά επιχειρηματικά οφέλη σε κάθε τύπου οργανισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το buzzword της εποχής μας στη συγκεκριμένη αγορά είναι το Video Surveillance as a Service, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία του cloud και εγείρει μία τεράστια ευκαιρία για τους integrator & εγκαταστάτες που μέσα από αυτό το μοντέλο μπορούν να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση στην αγορά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα προηγμένα συστήματα CCTV δεν είναι πλέον προνόμιο μόνο των εταιρειών που διαθέτουν μεγάλα budget. Μέσω των λύσεων που βασίζονται στο cloud οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως τα smartphones και τα tablets, σε συνδυασμό με ασύρματες ή ευρυζωνικές υποδομές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες παρακολούθησης, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις για επενδύσεις σε επιπλέον hardware και συστήματα. 

Αυξημένη ζήτηση integration

Η ενοποίηση των συστημάτων είναι ένα διαρκές ζητούμενο των εταιρειών – και ένα από τα πιο δυνατά σημεία των επαγγελματιών (integrators & εγκαταστάτες). Όσον αφορά τα συστήματα παρακολούθησης, η ανάγκη για ενοποίηση των διαφορετικών συστημάτων και λύσεων σχετίζεται, κυρίως, με την απαίτηση για την παροχή μιας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης εικόνας στο control room, αλλά και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε όλο και περισσότερο συστήματα video management (VMS) να ενοποιούνται με άλλα συστήματα ασφάλειας, όπως access control, fire alarms κ.ά., προκειμένου να παρέχεται μία “εξυπνότερη” και σαφέστερη εικόνα του περιβάλλοντος. Με τις λύσεις Physical Security Information Management (PSIM) να υποστηρίζουν αυτή την τάση, η ζήτηση για integration από τους πελάτες θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.
Νέα γενιά Video Analytics

Με βελτιωμένες δυνατότητες όσον αφορά την απόδοσή τους και την παροχή αξίας, η νέα γενιά των video analytics επανατροφοδοτεί το ενδιαφέρον της αγοράς. Η αυξημένη ακρίβεια σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση των προσδοκιών και την καλύτερη κατανόηση για το πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνολογίες ενισχύει τη διείσδυσή τους στην αγορά.

Τα παραδείγματα αξιοποίησης των video analytics είναι πολλά. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις προστασίας περιμέτρου, στην πιο απλή τους μορφή, τα video analytics μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση των αισθητήρων στους φράχτες. Ή, σε κάποιες περιπτώσεις, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν πολύ-επίπεδη ασφάλεια, καθώς το video μπορεί να ανιχνεύσει δυνητικές εισβολές πριν καν οι αισθητήρες κίνησης ενεργοποιηθούν. Με λίγα λόγια, οι δυνατότητες παρακολούθησης και ασφάλειας πολλαπλασιάζονται με την αξιοποίηση των video analytics.

Οι εφαρμογές video analytics βοηθούν, επίσης, στην αξιοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης για σκοπούς πέρα από την ασφάλεια, όπως για τη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναγνωρίσουν, για παράδειγμα, τον σχηματισμό μεγάλης ουράς ή συνωστισμού σε ένα κατάστημα, επιτρέποντας έτσι την άμεση αντίδραση και ανταπόκριση της εταιρείας. Μέσω των video analytics μπορούν, επίσης, να παραχθούν “heat maps”, οι οποίοι δείχνουν στα τμήματα μάρκετινγκ πού βρίσκονται τα πιθανά εμπορικά hot spots. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει, για παράδειγμα, ένα αυξημένο μίσθωμα ή για να αναμορφωθούν οι εμπορικές περιοχές ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι προνομιούχες θέσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, η ενοποίηση των IP καμερών με τα συστήματα Business Intelligence θα συνεχίσει να προσδίδει σημαντικά οφέλη, επιδρώντας ακόμα και στην κερδοφορία των πελατών. 

Τόσο οι λιανέμποροι, όσο και σχεδόν όλοι οι κλάδοι της αγοράς, μπορούν πλέον να αναπτύξουν IP κάμερες που ενοποιούνται απρόσκοπτα με τις υπάρχουσες εφαρμογές BI μέσω της αξιοποίησης των open-platform infrastructure και των APIs (application-programme interfaces). Η αξιοποίηση αυτών των πλατφορμών θα οδηγήσει με τη σειρά της στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ακόμα εξυπνότερων λύσεων.

Η χρηστικότητα της εικόνας

Η συζήτηση για τα megapixels και την υψηλής ευκρίνειας ανάλυση δεν είναι πλέον αρκετή σήμερα. Οι εταιρείες, ιδιαίτερα όσες έχουν αυξημένες ανάγκες, συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η χρηστικότητα της εικόνας (image usability) – και όχι απλώς ο αριθμός των megapixels.

Οι υψηλής αντίθεσης ευαίσθητες κάμερες με δυνατότητα έγχρωμης καταγραφής ακόμα και τη νύχτα θα έχουν όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα και θα εξελιχθούν σε απαραίτητη προϋπόθεση τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας των αυξανόμενων απαιτήσεων των τελικών χρηστών και των προηγμένων δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Η παρακολούθηση περισσότερο ακραίων ή εχθρικών περιβαλλόντων επίσης θα απαιτεί τέτοιου είδους τεχνολογία.

Παρόλο που αυτές οι τάσεις είναι πολύ διαφορετικές, διαμορφώνουν μία συνολική τάση για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των συστημάτων παρακολούθησης και την εξαγωγή λειτουργικής και επιχειρηματικής αξίας. Αυτήν ακριβώς την τάση καλούνται να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε μία αγορά που θεωρούνταν μέχρι πριν λίγα χρόνια σχετικά στατική.Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.