Ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να αναστείλει την μεταφορά δεδομένων μελών του Facebook στις ΗΠΑ, έκρινε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών πέραν του Ατλαντικού είναι "μαζική και όχι στοχευμένη".
Η εισήγηση αυτή του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, Ιβ Μποτ, αφορούσε την υπόθεση του Μαξιμίλιαν Σρεμς, ενός Αυστριακού χρήστη του Facebook.
Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για μαζικές παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ, ο Σρεμς προσέφυγε στην Ιρλανδική Αρχή Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής, καθώς το Facebook διατηρεί μια μεγάλη θυγατρική του στην Ιρλανδία. Ωστόσο η αρχή αυτή απέρριψε την προσφυγή του.
Στα συμπεράσματά του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ σημειώνει επίσης ότι ακόμη κι αν μια τρίτη χώρα διαθέτει ένα "επαρκές" επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι κρατικές αρχές ελέγχου μπορούν να επέμβουν και να αναστείλουν την μεταφορά δεδομένων, αν το κρίνουν απαραίτητο.
Ο ίδιος προχωράει επίσης κι άλλο και υπογραμμίζει ότι "η πρόσβαση που διαθέτουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στα δεδομένα που μεταφέρονται συνιστά επέμβαση στο δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέμβαση αυτή είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς "η παρακολούθηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι μαζική και δεν είναι στοχευμένη".
Οι εισηγήσεις του γενικού εισαγγελέα ακολουθούνται εν γένει από το Δικαστήριο, αλλά δεν συνιστούν μια τελική απόφαση.