.

Cyber Caliphate – Η ηλεκτρονική μορφή του χαλιφάτου



της Ναταλίας Γρίβα, Διεθνολόγου

Οι αρχές συνέλαβαν ένα χάκερ κατηγορούμενος ότι έκλεψε προσωπικά δεδομένα μελών του αμερικανικού στρατού και τα παρέδωσε στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

«Ο Ardit Ferizi, πολίτης Κοσόβου, συνελήφθη στη Μαλαισία με προσωρινό ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι προσέφερε υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και διέπραξε ηλεκτρονικό έγκλημα και κλοπή προσωπικών δεδομένων», δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί πρωτοτυπία καθώς συνδυάζει ηλεκτρονικό έγκλημα και τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το έγγραφο της καταγγελίας, ο Ferizi διείσδυσεs στο σύστημα πληροφορικής μιας αμερικανικής εταιρίας και έκλεψε προσωπικά δεδομένα άνω των χιλίων μελών των αμερικανικών υπηρεσιών και κυβερνητικών υπαλλήλων. Στη συνέχεια, πιθανώς έδωσε αυτές τις πληροφορίες σε αρκετά πρόσωπα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κατηγορούμενος σπούδαζε «Πληροφορική και Εγκληματολογία» σε Πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες ότι επισκέφτηκε τη Συρία το 2013 και νωρίτερα την Τουρκία.

Η λίστα με τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο τον Αύγουστο από μια οργάνωση αποκαλούμενη «Ισλαμικό Κράτος – Τμήμα Hacking» ( “Islamic State Hacking Division” ).

Η ανάρτηση της οργάνωσης:


«Αποσπούμε προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες και τα προωθούμε στους στρατιώτες του khilafah – ιστοσελίδα στην αγγλική γλώσσα, όπου δημοσιεύονται πληροφορίες σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος, περιέχει ειδήσεις και παραγωγή βίντεο σχετικά με την οργάνωση, όπως π.χ. ομιλίες του Abu Bakr al-Baghdadi, ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (I.K. – ISIS)- οι οποίοι σύντομα με την άδεια του Αλάχ θα σας χτυπήσουν στη χώρα σας.

Τα δεδομένα των κυβερνητικών υπαλλήλων, διευθύνσεις κατοικίας και φωτογραφίες, εκλάπησαν, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, από τον Ferzi και δόθηκαν στον Junai Hussein, ένας Βρετανός χάκερ και ηγετικό στέλεχος του τμήματος “Ηλεκτρονικό Χαλιφάτο” (Cyber Caliphate), το οποίο είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες επιθέσεις χάκερ σε κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Cyber Caliphate – Η ηλεκτρονική μορφή του χαλιφάτου


To Cyber Caliphate (#CyberCalipHATE) παραβιάζει – “χακάρει” ιστοσελίδες και ασκεί προπαγάνδα εξτρεμιστικής ιδεολογίας από την αρχή του 2015. Η ομάδα ξεκίνησε κάνοντας επίθεση στο λογαριασμό Twitter και YouTube της CENTCOM (United States Central Command) τον περασμένο χειμώνα. Παράλληλα έχει παραβιάσει κι άλλες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές εφημερίδες όπως την International Business Times, καθώς και είναι υπεύθυνη για την επίθεση σε 19.000 γαλλικές ιστοσελίδες τον Ιανουάριο του 2015, μετά την επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οι χάκερς της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν. Παράλληλα, δρουν μέσω του Dark Web για να ασκήσουν προπαγάνδα και να αντλήσουν οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν το “έργο” τους. Μέσα στο 2015 έχουν κλείσει πάνω από 2.000 λογαριασμοί στο Twitter οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.


Πρόσωπο – κλειδί για το Cyber – Caliphate θεωρείται ο Junai Hussein, ηγετικό στέλεχος ο οποίος συνελήφθη το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορούμενος ότι παραβίασε τον λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Tony Blair. Έπειτα έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο και ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος”. Παράλληλα στρατολογούσε άτομα από τη Δύση μέσω κοινωνικών δικτύων για να ενταχθούν στην τρομοκρατική οργάνωση.


Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι σκότωσε τον Hussein σε αεροπορική επίθεση στη Συρία.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.