.

Μακελειό σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ - 10 νεκροί


Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά τραυματίσθηκαν την Πέμπτη από τα πυρά ενός 26χρονου άνδρα που άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών στο κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ της πολιτείας Όρεγκον. Από τους τραυματίες οι δύο είναι πολύ σοβαρά και ένας ακόμη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Ο 26χρονος ένοπλος που σκόρπισε το θάνατο ονομάζεται Κρις Χάρπερ Μέρσερ (Chris Harper Mercer) και έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τέσσερα όπλα βρέθηκαν στον τόπο της επίθεση, τρία πιστόλια και ένα τουφέκι.
.
Όπως δήλωσε ο σερίφης της περιοχής Τζον Χάνλιν (John Hanlin) ο δράστης, που δεν ήταν φοιτητής στο κολέγιο, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία, στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης εκτέλεσε μεθοδικά τα θύματά του περνώντας από τάξη σε τάξη και ανοίγοντας πυρ.

Αν και τα κίνητρα του δράστη δεν είναι γνωστά, άνθρωποι που έζησαν τον τρόμο τον άκουσαν να ρωτά τα θύματά του, πριν τα πυροβολήσει, να του πουν το θρήσκευμά τους, ενώ μια πρόχειρη έρευνα στο blog που διατηρούσε δείχνει ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες αντίστοιχων επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η 18χρονη Κόρτνεϊ Μούρ δήλωσε στο News Review, ότι την ώρα του μαθήματος μια σφαίρα διαπέρασε το παράθυρο και το επόμενο που είδε ήταν η καθηγήτριά της να πέφτει νεκρή. Η σφαίρα την είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Την επόμενη στιγμή ο δράστης μπήκε μέσα στην αίθουσα και ζήτησε από τους μαθητές να πέσουν στο έδαφος. Στη συνέχεια ζητούσε ατομικά στον καθένα να σηκωθεί και να δηλώσει το θρήσκευμά του, αλλά άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Η κοπέλα βρισκόταν σε έδαφος δίπλα σε αρκετούς από τους συμμαθητές της που έχασαν τη ζωή τους.

Ο 26χρονος ήταν έτοιμος να δώσει μάχη καθώς όπως έγινε γνωστό είχε μεγάλο απόθεμα σε πυρομαχικά και ήταν εφοδιασμένος με αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι όλα τα θύματα ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν ο Μέρσερ μετακομίσει με την μητέρα του στο Όρεγκον ζούσε στην Καλιφόρνια και περιγράφεται ως ένας συνεσταλμένος νεαρός και τίποτα δεν προϊδέαζε γι' αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ένας από τους γείτονες της οικογένειας, ο Βrian Clay, δηλώνει ότι ο δράστης συνήθως φορούσε συνήθως στρατιωτικά ρούχα, αρβύλες, ρούχα παραλλαγής. Ωστόσο ποτέ δεν έδωσε δικαίωμα ήταν ένα ήσυχο παιδί.

Παρόμοια περιγραφή κάνει και ένας άλλος γείτονας του δράστη που τον θυμάται στα 20 του. «Τότε ήταν ένας ήσυχος έφηβος, ντροπαλός, κλειστός στον ευατό του, δεν είχε φιλενάδα. Ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι θα σκοτώσει κάποιον» λέει ένας άλλος πρώην γείτονας.

Όμως πληροφορίες θέλουν τον Μέρσερ να έχει αναρτήσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από ένοπλους του IRA.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας δεν αρκούν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε το Κογκρέσο να εισαγάγει νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Ο σερίφης της κομητείας του Ντάγκλας, ο Τζον Χάνλιν , ο οποίος είναι επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα, περιλαμβάνεται στους εκατοντάδες σερίφηδες της χώρας που έχουν ταχθεί κατά της εισαγωγής οποιασδήποτε νέας νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Ο σερίφης, που δεν ήθελε να προφέρει το όνομα του δράστη, είχε απευθύνει πριν από δύο χρόνια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην οποία έγραφε ότι ο έλεγχος των όπλων δεν είναι η λύση για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, όπως οι επιθέσεις στα σχολεία και οι ομαδικές δολοφονίες και είχε δηλώσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να μην εφαρμόσει στη δική του κομητεία νομοθεσία που θα περιορίζει την οπλοκατοχή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την οργάνωση Everytown for Gun Safety με το σημερινό περιστατικό οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία στις ΗΠΑ για το 2015 ανέρχονται σε 45.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.