.

Έπιασαν Σαουδάραβα πρίγκηπα με δύο τόνους 'ναρκωτικού των τζιχαντιστών'. Τι είναι το Captagon


Τι είναι το "φίλτρο των τζιχαντιστών", το χάπι αμφεταμίνης Captagon που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι μαχητές στη Μέση Ανατολή. Οι φήμες το θέλουν να παρασκευάζεται σε Αμερικανική βάση στη Βουλγαρία


Οι άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού κατάσχεσε δύο τόνους χαπιών αμφεταμίνων, λίγο πριν αυτά τοποθετηθούν στο ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αμπντ αλ Μουσέν Ουαλίντ μπιν αμπτ αλ Αζίζ αλ Σαούντ. Ετοιμαζόταν να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αρχικά από αξιωματούχο της χώρας που μίλησε στον Guardian, διατηρώντας την ανωνυμία του και μεταδίδεται και από το Russia Today.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ο πρίγκιπας και τέσσερα άτομα της συνοδείας του βρίσκονται ήδη υπό κράτηση. Λίγο μετά τη σύλληψη, οι αρχές του Λιβάνου, έδωσαν στη δημοσιότητα και την ταυτότητα του.

Το "εμπόρευμα" ήταν χάπια Captagon – ένα είδος αμφεταμίνης- που καταναλώνονται στον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και ιδίως στη Συρία που μαστίζεται από εμφύλιες συρράξεις. Οι χώρες αυτές φέρονται να έχουν μετατραπεί σε "πύλες" εισαγωγής ναρκωτικών προς τον Περσικό Κόλπο.

Το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη σημείωναν σε αναφορά τους ότι με την πρόσφατη αύξηση της παραγωγής των αμφεταμίνων στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία μαζί με την Ιορδανία και τη Συρία είναι πλέον υπεύθυνες για το 55% των παράνομων αυτών χαπιών παγκοσμίως.
Το "χάπι των τζιχαντιστών"

Το Captagon, όπως είναι η εμπορική ονομασία του συνθετικού διεγερτικού φενεθυλίνη, παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 για την αντιμετώπιση της υπερδραστηριότητας, της ναρκοληψίας και της κατάθλιψης, αλλά απαγορεύτηκε στις περισσότερες χώρες τη δεκαετία του '80 επειδή ήταν ιδιαίτερα εθιστικό.

Πλέον καταναλώνεται, όπως αναφέραμε, ευρέως στη Μέση Ανατολή, ενώ φέρεται να είναι αρκετά διαδεδομένο ανάμεσα στις τάξεις των ανταρτών στη Συρία.

Το Captagon είναι επίσης ο καλύτερος "σύμμαχος" των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Για το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti, αυτό το "φίλτρο του τρόμου" διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στην αραβική άνοιξη. "Η χρήση του εξηγεί εν μέρει τον ενθουσιασμό του πλήθους στη Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη", αναφέρει. To ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει όπως και πολυάριθμα άλλα ρωσικά μέσα ότι το captagon ομοίως διοχετευόταν στους διαδηλωτές στην πλατεία Maïdan του Κιέβου αλλά χρησμοποιήθηκε και από τις ουκρανικές δυνάμεις ως διεγερτικό κατά τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Ουκρανία.

Απαγορευμένο από το 1986, το captagon που η ιατρική του ονομασία είναι fénéthylline είναι ένα δυνατό ψυχότροπο γνωστό για την τόνωση χωρίς προηγούμενο που παρέχει.Επιτρέπει να νικηθεί ο φόβος ,η κούραση και ο πόνος αλλα΄και αυξάνει θεαματικά τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, παράγεται από το 2011 και έπειτα στην Βουλγαρία σε ένα εργοστάσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Πληροφορία που φυσικά διαψεύδεται από τις ΗΠΑ. Η Διεύθυνση Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ αναφέρει πως το χάπι παρασκευάζεται στα εδάφη της Συρίας.

H Σαουδική Αραβία πάντως, είναι ο καλύτερος "πελάτης" σε ό,τι αφορά την κατανάλωση της αμφεταμίνης αυτής. Πάνω 55 εκατ. χαπιών κατασχέθηκαν μόνο την περασμένη χρονιά. Κι οι αριθμοί αυτοί δίνουν μόνο μια ιδέα της πραγματικότητας, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 10% των χαπιών που κυκλοφορούν στο βασίλειο. Στη συριακή αγορά, ένα χαπάκι κοστίζει μεταξύ $5 και $20.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.