.

Οι τζιχαντιστές του Παρισιού προμηθεύτηκαν όπλα από την AFG Security


Οι τζιχαντιστές που προκάλεσαν τρόμο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και στην επίθεση στο τρένο Thalys τον Αύγουστο, εκμεταλλεύτηκαν με άριστο τρόπο τις τρύπες που υπάρχουν στους νόμους ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την κατοχή και το εμπόριο όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, οι τρομοκράτες κατάφεραν να αποκτήσουν τον οπλισμό που χρειάζονταν μέσα από μια αποθήκη – μουσείο με απενεργοποιημένα όπλα. Και μάλιστα με κάθε νομιμότητα.

Το Βέλγιο κόμβος στην διακίνηση όπλων 

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, υπό την ονομασία AFG Security, έχει συλλέξει μια τεράστια γκάμα πολεμικού υλικού από όπλα και πυρομαχικά έως στολές, που είτε πωλούνται σε συλλέκτες είτε προσφέρονται για ταινίες εποχής.

Τα όπλα που όπως αποδείχθηκε χρησιμοποιήθηκαν στα συγκεκριμένα τρομοκρατικά χτυπήματα, αγοράστηκαν νόμιμα από την εταιρία και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σπίτια στην Δυτική Ευρώπη και κυρίως στο Βέλγιο, το οποίο θεωρείται κόμβος στην διακίνηση όπλων.

Εκεί, τα όπλα ενεργοποιήθηκαν ξανά και ορισμένα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου στο περιοδικό Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Οπλα που είχαν αγοραστεί από την ίδια εταιρία χρησιμοποιήθηκαν και στην αποτυχημένη επίθεση στο τρένο υψηλών ταχυτήτων Thalys τον περασμένο Αύγουστο.

Οι μεσάζοντες που έσβησαν τα ίχνη

Η εφημερίδα εξηγεί ότι τα όπλα δεν αγοράστηκαν από τους τρομοκράτες αλλά από μεσάζοντες προκειμένου να χαθούν τα ίχνη των πραγματικών κατόχων.

Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν τους πολύ χαλαρούς νόμους που επικρατούσαν στη Σλοβακία, καθώς έως πρόσφατα ήταν νόμιμο για έναν 18χρονο να αγοράζει όπλα χωρίς καν να απαιτείται άδεια οπλοφορίας.

Αν και είναι παράνομη η επανενεργοποίηση όπλων που έχουν αχρηστευτεί, τα όπλα αυτά μπορούν να καταστούν επιχειρησιακά χωρίς πολλές δυσκολίες. Οι μέθοδοι απενεργοποίησής τους που χρησιμοποιούν οι Σλοβακικές αρχές δίνουν την δυνατότητα σε έναν επαγγελματία να τα καταστήσει ενεργά χωρίς μεγάλη δυσκολία.

Πουλήθηκαν πάνω από 100 όπλα σε αγνώστους

Οι νόμοι για την εμπορία αλλά και την καταστροφή όπλων στην χώρα έγιναν πιο αυστηροί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Τα όπλα που έχουν έως σήμερα χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν αγοραστεί πολύ νωρίτερα.

Και όπως αποκαλύπτει ο ιδιοκτήτης της AFG Security, ένα χρόνο πριν εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι, η εταιρία είχε πουλήσει σε αγνώστους απολύτως νόμιμα τουλάχιστον 100 απενεργοποιημένα όπλα. 

Η Κομισιόν παίρνει μέτρα για την οπλοκατοχή

Την πριν από 10 μέρες, λίγο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους νομικούς περιορισμούς σε συγκεκριμένους τύπους όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες. 

Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την πώληση απενεργοποιημένων όπλων προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν πολλοί και διαφορετικοί νόμοι για τις πωλήσεις παλαιών όπλων αλλά και στις μεθόδους αχρήστευσής τους. Μάλιστα τα Καλάσνικοφ που έχουν απενεργοποιηθεί, πωλούνται με μεγάλη ευκολία σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η Κομισιόν βιάζεται να υιοθετήσει νέους πανευρωπαϊκούς κανονισμούς μέσα το πολύ στους επόμενους τρεις μήνες. Η πρόταση περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε είδους πώλησης ημιαυτόματων όπλων σε Ευρωπαίους πολίτες αλλά της διαδικτυακής πώλησης παλαιών όπλων. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο υπουργών.

Πηγή
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.