.

Εύρενα του ENISA για ασφάλεια έξυπνων οχημάτων, νοσοκομείων & αεροδρομίων



Ο ENISA, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας δικτύου, προσθέτει στο δυναμικό του έξυπνα οχήματα, νοσοκομεία και αεροδρόμια!

Τα έξυπνα αυτοκίνητα, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν στόχοι για hackers – και τώρα ο ENISA και ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας δικτύου τα έχουν κι αυτοί υπό την επίβλεψή τους.

Ο οργανισμός πρόσθεσε εφυή συστήματα μεταφορών και έξυπνες υπηρεσίες υγείας στο δυναμικό του για το 2016. Σχεδιάζει να αναλύσει όλα τα ρίσκα της ασφάλειας που εμπίπτουν στα δίκτυα επικοινωνιών τους, και επιθυμεί οι κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις του για την ασφάλεια αυτών των συστημάτων από το 2017, όπως αναφέρθηκε την Δευτέρα.

Η έρευνα θα εστιάσει στα προβλήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή των έξυπνων αντικειμένων και των επικοινωνιώνmachine-to-machine για να αντικατασταθούν π.χ. οι άνθρωποι στις αλυσίδες ανεφοδιασμού των αεροδρομίων, για την παράδοση ανταλλακτικών στα αεροσκάφη, είτε πρόκειται για τους ιμάντες μεταφοράς των αποσκευών, είτε για την εμφιάλωση νερού στα καταστήματα του αεροδρομίου.

Στον τομέα των μεταφορών ο ENISA, θα εστιάσει στα έξυπνα αυτοκίνητα και τους ευφυείς δρόμους, αλλά όχι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς το διακύβευμα εδώ είναι ηψηλό, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα σε δημόσιους δρόμους, εφόσον έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι ακόμα και κανονικά αυτοκίνητα που τον έλεγχό τους έχει ο άνθρωπος μπορεί να ελεγχθούν απομακρυσμένα από επιτιθέμενους.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι ακόμη ένας ώριμος γι’ αυτή την έρευνα χώρος, οι κατασκευαστές ανακάλυψαν ότι η ασάφεια δεν παρέχει επαρκή ασφάλεια για τις προσθετικές συσκευές που προγραμματίζονται απομακρυσμένα, οπως βηματοδότες ή αντλίες ινσουλίνης. Οι ασθενείς αυξάνουν με την θέληση τους τον όγκο της πληροφορίας σχετικά με την υγεία τους που μπορεί ενδεχομένως να διαρρεύσει, φορώντας συχνότατα fitness trackers ή παρόμοια gadgets. Εαν οι εταιρείες όπως η Theranos πείσουν τιε ρυθμιστικές αρχές να τους επιτρέψουν να μεταφέρουν εκατοντάδες εργαστηριακές δοκιμές σε ένα μόνο κουτί ηλεκτρονικό κουτί, ακόμα και οι διαγνώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχος για ιατρικό εκβιασμό ή απειλητική για τη ζωή διατάραξη. Ο ENISA θα κοιτάξει τα ρίσκα στην cyber-security στα συστήμτα επικοινωνία μεταξύ των νοσοκομείων, των παρόχων υπηρεσιών cloud, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα έξυπνα εργαστήρια.

Ενώ ο οργανισμός τείνει να μην κυνηγά ευπάθειες software security, διαδραματίζει ρόλο στην συγκέντρωση της πληροφορίας σχετικά με πολλές απειλές στις κρίσιμες υποδομές και βοηθά τις κυβερνήσεις και τις εταιρείς να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις τους.

Αεροδρόμια, νοσοκομεία και οχήματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασιών του ENISA για το 2016. Τα προηγούμενα χρόνια, είχε διεξάγει παρόμοιες μελέτες σε έξυπνα δίκτυα, σπίτια, και υποδομές Διαδικτύου.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.