.

Παραβίαση λογαριασμών και προσωπικών δεδομένων οι σύγχρονες φοβίες των χρηστών Διαδικτύου


Αλήθεια, την εποχή που το Διαδίκτυο έχει παρεισφρήσει στη ζωή μας, σε κάθε σχεδόν πτυχή της, την εποχή που αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές έχουν διαδικτυακή πρόσβαση, και κυριότερα, την εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έχουμε φοβίες για την επάρκεια της Διαδικτυακής ζωής μας; Έχουμε μια ανησυχία μήπως πέσουμε θύματα hacker, με τις όποιες συνέπειες για τα προσωπικά μας δεδομένα ή ακόμη χειρότερα, μήπως κακόβουλο λογισμικό κλέψει τους κωδικούς μας; Τελικά, αποδεικνύεται ότι η παραβίαση online λογαριασμών αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των χρηστών.

Για τους Ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου, η παραβίαση λογαριασμών και το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής κωδικών πρόσβασης και εμπιστευτικών πληροφοριών είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες, με περίπου τον ίδιο ποσοστό να εκφράζει τον προβληματισμό του γι’ αυτές (64% και 65% αντίστοιχα). Οι οικονομικές απειλές ήρθαν τρίτες στην κατάταξη, με το 58% να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει χρήματα από ένα λογαριασμό, ακολουθούμενες από τα email και τις ιστοσελίδες phishing (ακόμα μια απειλή με στόχο τα στοιχεία σύνδεσης σε λογαριασμό) που βρέθηκαν στην τέταρτη θέση.

Από την άλλη, οι απειλές υποκλοπής στοιχείων σύνδεσης ήταν επίσης μεταξύ εκείνων με τις οποίες οι χρήστες φαίνονται πιο εξοικειωμένοι, καθώς το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι για ζητήματα όπως το hacking, το phishing και το κακόβουλο λογισμικό που υποκλέπτουν στοιχεία σύνδεσης. Αυτό μαρτυρά ό,τι η πιο γνωστή και πιο ανησυχητική διαδικτυακή απειλή για τους χρήστες είναι η κλοπή της ψηφιακής τους ταυτότητας. 

Οι απειλές που ανησυχούν τους χρήστες λιγότερο είναι οι επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service) και οι παγκόσμιες εκστρατείες κατασκοπείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι αυτοί οι τύποι ψηφιακών επιθέσεων στοχοποιούν κυρίως εταιρείες και σπάνια απειλούν τους απλούς χρήστες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιθέσεις DDoS και οι εκστρατείες κατασκοπείας είναι οι απειλές με τις οποίες οι χρήστες είναι λιγότερο εξοικειωμένοι, καθώς το 29% και το 27% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, δεν έχει ακούσει καν γι' αυτές.


Ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι το 28% των χρηστών δεν γνωρίζει για την απειλή «ransomware». Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που νέα κακόβουλα προγράμματα που κρυπτογραφούν αρχεία από τους υπολογιστές και απαιτούν λύτρα για ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab, για παράδειγμα, ανέφεραν πρόσφατα μια νέα τροποποίηση του Trojan προγράμματος Tesla Crypt, το οποίο απαιτούσε 500 δολάρια από κάθε θύμα.

Το adware και οι κακόβουλες εφαρμογές που έχουν στόχο την πρόσβαση σε webcam, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των απειλών για τις οποίες οι χρήστες δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι και ότι δεν τους προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά είναι πιο επικίνδυνα απ’ όσο φαίνεται. Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να παρακολουθούν τους χρήστες ή να αποσπούν εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω μιας webcam ή να χρησιμοποιούν αποσπάσματα βίντεο για να εκβιάσουν τα θύματά τους, ενώ τα προγράμματα «διαφήμισης» μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενσωματώσουν ακόμα πιο επικίνδυνα προγράμματα.


Έτσι, η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες εξακολουθούν να υποτιμούν πολλές ψηφιακές απειλές. Είναι ενδιαφέρον ότι το 51% των Ευρωπαίων χρηστών έχει παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των online απειλών, αλλά δυστυχώς μόνο το 20% πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών επιθέσεων.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια των online λογαριασμών τους, αν και στην πραγματικότητα λίγοι από αυτούς πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν στόχο μιας ψηφιακής επίθεσης - κι εκεί είναι που κάνουν λάθος! Οι επιτιθέμενοι συχνά βασίζονται στο στοιχείο της έκπληξης και επιτίθενται εκεί που οι χρήστες δεν το περιμένουν. Για το λόγο αυτό, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες του Διαδικτύου να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τις τρέχουσες απειλές, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να βεβαιωθούν ότι οι λύσεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή απειλή», δήλωσε ο Peter Aleshkin,Head of Consumer Marketing για τις Αναδυόμενες Αγορές της Kaspersky Lab.


Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, οι φοβίες είναι υπαρκτές, όσο δυστυχώς και η άγνοια περί υφιστάμενων διαδικτυακών απειλών. Η ορθότερη μέθοδος αντιμετώπισης δυσμενών καταστάσεων, ως γνωστό, είναι η πρόληψη. Αυτή πραγματοποιείται με τη εγκατάσταση προγραμμάτων anti-virus στο Λειτουργικό Σύστημα του υπολογιστή (και κατ’ επέκταση του κινητού τηλεφώνου), καθώς και συνετή χρήση του Διαδικτύου. Ιδιαίτερα η τελευταία, είναι απολύτως σημαντική, αφού η αποφυγή ύποπτων σελίδων και παραπλανητικών μηνυμάτων, συχνά αποβαίνει πολύτιμη.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.