.

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος CCTV: Τεχνολογίες, «Εξυπνες» πλατφόρμες , Apps


Ένα σύστημα CCTV αποτελείται γενικά από ένα δίκτυο καμερών παρακολούθησης/καταγραφής και video recorders, ενώ σκοπός του είναι να κάνει τους χώρους επιτήρησης ασφαλέστερους.

Με τις ευκολίες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, η επιλογή του πιο κατάλληλου συστήματος CCTV γίνεται βρίσκοντας την ισορροπία ανάμεσα στο σκοπό χρήσης, την επιθυμητή λειτουργικότητα και την τιμή. Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική ανάλυση των αναγκών για να επιλεχθεί η πιο κατάλληλη λύση. Ένα σύστημα CCTV μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς λόγους: την παρακολούθηση ενός κοινού, την καταγραφή της κίνησης στους δρόμους, τον έλεγχο των πυλών εισόδου σε προστατευόμενους χώρους, αποτρέποντας τους καταπατητές ή αυξάνοντας την ασφάλεια. Οι λύσεις CCTV που υπάρχουν στην αγορά διαθέτουν εν γένει την ευελιξία για να προσαρμοστούν στις μεμονωμένες ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας. Η ψηφιακή τεχνολογία επέκτεινε τις δυνατότητες των συμβατικών αναλογικών συστημάτων, αναβαθμίζοντας την τεχνολογία της βιντεοπαρακολούθησης στην εποχή του Internet, των φορητών συσκευών και του σύγχρονου storage.

Ανεξάρτητα με το είδος ενός συστήματος CCTV είναι σημαντικό πριν την απόκτηση και υλοποίησή του να εξεταστούν οι πιθανές χρήσεις του. Οι μεγάλες, εμφανείς κάμερες μπορούν να αποθαρρύνουν τους παραβάτες, ενώ οι κρυμμένες κάμερες μπορούν να καταγράψουν τους εγκληματίες τη στιγμή που παρανομούν. Οι σταθερές κάμερες παρακολουθούν προκαθορισμένες περιοχές ενώ οι κάμερες τύπου PTZ (Pan-Tilt-Zoom) μπορούν να υποστηρίζουν μια κίνηση 360 μοιρών, ελεγχόμενες από ένα σταθμό ή ακόμα και από άλλη χώρα μέσω του Internet. Ο σκοπός της παρακολούθησης θα καθορίσει τις επιλογές σε format, φακούς, δικτύωση, έλεγχο και καταγραφή.

Η ρύθμιση της λειτουργικότητας ενός συστήματος παρακολούθησης CCTV αποτελεί θέμα κατανόησης των τεχνικών χαρακτηριστικών, των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό ακόμα και των απαιτήσεων. Ο φωτισμός και η θέση επηρεάζουν την επιλογή των καμερών που συνθέτουν ένα σύστημα CCTV. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες για τις κάμερες παρακολούθησης, όπως το να είναι σταθερές ή περιστρεφόμενες, να είναι κάμερες μέρας ή νύχτας, με χειροκίνητο ή αυτόματο διάφραγμα, με υποστήριξη ζουμ και δυνατότητα υπερύθρων, με αισθητήρες κίνησης και με προστασία παντός καιρού. Ένα άλλο ζήτημα που χρειάζεται να εξεταστεί είναι το frame rate. Τα 30fps (frames per second) αποτελούν τη στάνταρ τιμή. Μικρότερες τιμές έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διακοπών, ενώ τα μεγαλύτερα frame rates αποτελούν πολυτέλεια. Μια ακόμα παράμετρος αφορά τις συσκευές καταγραφής (Networked video recorders, NVRs).

Αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν συνεχώς για μήνες ή μπορούν να προγραμματιστούν για να γράφουν πάνω από τα υπάρχοντα δεδομένα για συνεχείς παρακολουθήσεις. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα ενεργοποίησης των καμερών ή αύξησης της ανάλυσης καταγραφής τους στην περίπτωση εκδήλωσης ενός ασυνήθιστου συμβάντος, ενσωμάτωσης τους σε συστήματα συναγερμών ή σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε χώρους. Αυτά τα συστήματα μπορούν να ανταποκριθούν στην κίνηση ή ακόμα να στείλουν email alerts και μηνύματα SMS στις φορητές συσκευές των χρηστών.

Τα ψηφιακά συστήματα CCTV μπορούν να αναλάβουν εργασίες που άλλοτε γίνονταν από τους ανθρώπους. Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν video analytics, αναγνώριση συμπεριφορών και ανάλυση εικόνων. Τα video analytics, γνωστά και ως intelligent video, χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να παρακολουθούν πληροφορίες σε βίντεο για αντικείμενα, πρόσωπα ή πλήθη. Η αναγνώριση συμπεριφοράς εντοπίζει τις κινήσεις και δραστηριότητες ανθρώπων και οχημάτων για ασυνήθιστη δραστηριότητα. Η ανάλυση εικόνας μπορεί να αξιοποιήσει πληροφορίες από θαμπές ή σκοτεινές λήψεις, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.

