Η οικονομική κατασκοπεία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας. Επιχειρήσεις προσπαθούν να μάθουν τα μυστικά των ανταγωνιστών τους, κράτη ενισχύουν την συγκέντρωση οικονομικών πληροφοριών οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.
Πλέον και καθώς η οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα της γεωπολιτικής σκακιέρας , η πληροφορία είναι ένα εξίσου αποτελεσματικό πολιτικό όπλο.
Στην πραγματικότητα, το κυνήγι της πληροφορίας και της γνώσης είναι τόσο παλιό όσο σχεδόν και η παγκόσμια ιστορία.Τον Μάρτιο του 2011, η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών RSA ανακοίνωσε ότι χάκερς είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε κωδικούς ασφάλειας που παράγει για απομακρυσμένες συνδέσεις υπολογιστών γραφείου, αφήνοντας ευάλωτους εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των εργοληπτικών εταιρειών του αμυντικού τομέα, όπως η Lockheed Martin. Μόλις πέντε μήνες αργότερα, η εταιρεία λογισμικού προστασίας από ιούς McAfee εξέδωσε μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι μια ομάδα χάκερς είχε «σπάσει» τα δίκτυα 71 κυβερνήσεων, εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Αυτές οι επιθέσεις και πολλές άλλες σαν κι αυτές έχουν ληστέψει από εταιρείες και κυβερνήσεις ανεκτίμητης αξίας πνευματική ιδιοκτησία και κρίσιμα στρατιωτικά μυστικά.
Τον Φεβρουάριο του 2011, εβδομάδες αφότου η Google ανακοίνωσε δημοσίως ότι χάκερ είχαν προσπαθήσει να κλέψουν τους ευαίσθητους κωδικούς των υπολογιστών της, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας βρήκαν ίχνη των επιθέσεων που οδηγούσαν στο Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης και μια επαγγελματική σχολή στην επαρχία Shandong. Και τα δύο σχολεία αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη . Αυτές είναι μερικές σύγχρονες γνωστές ιστορίες οικονομικής κατασκοπίας. Στη δεκαετία του 1980, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της ανακάλυψαν ένα τεράστιο σοβιετικό πρόγραμμα οικονομικής κατασκοπείας. Αντέδρασαν , περιορίζοντας τις εμπορικές σχέσεις, απελαύνοντας σοβιετικούς διπλωμάτες και χρησιμοποιώντας αντίμετρα.
Όμως στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία που βασίζεται στην τεχνολογία και κυρίως το διαδικτυο και την πληροφορική το παιγνίδι των οικοκονομικών κατασκόπων έχει εξελιχθεί σε μείζονος σημασίας θέμα .Δεν είναι τυχαίο ότι ο πόλεμος των κατασκόπων περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζήτησεων των ηγετών των ισχυρών του πλανήτη.
Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί την οικονομική κατασκοπεία, αλλά είναι απο τις πο δραστήριες Σε βασικούς κλάδους - τηλεπικοινωνίες, αεροδιαστημική, ενέργεια και άμυνα - η οικονομική κατασκοπία. της έχει αποδώσει καρπούς και προκάλεσε πονοκέφαλο σε πολλές χώρες της Δύσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΗΠΑ αλλά πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας, της Γαλλίας της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας έχουν όλες προειδοποιήσει τις εταιρείες τους και τους ερευνητές τους σχετικά με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Κίνα.
Η έκθεση της Εθνικής Εκτελεστικής Αντικατασκοπείας προς το Κογκρέσο, το 2011, σχετικά με τη βιομηχανική κατασκοπεία ονόμασε ανοιχτά την Κίνα (όπως επίσης και τη Ρωσία) ως τις κορυφαίες απειλές για την οικονομική κατασκοπεία, τονίζοντας ότι από τις εφτά περιπτώσεις που εκδικάστηκαν το 2010 στο πλαίσιο του Νόμου περί Οικονομικής Κατασκοπείας του 1996, στις έξι είχε εμπλακεί η Κίνα.
Οι προσπάθειες της Κίνας, στον τομέα της οικονομικής κατασκοπίας συνδυάζουν τα επίσημα προγράμματα συλλογής πληροφοριών με τις προσπάθειες ιδιωτών, επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών. Η Κίνα χρησιμοποιεί επιχειρηματίες, ερευνητές και φοιτητές για να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Οι στόχοι περιλαμβάνουν συμβάσεις, συγχωνεύσεις, σχέδια εξαγορών και κυρίως τεχνολογία.
Οι εταιρείες που πέφτουν θύματα συχνά αποκρύπτουν τις απώλειές τους: πολλές δεν γνωρίζουν καν τι ακριβώς έχει υποκλαπεί. Οι εκτιμήσεις των ζημιών των επιχειρήσεων από την κατασκοπεία φθάνουν ως και το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια