Βρισκόμαστε στο Βεβέ, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Πρόσφατα ένα από τα κοσμηματοπωλεία της πόλης αποτέλεσε στόχο μιας βίαιης ληστείας. Ο ιδιοκτήτης κατάφερε να πιάσει τον έναν από τους κλέφτες, αλλά οι υπόλοιποι δύο δραπέτευσαν.
Όταν ο γιος του ιδιοκτήτη έφτασε στο μαγαζί, βρήκε τον πατέρα του τραυματισμένο. Η πρώτη αντίδραση του Γιανίκ Μεϊλάνήταν να κοιτάξει το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για να δει ποιοι ήταν οι κλέφτες και να ενημερώσει την αστυνομία. Αποφάσισε μάλιστα να μοιράσει τις εικόνες που βρήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ιδέα ήταν να δοθεί βοήθεια σε μεγάλη κλίμακα και σε χρόνο ρεκόρ στις αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να βρουν τους ληστές».
Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προώθησαν τις περιγραφές των υπόπτων και οδήγησαν στη σύλληψή τους. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ληστείας, οι δύο ληστές που ξέφυγαν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μέσα σε πέντε μόλις ώρες.
«Ναι ήταν κάτι θετικό. Οι εγκληματίες συνελήφθησαν. Δεν πρόκειται να προκαλέσουν οποιοδήποτε άλλο κακό τους επόμενους μήνες. Νομίζω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με τις αρχές» τόνισε ο Μεϊλάν.
Το να χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ταυτοποιήσεις υπόπτους για εγκλήματα είναι παράνομο. Μόνο η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα έχουν τέτοια δικαιοδοσία. Ο Ολιβιέ Γκενιά είναι ο διευθυντής της αστυνομίας στο Νεσατέλ:
«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αυτό το εργαλείο πρέπει να το χειρίζεται η αστυνομία. Αλλά δεν το χρησιμοποιεί συστηματικά. Διστάζει, γιατί υπάρχουν μερικές βασικές έννοιες που έχουν να κάνουν με την ποινική δικονομία, όπως το δικαίωμα στη λήθη, το τεκμήριο αθωότητας και η αρχή της αναλογικότητας. Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν δράσουμε. Άρα δεν είναι σωστό οι πολίτες να αντικαθιστούν το κράτος, μέσω αντίστοιχων δράσεων. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο σκληροί από τον νόμο και είναι τρομερά εκδικητικοί, όταν συμβεί κάτι. Όταν τους μιλάς, καταλαβαίνεις ότι είναι πιο εκδικητικοί, από τις δικαστικές και τις αστυνομικές αρχές».
Πολλές φορές, η αστυνομία δεν παίρνει χαμπάρι από τις περιγραφές υπόπτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πριν λίγο καιρό, υπήρχε μια προειδοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δύο άντρες παρενοχλούν γυναίκες σε μια συγκεκριμένη γειτονιά της Γενεύης. Η περιγραφή των δύο ανδρών ήταν λεπτομερής και αναμεταδόθηκε περισσότερες από 800 φορές. Μερικές μέρες αργότερα μια γυναίκα επιβεβαίωσε την περιγραφή τους στο Facebook. Απάντησε ότι προτιμά αυτόν τον τρόπο, από το να συμπληρώσει μια αναφορά ή να κάνει μήνυση στην αστυνομία, επειδή είναι πιο αποτελεσματικός:
Η αστυνομία νομικά δεν μπορεί να δράσει, αν δεν δεχτεί επίσημη καταγγελία: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα εάν η δικαστική και αστυνομική δράση αφεθεί στους ειδικούς, που έχουν εκπαιδευτεί και ξέρουν τη δουλειά τους και είναι υπόλογοι στο νόμο. Εάν οι πολίτες αρχίζουν να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, τότε θα υπάρξει κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης» τόνισε ο Ολιβιέ Γκενιά.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι χρήσιμα όπλα για να βρούμε εγκληματίες σε χρόνο ρεκόρ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου της πληροφορίας ή της αλήθειας της είδησης.