Τεχνολογίες

Οπως αναφέραμε και παραπάνω, μια από τις τάσεις που θα χαρακτηρίζουν την αγορά CCTV στο μέλλον, θα είναι η αύξηση της ποιότητας εικόνας και όχι η αύξηση των ΜPixels. Τα MPixels, πλέον, δεν αποτελούν αποφασιστικό κριτήριο επιλογής, αλλά περισσότερο η υπολογιστική ισχύς που διαθέτουν τα chips υποστήριξης των καμερών ενός συστήματος CCTV. Αυτή η πρόσθετη ισχύς επιτρέπει στις κάμερες να επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως είναι η μείωση του θορύβου, η δυναμική διαχείριση και η παροχή έγχρωμων εικόνων σε συνθήκες κακού φωτισμού.

Πλέον, η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και βλέπουμε τους κατασκευαστές να ενσωματώνουν στις κάμερές τους αισθητήρες που λειτουργούν σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, σε συνθήκες που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τίποτα. Οι τεχνολογίες αυτού του είδους, που μας επιτρέπουν να βλέπουμε πράματα στο σκότος μη διακριτά από το ανθρώπινο μάτι, γίνονται όλο και περισσότερο ενδιαφέρουσες και αρχίζουν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους κατασκευαστές.

Επίσης, ο καθορισμός του ρόλου μιας κάμερας παρακολούθησης έχει γίνει περισσότερο σημαντικός από ποτέ. Αν, για παράδειγμα, επιλέξει κανείς κάμερες που λειτουργούν με πολλά MPixels και παρέχουν εξαιρετικές εικόνες λήψεις, θα πρέπει ίσως να συμβιβαστεί με την ιδέα του χαμηλότερου frame rate και τις αδυναμίες λειτουργίας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, παρά τις όποιες βελτιώσεις κάνουν οι κατασκευαστές. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα και ακρίβεια εικόνας αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα όταν χρειάζεται να τεκμηριωθούν νομικές διώξεις ή εσωτερικές έρευνες. Για να μπορέσουν να αναγνωριστούν άνθρωποι και αντικείμενα, όπως απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται μια αξιοπρεπής ποιότητα καταγραφής.

Αν και χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές συμπίεσης του βίντεο που καταγράφεται, το πρότυπο H.264 φαίνεται να αποτελεί το στάνταρ για τα περισσότερο συστήματα. Το στάνταρ H.265 υπόσχεται ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει και το σύστημα VMS (Video Management System) που χρησιμοποιείται, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει δραστικά το bandwidth, ανάλογα με το αν υπάρχει ένα συμβάν που πρέπει να καταγραφεί ή όχι .

«Εξυπνες» πλατφόρμες 

Ενώ η «ευφυΐα» των καμερών καταγραφών θα συνεχίσει να αυξάνεται χωρίς αμφιβολία, περιμένουμε να δούμε αυτήν την αύξηση της ευφυΐας να λαμβάνει χώρα και στις πλατφόρμες υποστήριξης των CCTVs, όπως στο storage. Για παράδειγμα, αντί να αγοράσει κανείς περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης της καταγραφής, μπορεί να εφαρμοστεί μια στρατηγική όπου θα καταγράφεται το βίντεο σε ανάλυση HD για μερικές ημέρες και κατόπιν, αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει αναγνωριστεί κάποιο συμβάν, η καταγραφή θα αποθηκεύεται σε χαμηλότερο frame rate για την εξοικονόμηση χώρου.

Οι λεπτομέρειες στην καταγραφή θα εξακολουθούν να υπάρχουν στην περίπτωση που ζητηθούν, ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι να εξοικονομηθεί πολύτιμος αποθηκευτικός χώρος. Τα αποτελεσματικά Video Management Systems (VMS) προσφέρουν στους χρήστες την πρόσθετη ευφυΐα που απαιτείται για να τους βοηθήσουν στη βασισμένη στα γεγονότα παρακολούθηση, όπου οι κάμερες κτυπούν συναγερμό όταν συμβεί κάτι. Επιπλέον, μπορούν να υποστηρίξουν κάμερες παρακολούθησης διαφορετικών κατασκευαστών με διαφορετικές δυνατότητες, αλλά και να τα διαχειριστούν όλα μέσα από μια απλή κονσόλα.

Apps και κάμερες παρακολούθησης

Καθώς οι κάμερες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, είναι λογικό να περιμένει κανείς μια αύξηση της δυνατότητας επιτόπου ανάλυσης από αυτές, αποφορτίζοντας, έτσι, την πίεση που ασκείται στους κεντρικούς servers. Ισως, λοιπόν, βιώσουμε μια κατάσταση όπως αυτή που βλέπουμε εδώ και καιρό στα κινητά τηλέφωνα, όπου οι χρήστες καταβάλλουν ένα μικρό ποσό για να κατεβάσουν εκείνο το app ανάλυσης που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές καμερών θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους προγραμματιστές εφαρμογών ώστε να παράγουν εξειδικευμένα apps, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από την κάμερα του εκάστοτε κατασκευαστή, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε οποιοδήποτε προϊόν ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την ευφυΐα των συστημάτων CCTVs, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα αγορά apps.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.