.

Τραγωδία στην Αίγυπτο: Pωσικό αεροσκάφος συνετρίβη από πτώση



Το Airbus A321 έχει κοπεί στα δύο - Ο πιλότος ανέφερε μηχανική βλάβη και ζήτησε να αλλάξει πορεία - Το πλήρωμα είχε αναφέρει αρκετές φορές προβλήματα στον κινητήρα - Η εταιρεία Kogalymavia ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για «ανθρώπινο λάθος»

Ένα ρωσικό αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia με 224 επιβαίνοντες το οποίο είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου σε ορεινή περιοχή στο κέντρο της Χερσονήσου του Σινά.

Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες που υπήρξαν αρχικά για την τύχη του αεροσκάφους και των επιβατών του, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε τη συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν πολλές οικογένειες από τη Ρωσία που είχαν ταξιδέψει στην Αίγυπτο για να απολαύσουν τις διακοπές τους στο τουριστικό θέρετρο.

Το γεγονός ότι στην Χερσόνησο του Σινά δρουν ακραίοι Ισλαμιστές και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έκανε πολλούς να εκφράσουν φόβους ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη, ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν αμέσως τις όποιες αναφορές περί κατάρριψης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. 

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι αμέσως μετά την απογείωση, ο πιλότος του Airbus ανέφερε ότι υπήρχε μηχανική βλάβη στο αεροπλάνο και ζήτησε να αλλάξει πορεία, μια πληροφορία την οποία το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας απέρριψε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως θα διενεργηθεί εκτενής έρευνα στην εταιρεία.

Όμως, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, δεν ήταν η πρώτη φορά που το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους ανέφερε προβλήματα στον κινητήρα.


Η περιοχή της συντριβής



'Επεφτε με ταχύτητα 1.700μ./λεπτό!

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το αεροσκάφος άλλαξε τελικά πορεία, ωστόσο, σύμφωνα με την αιγυπτιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, βρισκόταν στα 31.000 πόδια όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

Ο Μίκαηλ Ρόμπερτσον του Flight Radar 24, που παρατηρεί την πορεία των αεροσκαφών, είπε στο BBC πως η πτήση ξεκίνησε «κανονικά» πριν «πάει κάτι στραβά». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έπειτα από 23 λεπτά έπεσε στα 30.000 πόδια και ξαφνικά άρχισε να μειώνει ταχύτητα. Πέρασε από τους 400 κόμβους στους 62 και ξαφνικά άρχισε να χάνει ύψος πολύ γρήγορα. Ύστερα από περίπου 20 δευτερόλεπτα χάσαμε το σήμα του αεροσκάφους».


Δεν υπάρχουν ενδείξεις για «ανθρώπινο λάθος», λέει η εταιρεία

Πάντως, η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροσκάφος ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για «ανθρώπινο λάθος» πίσω από την τραγωδία.

Παράλληλα, η Οξάνα Γκολόβινα, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας, έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα ενός από τους κυβερνήτες. Πρόκειται για τον Βαλερί Νέμοφ, ο οποίος είχε καταγράψει περισσότερες από 12.000 ώρες πτήσης.

«Το προσωπικό μας είχε εμπειρία, ο πιλότος μας είχε μεγάλη εμπειρία και έτσι δεν ξέρουμε τι προκάλεσε τη συντριβή», δήλωσε η εκπρόσωπος.



Άκουσαν φωνές «παγιδευμένων ανθρώπων»

Νωρίτερα, οι δηλώσεις ορισμένων Αιγυπτίων αξιωματούχων δημιούργησαν ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, αφού όπως υποστήριξαν, ακούστηκαν φωνές και βογκητά παγιδευμένων επιβατών από ένα τμήμα του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους.




Δυστυχώς, όμως, και οι 224 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ σύμφωνα με τις αιγυπτιακές τουλάχιστον 120 βρέθηκαν «ανέπαφοι» και δεμένοι με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο βρετανικός Independent, μέλη φυλής Βεδουίνων που ζει στο Σινά βοήθησαν τις τοπικές αρχές στον εντοπισμό του αεροσκάφους με σήματα καπνού! 


Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε στη Χερσόνησο του Σινά


Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο, ένα Airbus A-321, ανήκε στην εταιρεία Kogalymavia/Metrojet -μια μικρή εταιρεία με έδρα τη δυτική Σιβηρία- είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 και εκτελούσε την πτήση 7K9268.

Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με το αεροπλάνο της Kogalymavia ανέφεραν ότι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 23 λεπτά αφότου απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ. 

Ωστόσο, την ώρα που ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η πτήση 7K9268 συνετρίβη, υπήρχαν αναφορές από την Αίγυπτο ότι το αεροσκάφος είχε εντοπιστεί και πως όλοι οι επιβάτες του ήταν καλά στην υγεία τους, πληροφορίες οι οποίες διαψεύστηκαν λίγα λεπτά αργότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Μάλιστα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι λίγη ώρα μετά την απογείωσή του και αμέσως μόλις βγήκε από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροπλάνο επικοινώνησε με την τουρκική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, ενώ Ρώσος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε κοντά στην Κύπρο και όχι στο Σινά.


Ο εναέριος χώρος πάνω από την Χερσόνησο, την ώρα που το αεροσκάφος «χάθηκε»



Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς προκάλεσε το νέο δυστύχημα με το αεροπλάνο που μετέφερε 217 επιβάτες -μεταξύ των οποίων 17 παιδιά- και επταμελές πλήρωμα.

Πάντως, το μεσημέρι του Σαββάτου οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, τα οποία περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.