.

Kaspersky Lab: 4 στις 5 επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού προκαλούν προβλήματα στους χρήστες και 1 στις 3 οδηγεί σε απώλεια χρημάτων


Έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International αποκάλυψε ότι το 41% των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου αντιμετώπισε επίθεση κακόβουλο λογισμικό τους 12 τελευταίους μήνες. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις (78%) αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους χρήστες, όσο και για τις συσκευές τους.

Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού στράφηκαν πιο συχνά εναντίον υπολογιστών Windows, με το 83% των χρηστών υπολογιστών Windows να δηλώνει ότι είχε επηρεαστεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, δεν έμειναν ανεπηρέαστοι ούτε οι χρήστες Android και Mac OS X, με το 13% και το 6% αντίστοιχα να αναφέρουν «μολύνσεις» στις συσκευές τους. 

Το 10% των Ευρωπαίων χρηστών πιστεύει ότι η συσκευή του «μολύνθηκε» έπειτα από επίσκεψη σε μια ύποπτη ιστοσελίδα. Tο 5% ανέφερε ως αιτία της «μόλυνσης» τη χρήση USB δίσκου κάποιου τρίτου, το 6% ανέφερε μια άλλη «μολυσμένη» συσκευή, ενώ η εγκατάσταση κακόβουλης εφαρμογής που «μεταμφιέστηκε» σε νόμιμο πρόγραμμα αναφέρθηκε από το 7%. Επίσης, το 6% δήλωσε ότι οι συσκευές του «μολύνθηκαν» μετά το άνοιγμα ενός συνημμένου αρχείου σε email. Το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων (13%) δεν μπορούσε να εξηγήσει πως το κακόβουλο λογισμικό κατέληξε στη συσκευή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις στις πέντε «μολύνσεις» προκάλεσαν προβλήματα στα θύματα τους. Τις περισσότερες φορές (32% των περιπτώσεων στην Ευρώπη), οι χρήστες παρατήρησαν τις επιδόσεις του υπολογιστή τους να επιβραδύνονται, το 28% των ερωτηθέντων ανέφερε εμπειρίες με ενοχλητικά διαφημιστικά μηνύματα (π.χ. το πρόγραμμα περιήγησης να ανακατευθυνθεί σε ανεπιθύμητες ιστοσελίδες), ενώ το 18% των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου βρήκε στις συσκευές του προγράμματα που δεν είχαν εγκατασταθεί με την άδειά του.

Συνολικά, περίπου ένας στους τρεις (28%) Ευρωπαίους αντιμετώπισε οικονομικές απώλειες ως αποτέλεσμα της «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό. Εκτός από τα λύτρα που χρειάστηκε να πληρώσουν στους εγκληματίες, τα θύματα ξόδεψαν χρήματα για την ανάκτηση συσκευής ή δεδομένων, αλλά και για λογισμικό εξουδετέρωσης των συνεπειών της «μόλυνσης», ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν ακόμη και να αγοράσουν μια καινούρια συσκευή για να αντικαταστήσουν την παλιά. Σε περιπτώσεις οικονομικών απωλειών, το μέσο κόστος μιας επίθεσης ανήλθε στα $140 για τους Ευρωπαίους χρήστες.

«Τα κόστη και οι δυσάρεστες συνέπειες από τη «μόλυνση» με κακόβουλο λογισμικό μπορούν να αποφευχθούν με λίγη σύνεση. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να τοποθετούμε μη ελεγμένα USB sticks σε μια συσκευή. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούμε μόνο τα επίσημα app stores, να κρατάμε ενημερωμένο το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές και να σαρώνουμε τα αρχεία με μια λύση ασφάλειας, πριν από το άνοιγμά τους. Η ικανότητα πρόβλεψης των πιθανών προβλημάτων και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι το κλειδί για να παραμείνει ένας χρήστης ασφαλής»,εξηγεί ο Peter Aleshkin, Head of Consumer Marketing για τις Αναδυόμενες Αγορές της Kaspersky Lab.

Οι λύσεις Kaspersky Internet Security – Multi-Device και Kaspersky Total Security – Multi-Device προστατεύουν συσκευές με λειτουργικό Windows, OS X και Android. Έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους χρήστες από ένα ευρύ φάσμα απειλών, ανάμεσα στις οποίες και το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής κωδικών πρόσβασης, οι μη εξουσιοδοτημένες προσπάθειες για πρόσβαση σε webcam, το cryptomalware, οι ευπάθειες δημοφιλών εφαρμογών κλπ. Ακόμη, το «οπλοστάσιο» της Kaspersky Lab περιλαμβάνει δωρεάν εφαρμογές για διαφορετικές πλατφόρμες, ώστε οι χρήστες του Διαδικτύου να ελέγχουν αν υπάρχουν «μολύνσεις» ή τρωτά σημεία στις συσκευές τους.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.