.

Κριτήρια επιλογής συστήματος CCTV


Ένα σύστημα CCTV αποτελείται γενικά από ένα δίκτυο καμερών παρακολούθησης/καταγραφής και video recorders, ενώ σκοπός του είναι να κάνει τους χώρους επιτήρησης ασφαλέστερους.

Με τις ευκολίες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, η επιλογή του πιο κατάλληλου συστήματος CCTV γίνεται βρίσκοντας την ισορροπία ανάμεσα στο σκοπό χρήσης, την επιθυμητή λειτουργικότητα και την τιμή. Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική ανάλυση των αναγκών για να επιλεχθεί η πιο κατάλληλη λύση. Ένα σύστημα CCTV μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς λόγους: την παρακολούθηση ενός κοινού, την καταγραφή της κίνησης στους δρόμους, τον έλεγχο των πυλών εισόδου σε προστατευόμενους χώρους, αποτρέποντας τους καταπατητές ή αυξάνοντας την ασφάλεια. Οι λύσεις CCTV που υπάρχουν στην αγορά διαθέτουν εν γένει την ευελιξία για να προσαρμοστούν στις μεμονωμένες ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας. Η ψηφιακή τεχνολογία επέκτεινε τις δυνατότητες των συμβατικών αναλογικών συστημάτων, αναβαθμίζοντας την τεχνολογία της βιντεοπαρακολούθησης στην εποχή του Internet, των φορητών συσκευών και του σύγχρονου storage.

Ανεξάρτητα με το είδος ενός συστήματος CCTV είναι σημαντικό πριν την απόκτηση και υλοποίησή του να εξεταστούν οι πιθανές χρήσεις του. Οι μεγάλες, εμφανείς κάμερες μπορούν να αποθαρρύνουν τους παραβάτες, ενώ οι κρυμμένες κάμερες μπορούν να καταγράψουν τους εγκληματίες τη στιγμή που παρανομούν. Οι σταθερές κάμερες παρακολουθούν προκαθορισμένες περιοχές ενώ οι κάμερες τύπου PTZ (Pan-Tilt-Zoom) μπορούν να υποστηρίζουν μια κίνηση 360 μοιρών, ελεγχόμενες από ένα σταθμό ή ακόμα και από άλλη χώρα μέσω του Internet. Ο σκοπός της παρακολούθησης θα καθορίσει τις επιλογές σε format, φακούς, δικτύωση, έλεγχο και καταγραφή.

Η ρύθμιση της λειτουργικότητας ενός συστήματος παρακολούθησης CCTV αποτελεί θέμα κατανόησης των τεχνικών χαρακτηριστικών, των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό ακόμα και των απαιτήσεων. Ο φωτισμός και η θέση επηρεάζουν την επιλογή των καμερών που συνθέτουν ένα σύστημα CCTV. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες για τις κάμερες παρακολούθησης, όπως το να είναι σταθερές ή περιστρεφόμενες, να είναι κάμερες μέρας ή νύχτας, με χειροκίνητο ή αυτόματο διάφραγμα, με υποστήριξη ζουμ και δυνατότητα υπερύθρων, με αισθητήρες κίνησης και με προστασία παντός καιρού. Ένα άλλο ζήτημα που χρειάζεται να εξεταστεί είναι το frame rate. Τα 30fps (frames per second) αποτελούν τη στάνταρ τιμή. Μικρότερες τιμές έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διακοπών, ενώ τα μεγαλύτερα frame rates αποτελούν πολυτέλεια. Μια ακόμα παράμετρος αφορά τις συσκευές καταγραφής (Networked video recorders, NVRs).

Αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν συνεχώς για μήνες ή μπορούν να προγραμματιστούν για να γράφουν πάνω από τα υπάρχοντα δεδομένα για συνεχείς παρακολουθήσεις. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα ενεργοποίησης των καμερών ή αύξησης της ανάλυσης καταγραφής τους στην περίπτωση εκδήλωσης ενός ασυνήθιστου συμβάντος, ενσωμάτωσης τους σε συστήματα συναγερμών ή σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε χώρους. Αυτά τα συστήματα μπορούν να ανταποκριθούν στην κίνηση ή ακόμα να στείλουν email alerts και μηνύματα SMS στις φορητές συσκευές των χρηστών.

Τα ψηφιακά συστήματα CCTV μπορούν να αναλάβουν εργασίες που άλλοτε γίνονταν από τους ανθρώπους. Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν video analytics, αναγνώριση συμπεριφορών και ανάλυση εικόνων. Τα video analytics, γνωστά και ως intelligent video, χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να παρακολουθούν πληροφορίες σε βίντεο για αντικείμενα, πρόσωπα ή πλήθη. Η αναγνώριση συμπεριφοράς εντοπίζει τις κινήσεις και δραστηριότητες ανθρώπων και οχημάτων για ασυνήθιστη δραστηριότητα. Η ανάλυση εικόνας μπορεί να αξιοποιήσει πληροφορίες από θαμπές ή σκοτεινές λήψεις, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.